x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cine îl caută pe Marta? Dispariţia fostului şef de cabinet al lui Blejnar pare anchetată doar de presă

Cine îl caută pe Marta? Dispariţia fostului şef de cabinet al lui Blejnar pare anchetată doar de presă

05 Iun 2012   •   18:48
Cine îl caută pe Marta? Dispariţia fostului şef de cabinet al lui Blejnar pare anchetată doar de presă

Din 21 mai, Codrut Marta a disparut. Fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, pe vremea cand acesta conducea Fiscul, a lasat in urma o multime de intrebari fara raspuns, intrebari pe care organele de ancheta nu dau semne deocamdata ca sunt dispuse sa raspunda.

Codrut Marta a fost vazut pentru ultima data in Bucuresti, in apropierea Casei Scanteii (unde are sediul postul Realitatea TV), in seara zilei de 21 mai. Ultima persoana care ar putea confirma ca l-a vazut inaintea disparitiei este, potrivit surselor noastre, bunul sau prieten si nas Elan Schwartzenberg. In ziua disparitiei, Marta a lasat telefoanele in masina si i-a cerut soferului sau sa se plimbe prin oras!!!

A doua zi dupa disparitia lui Marta, Sorin Blejnar si Elan Schwartzenberg au fost pozati de paparazzi intr-un local cu pretentii de pe Soseaua Kiseleff.

Abia vineri, pe 25 mai, fosta sotie a lui Marta a anuntat la IGPR disparitia acestuia. Luni, anchetatorii Directiei investigatii criminale l-au audiat pe Elan Schwartzenberg, dar si pe Sorin Blejnar. S-a dispus darea in urmarire generala si internationala a disparutului Codrut Marta. Apoi s-a asternut linistea! Singurii care se intreaba acum unde este Marta au ramas jurnalistii.

Sunt foarte putine detalii care se cunosc despre Marta. O persoana foarte relationata, dar cu o existenta extrem de discreta. Putinele informatii publice arata ca Marta a actionat ca un instrument al cuiva, care acum il protejeaza ca in romanele politiste.

Codrut Marta se misca lejer atat prin Savarsin, cat si pe Coasta de Azur. Era familiarizat cu colectarea si drenarea de bani din publicitate catre publicatiile din Arad. O persoana care a trecut foarte simplu de la statutul de om de afaceri la cel de functionar in slujba statului, care primea in 2001 un apartament in Arad sub semnatura lui Seculici si apoi era promovat de grupul de interese de la Arad pe varful ierarhiei ANAF o data cu Blejnar, Comanita.

In tinerete, a fost coleg cu Sorin Blejnar si Horatiu Tica, cu care a legat prietenii stranse care l-au propulsat in cercuri inalte. Numele lui Marta a intrat in atentia DNA in cadrul anchetarii lui Peter Attila Racz, deferit justitiei pentru o frauda de aproximativ 20 de milioane de euro, reprezentand neplata de accize, TVA si impozit pe profit la comercializarea de motorina Euro 5. Inregistrarile telefonice ale convorbirilor arata ca Marta actiona in numele lui Sorin Blejnar pentru protejarea retelei evazioniste. Putinele greseli facute au ajuns azi piste pentru procurori si anchetatori.

Dupa declansarea anchetei, Marta a fost retras, la fel de discret, din echipa lui Blejnar. Dupa plecarea din ANAF, a fost vazut la Montecarlo, unde era clientul restaurantelor de lux si cluburilor de noapte si unde s-a remarcat ca amator de voiaje exotice.
Acum procurorii nu exclud varianta asasinarii disparutului. Jurnalul National are zece intrebari la care nici o autoritate a statului nu s-a incumetat inca sa raspunda.

10 intrebari in ancheta "Disparitia lui Marta"
1. Ancheta a fost preluata de Departamentul "Omoruri" din Politie. Sunt indicii ca fostul sef de cabinet al sefului ANAF ar fi mort?

2. Marta este dat in urmarire internationala prin Interpol. Sunt indicii ca ar fi parasit tara?

3. Codrut Marta este cercetat penal in vreo ancheta? Daca da, in ce calitate si in ce dosar?

4. Marta a facut obiectul unei investigatii ANI in perioada cand a functionat in institutii de stat?

5. Daca Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor a fost sesizat si a derulat investigatii privind tranzactiile lui Codrut Marta?

6. Au aparut transcrieri ale convorbirilor telefonice dintre Codrut Marta si inculpati din "Dosarul Racz". Aceste convorbiri faceau trimitere, cel putin la o complicitate a sefului ANAF cu traficantii de combustibil. Au avut consecinte juridice pentru Marta si Blejnar aceste probe din "Dosarul Racz"?

7. Sorin Blejnar si Elan Szwartzenberg, prieteni cu Marta, s-au intalnit a doua zi dupa disparitia acestuia. Audierea lor la Parchet a oferit indicii privind soarta lui Marta?

8. Ce alte persoane din anturajul lui Marta au fost audiate la Parchet?

9. De ce ancheta in acest caz se desfasoara intr-un secret desavarsit, surprinzator fata de alte dosare privind disparitii de persoane publice?

10. Cand va iesi din mutenie presedintele Traian Basescu, indeobste puternic implicat in aducerea in tara a fugarilor?

×