x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Chirurgul zâmbăreţ şi cele opt Domnişoare

Chirurgul zâmbăreţ şi cele opt Domnişoare

de Roxana Roseti    |    Diana Scarlat    |    23 Mar 2008   •   00:00
Chirurgul zâmbăreţ şi cele opt Domnişoare

Vedeta galbenă a expoziţiei de acvaristică ne zâmbeşte prin geam, de la intrare. În jurul lui “dansează” opt Domnişoare mov. Foarte graţioase.

Vedeta galbenă a expoziţiei de acvaristică ne zâmbeşte prin geam, de la intrare. În jurul lui “dansează” opt Domnişoare mov. Foarte graţioase.

 

 

Chirurgul pare că ne zâmbeşte tot timpul. Aşa îl cheamă, în limbaj popular. Este mereu în centrul atenţiei şi a devenit un fel de amfitrion al expoziţiei. Peştişorii mov cu dungi portocalii care dansează în jurul lui se numesc Domnişoare. Ei “împart” acvariul cu o Anemonă leneşă, cu un Sanitar, cu un Crevete roşu şi câţiva corali. Domnişoara Anemonă face şi ea spectacol. Se strânge la lăsarea serii, se duce la culcare, iar pe la ora nouă se deschide în toată splendoarea ei, impresionând publicul.

Într-un acvariu învecinat, Nemo, peştişorul delicat, cu nume de căpitan julesvernian, are culoarea catifelei vişinii. E asortat “vestimentar” cu două dungi albe. El şi Anemona lui sunt, chiar dacă nu ne-ar veni să credem, carnivori. Şi trăiesc în simbioză. Nemo o hrăneşte, iar ea îi oferă protecţie. E inginer! Cară nisipul cu guriţa, iar când vrea să facă o gropiţă mai adâncă dă cu codiţa.

 

 

“MONŞTRI MARINI”. Nemo şi Anemona lui se iubesc şi trăiesc fericiţi împreună. Dacă se apropie de anemonă alţi peşti sunt urzicaţi, provocându-li-se răni mortale. Dar ei nu sunt nişte monştri, chiar dacă sunt carnivori şi au arme mortale de apărare. Monstrul numărul unu al expoziţiei este unul preistoric. Îl cheamă Arwana sau Peştele-Dragon. I se mai spune şi “Maimuţa de Amazon”. Are 200 de milioane de ani de evoluţie, trăieşte în Amazon şi vine din Jurasic. Nu s-a schimbat ca specie deloc. Poate atinge doi metri lungime, dacă nu trăieşte într-un acvariu mai mic, aşa cum este cel de la expoziţie. Şi poate sări tot doi metri în afara apei, vânând tarantule, păsări sau chiar maimuţe.

 

 

 

Rarităţi şi ingeniozitate

 

 

La Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” din Bucureşti se poate vizita prima expoziţie profesională de acvaristică din România. 23 de acvarii cu apă dulce şi sărată, corali, stele şi arici de mare, anemone şi peşti oceanici deosebiţi, reprezentanţi ai faunei şi florei dulcicole din Europa, Asia, America de Sud şi Africa. Printre rarităţile expoziţiei se numără Pisica de Amazon, doi frumoşi “Discuşi”, o specie de pui de Piranha şi multe alte exemplare fascinante. Dar cel mai interesant este Arwana, peştele care vine din Jurasic.  “Aceşti peşti sunt aducători de noroc pentru asiatici. Ei îi ţin în acvarii mari, la care se şi roagă”, ne-a explicat Mihai Victor, tânărul care a făcut posibilă această expoziţie. Victor este pasionat de peşti rari şi acvarii. Are numai 21 de ani şi deja a reuşit să-şi facă numele cunoscut la concursurile internaţionale de acvaristică. El este şi inventatorul tehnicii de confecţionare şi întreţinere a acvariilor care se pot admira la muzeu. Este pasionat de acvaristică din copilărie, începând să inoveze şi să inventeze tehnici de la vârsta de 17 ani.

×
Subiecte în articol: special