x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special CFR nu a vrut sa transporte azotatul de amoniu

CFR nu a vrut sa transporte azotatul de amoniu

31 Mai 2004   •   00:00

Patronul firmei Agricola Beesarsen SRL Piatra Neamt sustine ca vinovat de accident si de explozie este soferul.

EDUARD PASCU

Firma Mihtrans nu era la primul transport de acest gen pentru firma nemteana. In toata tara se fac astfel de transporturi, in aceeleasi conditii.

CONTROALE. Vineri seara, cand am ajuns la firma Agricola Beesarsen, patronul abia sosise din Germania. Era agitatie mare, procurori si comisari de la Garda Financiara luau la puricat afacerile firmei. In goana lor, incercau sa gaseasca un vinovat pentru explozia de la Mihailesti. In scurtul moment de respiro acordat de procurori, patronul firmei ne-a spus povestea azotatului de la Mihailesti.

DECLARATIE. "Am cautat sa cumpar de unde era mai ieftin. La Azomures era 330.000 de lei sacul, la Savinesti 315.000 de lei sacul, iar la Doljchim era 260.000 de lei sacul. Am contractat 60 de tone de azotat de amoniu pe care le-am platit in luna februarie. Dupa o saptamana de stat la coada am adus 20 de tone cu firma Mihtrans si 20 de tone cu o firma din Harghita, in aceeleasi conditii. Asta dupa ce SNCFR-ul a spus ca nu incarca la vagoane. Urma sa primesc inca 20 de tone. Dupa o alta saptamana de stat la coada Doljchim-ul ne-a spus ca s-a stricat fabrica. Acolo, la poarta Doljchim-ului este o lupta. Firmele din zona sunt bagate prin fata, peste rand si atunci, va dati seama, fiecare transporta cum poate. Firma asta, Mihtrans, este printre partenerii Doljchim-ului. In toata tara se fac transporturi de acest gen. Cand am vazut ca s-a stricat fabrica am cumparat de la Savinesti nitrocalcar si azotat de amoniu, ca doar nu era sa pierd cultura din cauza asta. De acest transport nici nu stiam ca trebuia sa ajunga aici luni seara. Deja ii pusesem cruce. Cred ca s-au mai eliberat de comenzi si mi-au trimis si mie. Eu trebuia sa achit contravaloarea transportului, adica 14.280.000 de lei, cu tot cu TVA", a declarat Nicolae Arsenoaia, patronul firmei Agricola Beesarsen.

Mortul, eternul vinovat

"Cred ca soferul este vinovat de ceea ce s-a intamplat la Mihailesti. Singura vina este a lui, fiindca a condus obosit si probabil a adormit la volan. Cred ca in momentul in care TIR-ul a ajuns in sant, azotatul de amoniu a fugit peste cabina si rezervor. In urma unui scurtcircuit a luat foc motorina, apoi a explodat rezervorul si apoi ingrasamantul", mai sustine Nicolae Arsenoaia.

×
Subiecte în articol: eveniment