x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Chişinău:Acuzaţii grave la adresa serviciilor de informaţii romăne

Chişinău:Acuzaţii grave la adresa serviciilor de informaţii romăne

de Jurnalul National    |    17 Noi 2007   •   00:00
Chişinău:Acuzaţii grave la adresa serviciilor de informaţii romăne
Sursa foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/

Editorialistul Mihai Conţiu de la cotidianul Moldova Suverană din Chişinău publică vineri o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Călin Popescu-Tăriceanu, in care avertizează că serviciile romăne de spionaj din R. Moldova trimit rapoarte false şi dezinformează.

Editorialistul Mihai Conţiu de la cotidianul Moldova Suverană din Chişinău publică vineri o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Călin Popescu-Tăriceanu, in care avertizează că serviciile romăne de spionaj din R. Moldova trimit rapoarte false şi dezinformează.

AGENT SIE. In scrisoarea deschisă publicată cu titlul "Spionaj şi contraspionaj romănesc in Republica Moldova" şi avănd menţiunea "dezvăluiri senzaţionale", jurnalistul Mihai Conţiu, "cetăţean romăn rezident in R. Moldova", se autodenunţă ca fiind "fost agent de informaţii (asociat) al Serviciului de Informaţii Externe al Romăniei pentru R. Moldova, incepănd cu anul 1988". Conţiu susţine că a fost trecut "pe linie moartă" in urmă cu aproximativ doi ani, cănd i s-ar fi cerut să-l spioneze pe preşedintele Vladimir Voronin, dar afirmă că este şantajat din cauza trecutului său şi de aceea a decis să se autodenunţe.

AMBASADĂ CEAUŞISTĂ. "Vă scriu toate aceste lucruri, stimate domnule preşedinte şi domnule prim-ministru, pentru a vă atrage atenţia asupra faptului că serviciile secrete romăneşti care acţionează in Moldova, cele de la linie, dezinformează conducerea Romăniei cu privire la adevărata stare de spirit din Moldova, spală uriaşe sume de bani prin intermediul publicaţiilor, sponsorizărilor de carte, bonuri de consum curent la restaurant sau receptii, chitanţe de mănă pentru recompensarea unor informaţii furnizate de către subiecţii moldoveni, cumpărări de cadouri pentru aceiaşi subiecţi, prime etc.", spune Mihai Conţiu in scrisoare. "Ambasada romănă din Moldova este intruchiparea perfectă a securităţii ceauşiste de peste graniţe", adaugă jurnalistul.

Conţiu susţine că incepănd din 1988 a acţionat pe teritoriul R. Moldova ca agent de informaţii pentru "evaluarea unor stări de lucruri" care ţineau de latura "psihosocială, opţional-identitară, de evaluare a propagandismului proromănesc şi in mod special in zona criminalistică". Editorialistul spune că in urmă cu doi ani, graţie performanţelor sale, a fost "disputat/revendicat de către biroul de informaţii externe de la linie" şi explică faptul că sub această denumire "de specialitate" acţionează "cei care se ocupă de informaţiile şi contrainformaţiile externe sub acoperirea ambasadelor Romăniei din exterior".

El spune că era sigur că se dorea deconspirarea sa de către "ofiţerii romăni de la ambasada romănă de la Chişinău" şi ca măsură de prevedere şi-a inregistrat pe bandă audio bănuielile "in prezenţa unui colonel al Serviciilor de Informaţii Externe (SIE) ale Romăniei".

RAPOARTE. Jurnalistul susţine că prin informaţiile pe care le-a furnizat "decriptase" o serie de "rapoarte false ale serviciilor secrete de la linie privind realităţile" din Republica Moldova sub toate aspectele "spălări de bani romăneşti in R. Moldova, mafia paşapoartelor romăneşti pentru moldoveni in care au fost implicaţi inalţi funcţionari romăni, finanţările inutile ale unor publicaţii, sprijinul politic şi propagandistic acordat unor subiecţi ca Iurie Roşca, Valeriu Matei, Mircea Snegur, Nicolae Dabija, Grigore Vieru, Valeriu Saharneanu, Constantin Tanase, Val Butnaru, Alexandru Bantoş şi multi alţii, dar, mai ales, mafia transfrontalieră".

Conţiu mai afirmă că a fost transferat ulterior, "in urma unor presiuni mai mult decăt suspecte, la linie, in pofida nemulţumirilor unor mari specialişti romăni ai Serviciului de Informaţii Externe, profesionişti care au fost nevoiţi să se supună unor directive de la cel mai inalt nivel al statului".

PE LĂNGĂ VORONIN. Jurnalistul mai pretinde că i s-a cerut să se infiltreze in anturajul preşedintelui Vladimir Voronin, ceea ce a refuzat, pentru că nu vroia să facă "spionaj politic" şi pentru că ştia, "sfătuit de un as al spionajului romănesc", că este pasibil de a fi anchetat penal şi condamnat de statul pe teritoriul căruia acţiona.

Editorialistul de la Moldova Suverană le "serveşte" preşedintelui Băsescu şi premierului Tăriceanu un nume care, acuză el, ii va minţi profesionist, dacă doresc să afle ce se intămplă cu situaţia spionajului romănesc in R. Moldova Ion Negescu, fost consul al Romăniei in R. Moldova, "ofiţer de linie al Serviciului de Informaţii Externe al Romăniei", după cum susţine Conţiu. Negescu este "colaborator temporar al meu şi, bănuiesc, trădătorul meu (unul dintre ei)", adaugă Conţiu.

SERVICII TRĂDĂTOARE. "Avem multe probleme, domnule preşedinte şi domnule prim-ministru, noi, romănii şi Romănia, pentru că serviciile secrete romăneşti vănd informaţii şi-şi trădează foştii agenţi de pe frontul de Est. Eu nu mai sunt activ de doi ani şi-mi văd de gazetărie, dar ce faceţi cu cei aflaţi in exerciţiul funcţiunii? La linie, aici, in R. Moldova, sunt derulate sume impresionante de bani care trebuie, peste ştiinţa domniilor voastre, să ilustreze un fals romănism basarabean, dar aceste sume de bani sunt impărţite fraudulos intre funcţionarii şi ofiţerii romăni şi beneficiarii moldoveni", conchide Conţiu, care solicită preşedintelui şi premierului romăn "protecţie faţă de serviciile secrete romăneşti" şi solicită "aceeaşi protecţie şi de la autorităţile moldovene".

"Cunosc, din păcate, prea multe lucruri! Dar, in final, aş vrea să decideţi cine-i trădător eu sau SIE care vinde informaţii şi inscrisuri unor moldoveni plătiţi ca să se declare proromăni?", işi incheie retoric scrisoarea Mihai Conţiu.

Intr-o notă post-scriptum, Conţiu mai spune că atăt timp căt ar fi activat in SIE, loialitatea i-a fost verificată şi confirmată anual de cel puţin "cinci agenţi de legătură din Moldova (localnici), de un rus care acţionează in Moldova pentru spionajul romănesc şi de alţi doi agenţi romăni care sunt naturalizaţi in Moldova".

Sugerănd că şi ei sunt agenţi SIE, Conţiu mai susţine că a avut, la răndul său, obligaţia profesională să le verifice loialitatea faţă de Romănia următorilor "subiecţi": Lorena Bogza, Victor Nichituş, Cristian Pohrib, Dan Dungaciu, Iurie Roşca, Val Butnaru, Vasile Butnaru, Nicolae Negru, Constantin Tanase, Nicolae Dabija, Grigore Vieru, Alexandru şi Ana Bantoş, Aurel Scobioală şi incă a 35 de subiecţi asupra cărora ziaristul promite că va reveni in numărul de marţi al cotidianului. El ii avertizează pe aceştia că ar putea fi trădaţi la fel ca el şi ii provoacă să se autodenunţe, urmăndu-i exemplul.

×
Subiecte în articol: special moldova informaţii conţiu linie