x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Centrul istoric, un focar de infectie

Centrul istoric, un focar de infectie

de Roxana Ioana Ancuta    |    Alexandru Boariu    |    13 Feb 2007   •   00:00
Centrul istoric, un focar de infectie

Cea mai insalubra zona din Bucures-ti se afla chiar in buricul targului, pe Lipscani. Imobilele darapanate, ce stau sa cada, sunt adevarate fo-care de infectie.

Una dintre cele mai insalubre zone din Bucuresti - un adevarat focar de infectie - se afla chiar in inima orasului. E vorba despre vechea zona comerciala Lipscani, aflata in proces de "reabilitare". In imobilele darapanate, unele stand sa cada, locuiesc inca sute de familii, multe fara acte legale, dar si fara posibilitati de a se muta.

Pe Strada Covaci la numarul 7 se afla una dintre cladirile zonei istorice a Bucurestiului, care a apartinut familiei lui Grigore Alexandrescu. Azi, cladirea adaposteste cateva familii sarace. Oamenii traiesc in mizerie si sunt lipsiti de orice utilitati: n-au apa, n-au caldura, iar curentul il fura de la reteaua stradala.

FARA ACTE. Chiriasii, desi sunt in relatii bune cu proprietarul au intrat in panica si se plang de faptul ca in curand vor fi evacuati. Realitatea e ca, in momentul de fata, nici una din persoanele care locuiesc in imobil nu sta legal. Si asta pentru ca, din 2003, proprietarul, Dan Dancu, nu le-a reinnoit contractele de inchiriere. "Acum, nici nu mai stiu cate persoane locuiesc aici. Este un trafic permanent. Vin, pleaca, vin, pleaca", spune Dancu. Acesta, pana sa ajunga in posesia cladirii, a fost chirias, la parter deschizand un magazin cu aparatura foto.

MIZERIE LUCIE. Urcam la etajul I si batem la prima usa, din spatele careia se aud zgomote. Usa se deschide si cateva capete curioase privesc spre noi. Mirati sa ne vada, oamenii ne primesc in casa pana la urma, numai pentru ca au posibilitatea sa ni se planga de situatia in care se afla. Vasilica, sotul ei si cele doua fete traiesc intr-o camera mica. Nu au nici macar o chiuveta, spala rufele in copaie. Toaleta e undeva pe hol, la comun, dar nu are apa. Mizeria e de nedescris, mirosul e insuportabil. Cum o fi vara aici?...

"Suntem disperati. Din ’94 stam aici cu chirie, iar acum ne spun ca trebuie sa plecam. Ne da primaria locuinte sociale? Unde sa ma duc eu cu fetele mele", spune femeia. "Este adevarat ca aici mai stau oamenii si ilegal, dar nu este cazul nostru. Acum doi ani, domnul Dan (proprietarul - n.r.) ne-a oferit 500 de dolari ca sa parasim camera. Dar unde sa ne fi dus? Si ce faceam cu 500 de dolari? In 2004 n-a mai vrut sa ne reinnoiasca contractul, iar in 2005 a intentat actiunea de evacuare."

Gabi Boholt/JURNALUL NATIONAL
DISPERARE. Zeci de familii asteapta cu teama sa fie evacuate

DIALOGUL SURZILOR. "Sunt persoane aici care nu au reusit sa-si achite datoriile catre stat. Din cauza asta au ramas fara utilitati. Eu le-am cerut o chirie modica, de doar 65.000 de lei vechi, dupa care unora dintre ei le-am dat chiar eu bani ca sa plece de aici. Ei au acceptat, au plecat, au spus ca se duc in Spania, la munca, si m-am trezit ca dupa cateva luni s-au reinstalat in cladire, in mod abuziv", spune Dancu. Proprietarul are in plan si renovarea cladirii, dar numai dupa ce ea va fi consolidata. O cladire care dateaza de pe la 1900 a supravietuit pana acum tuturor cutremurelor, dar, conform expertizelor facute, in momentul de fata prezinta gradul 1 de risc seismic.

SPERANTE. Situatia de la numarul 7 de pe Strada Covaci nu este singulara. Chiar vizavi, intr-un alt imobil, locuiesc in spatii insalubre, fara apa, fara caldura, cateva zeci de persoane, majoritatea fara acte legale. "Primaria a spus ca ne muta, ca ne da undeva alte apartamente, dar de ani in sir nimeni nu a facut nimic, traim aici ca sobolanii, cu teama ca oricand putem fi evacuati", zice unul dintre locatarii cu care ne-am intalnit in gangul de la intrarea in imobil si care ne-a spus ca locuieste acolo "cu chirie la stat". Si pe celelalte strazi - Selari, Blanari, Lipscani etc. - , in imobile darapanate, unele stand sa cada, locuiesc zeci de familii, multe fara acte. Toti asteapta "case de la primarie".

IN TIMPUL ALEGERILOR MULTI AU PRIMIT VIZA DE FLOTANT
Potrivit arhitectului de la Primaria Capitalei, Catalin Cazacu, in zona exista trei categorii de rezidenti: 1. rezidenti legali, cu documente in regula - proprietari sau chiriasi; 2. rezidenti semilegali, care au primit viza de flotant in timpul alegerilor din 2004, in schimbul votului dat; 3. rezidenti ilegali, care locuiesc fara nici un fel de document.
In septembrie 2006 s-a facut recensamantul in intreg centrul istoric, fiind inregistrate circa 6.000 de persoane. Toate persoanele care locuiesc ilegal in aceasta zona vor fi evacuate pana la sfarsitul lunii septembrie 2007. Pentru cele 162 de familii care locuiesc cu contracte legale de inchiriere, primaria va asigura spatii de locuit in alte cartiere.
Cei care detin in proprietate imobilele vor fi obligati sa le consolideze si sa le refaca fatada potrivit proiectelor pe care le va intocmi proiectantul general.

AMANARI
Proiectul privind refacerea centrului istoric al Capitalei are ca punct de pornire si sursa de finantare un acord incheiat in anul 2003, cand primar general era actualul presedinte, Traian Basescu, cu Banca Europeana pentru Investitii si Dezvoltare (BERD). Este vorba despre un imprumut de 8 milioane de euro. Din cauza disputelor politice care au avut loc in acea perioada intre guvernul PSD si Primaria Generala a Capitalei, proiectul a fost blocat mult timp. Dupa alegerile din 2004, proiectul a fost reluat. In prezent au inceput lucrarile la refacerea infrastructurii si a strazilor din zona-pilot a centrului istoric. Lucrarile vor fi terminate la 28 aprilie 2008. In paralel, Primaria Generala va organiza licitatia pentru selectarea proiectantului general al urmatoarei etape a lucrarilor, si anume reabilitarea imobilelor. "Lucrarile nu vor putea fi terminate mai devreme de sase-sapte ani", apreciaza arhitectul Catalin Cazacu.

BIROCRATIE
In legatura cu situatia locatarilor din centrul istoric, Primaria Capitalei ne-a transmis ca, pentru a le asigura acestora spatii locative, au debutat procedurile de achizitie de locuinte de pe piata libera. Numai ca, "in urma primei sedinte de negociere, din 8 ianuarie 2007, s-a constatat necesitatea modificarii Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 250/2006 privind achizitia de locuinte. In sedinta din 18 ianuarie, CGMB a aprobat noul proiect de hotarare, care inlocuieste hotararea din 2006". Deh, birocratia ne omoara! Potrivit noii hotarari, achizitionarea imobilelor se va face de la persoane fizice sau juridice. Analiza ofertelor si stabilirea pretului vor fi efectuate de comisia numita prin dispozitia primarului general.
×
Subiecte în articol: special primarie locuiesc