x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cine minte?

Cine minte?

15 Apr 2005   •   00:00

Presedintia si Parchetul se contrazic cu privire la arestarea lui Omar Hayssam
Pentru ce a fost arestat Omar Hayssam? Anuntul oficial al Presedintiei legat de implicarea acestuia in rapirea celor trei ziaristi romani in Irak este contrazis de Parchetul General, care a anuntat ieri oficial ca e vorba doar de infractiuni economice. De ce se contrazic cele doua institutii si cine deformeaza adevarul?

  • de OANA STANCU, MIRUNA PASA
  • SPECIAL
  • Cine minte?



    COINCIDENTA. Omar Hayssam a fost arestat pentru delapidare taman in plina criza a rapirii jurnalistilor romani
    Autoritatile se contrazic grav in privinta lui Omar Hayssam. La zece zile de la arestarea lui cu surle si trambite, administratia prezidentiala si Parchetul nu sunt in stare sa se puna de acord in privinta acuzatiilor pentru care acesta a fost retinut. Infractiuni economice, cum sustine Parchetul, sau implicare in rapirea jurnalistilor de la Bagdad, cum afirma Presedintia? Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis ieri urmatorul comunicat de presa:

    "Invinuirea si punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul Omar Hayssam pentru comiterea infractiunilor de natura economico-financiara si crima organizata s-au realizat de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, in urma sesizarilor de la SRI si dupa o atenta si calificata monitorizare a intregii sale activitati infractionale, efectuata impreuna cu ofiteri ai Directiei de Investigare a Fraudelor din IGPR si specialisti din domeniile economico-financiare si combatere a spalarii banilor, incepand cu septembrie 2004.

    Arestarea sa preventiva de catre instanta a fost posibila numai dupa administrarea legala a unui probatoriu complet, avand la baza documentele ridicate la perchezitiile efectuate in luna noiembrie 2004, ce au vizat toate sediile societatilor comerciale ale inculpatului Omar Hayssam sau cele folosite ca paravan al faptelor sale ilicite. Cu sprijinul specialistilor ANAF si al celor de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, incepand cu noiembrie 2004, prin analiza si corelarea documentelor ridicate cu ocazia perchezitiilor s-a putut stabili cu certitudine legatura de cauzalitate dintre activitatea infractionala a inculpatului si scopul urmarit - pagubirea bugetului de stat. Verificarile cu privire la activitatea SC FORESTA NEHOIU SA au fost finalizate in cursul saptamanii trecute, urmand ca, in continuare, colectivul de procurori si specialisti sa continue verificarile si pentru celelalte firme ale inculpatului, in vederea stabilirii integrale a activitatii infractionale a tuturor participantilor la comiterea faptelor penale.

    Subliniem ca si alte cauze in care a fost cercetat Omar Hayssam de alte unitati ale Ministerului Public sau ale Politiei Romane au fost preluate din luna noiembrie 2004 de procurorii DIICOT pentru a fi instrumentate in mod unitar si a da eficienta unei activitati de investigare complexa.

    In concluzie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in stransa cooperare cu Serviciul Roman de Informatii si structurile specializate ale MAI au reusit sa documenteze activitatea infractionala in materie economico-financiara a inculpatului Omar Hayssam, retinerea sa in vederea arestarii pentru aceste fapte nefiind facuta la nici o presiune, ci din considerente operative si operationale.

    In urma acestor masuri specifice de monitorizare a activitatilor infractionale comise de gruparea coordonata de Omar Hayssam, au rezultat si indicii care au evidentiat legaturi cu persoane suspectate a fi implicate in rapirea celor trei cetateni romani in Irak. In acest sens, la DIICOT s-a inregistrat cauza cu nr. 540/P/2005, in care procurorii efectueaza acte premergatoare sub aspectul comiterii unor infractiuni ce intra sub incidenta Legii nr. 535/2004 (n.r. - Legea privind combaterea actelor de terorism). Din cauza complexitatii si a problematicii operationale, in acest moment nu pot fi furnizate date suplimentare.

    La sfarsitul investigatiilor, dupa depasirea situatiei actuale, Ministerul Public va pune la dispozitia opiniei publice toate informatiile necesare.

    De asemenea, din dispozitia conducerii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de Indrumare si Control va examina toate cauzele similare in care au fost implicati cetateni romani de origine araba, solutionate pe intreg teritoriul tarii prin netrimitere in judecata incepand cu anul 1995 la zi".

    Uite cine acuza intoxicarea presei!

    Ce ne spune deci Parchetul General? Ca omul de afaceri Omar Hayssam a fost arestat in doua dosare penale pentru "activitatea infractionala in materie economico-financiara". Adica inselaciune, asociere in vederea savarsirii de infractiuni ("scopul urmarit - pagubirea bugetului de stat"), bancruta frauduloasa, spalare de bani si crima organizata. Nicidecum in legatura cu rapirea celor trei jurnalisti in Irak. Parchetul balbaie ceva si in privinta cercetarii pentru acte de terorism, ca doar Cotroceniul a vorbit despre asta, insa pana la urma o da negru pe alb: in timpul monitorizarii pentru infractiunile economice, cei care il filau au dat si de "indicii care au evidentiat legaturi cu persoane suspectate a fi implicate in rapirea celor trei cetateni romani in Irak". Atentie! NU PATRU! Fapt care arata ca Mohamed Munaf este scos din schema. In acest sens, spune Parchetul General, procurorii efectueaza ACTE PREMERGATOARE urmaririi penale. Ca atare, Omar nu avea cum sa fie retinut pe 5 aprilie in aceasta cauza.

    Nu e audiat pentru terorism

    Comunicatul de ieri al Parchetului contrazice grav anuntul pe care Palatul Cotroceni l-a facut marti, 5 aprilie, in momentul retinerii lui Hayssam. "Din moment ce anuntul retinerii a fost facut de aici (n.r. - de la Palat), e clar ca are legatura cu actiunea de recuperare a celor trei ziaristi", declara Saftoiu in acea seara. Comunicatul oficial al celulei de criza arata ca Omar a fost retinut de procurori si "operatiuni conexe se desfasoara la Bucuresti si Bagdad".

    Basescu a precizat zilele trecute ca Presedintia este singura sursa autorizata sa dea informatii despre operatiunea de salvare a jurnalistilor. Parchetul minte? Un lucru este cert: Omar Hayssam nici macar nu a fost audiat pana acum in legatura cu actele de terorism, ne-au precizat surse judiciare de incredere. In acest context, despre cine vorbeste presedintele Basescu atunci cand acuza intoxicarea presei?

    INTREBARE
    Daca Omar Hayssam era monitorizat de SRI inca din septembrie 2004, asa cum se arata in comunicatul Parchetului, iar din noiembrie a intrat sub supravegherea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, atunci cum a fost posibila punerea la cale a rapirii jurnalistilor? De ce autoritatile i-au permis acestuia sa ii scoata din tara si sa-i trimita la Bagdad insotiti de complicele sau, Mohamed Munaf?

    Prejudiciu de peste 52 de miliarde de lei


    17 din cele peste 60 de firme ale lui Omar Hayssam au fost "calcate" de inspectorii Garzii Financiare in ultimii ani. Nereguli peste nereguli a descoperit Garda Financiara, care a calculat ca omul de afaceri arab a fentat statul, prin cele 17 firme, cu peste 52 de miliarde de lei. Un preludiu pentru marea evaziune.

    Caracatita firmelor lui Hayssam se intinde la peste 60 de societati comerciale, a anuntat Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Printre acestea se afla si 17 societati pe care comisarii Garzii Financiare le-au controlat in ultimii ani.

    Rezultatele verificarilor inopinate dadeau cu siguranta de banuit: 23,9 miliarde de lei profit neevidentiat in actele contabile, 13,6 miliarde de lei TVA neplatit, nereguli de tot felul care s-au lasat cu amenzi de peste un milliard de lei, confiscari de marfa comercializata ilegal, de circa 5,4 miliarde de lei. Cu majorari de intarziere, Hayssam datoreaza statului circa 52 de miliarde de lei numai din cele 17 firme, conform unui comunicat primit de la ANAF.

    TUNURI. Evaziunea fiscala care a fost realizata prin firmele lui Hayssam ar putea fi cu mult mai mare, insa date publice nu exista, cazul fiind in cercetarea Parchetului. Garda Financiara este prima institutie care face publice rezultatele verificarilor facute la firmele arabului, cu mentiunea ca acestea reprezinta doar controale inopinate si nu de fond. Omul de afaceri romano-sirian Omar Hayssam se afla in arest pentru infractiuni economice, el fiind acuzat ca a inselat patru firme, printre care si Volvo Truck Corporation, firma de la care a cumparat in leasing 22 de capete de tractor Volvo, pe care le-a exportat ulterior in Siria si Egipt, fara efectuarea platilor.

    Urmarirea penala in acest caz, prin care a fost cauzat un prejudiciu de 1,8 milioane de dolari, a inceput in 29 martie.

    SOCIETATI CONTROLATE. O verificare efectuata la Bucovina Mineral Water, in anul 1993, a evidentiat faptul ca un profit de 3,3 miliarde de lei "a scapat" neinregistrat in contabilitate, impreuna cu alte 2,5 miliarde de lei care reprezentau TVA de rambursat statului. Penalitatile pentru neplata acestor sume se mai ridicau la alte 6 miliarde de lei.

    O alta firma, City Center SRL, nu a calculat 110 mi lioane de lei impozit pe profit si diferente de impozit pe profit de circa 2,3 miliarde de lei, in 2001. Controlorii Garzii au calculat penalitati de circa 2,1 milioane de lei.

    Best Wood SRL Beresti Tazlau a fost sanctionata contraventional cu amenzi de 396,4 milioane de lei, de asemenea fiind dispusa virarea la bugetul de stat a 4,25 miliarde de lei - TVA, 1,67 miliarde de lei - impozit pe profit, 2,29 miliarde de lei - dobanzi TVA si 964,5 milioane de lei dobanzi profit. (Daniela Ivan)

    Negociatorul nerevendicat


    Au trecut 24 de ore de la difuzarea, de catre agentia Reuters, a inregistrarii video in care puteau fi vazuti membri ai unei delegatii de negociatori romani de la Bagdad, care incearca sa obtina eliberarea celor trei ziaristi romani rapiti in Irak.

    In afara confirmarii autenticitatii acestei inregistrari, sosita din partea unui angajat al Ambasadei Romaniei la Bagdad care a refuzat sa se identifice, nici o alta informatie referitoare la aceasta nu a venit din partea oficialilor de la Bucuresti.

    DOMNUL X. Au aparut noi semne de intrebare, in special la identitatea unuia dintre membrii (foto) delegatiei care s-a deplasat, miercuri, la Asociatia Clericilor Musulmani din Bagdad, pentru a discuta despre situatia ziaristilor rapiti. In inregistrarea video preluata de Antena 1 i-am putut identifica pe ambasadorul Romaniei in Irak, Mihai Stuparu, si pe seful Asociatiei de Prietenie Romano-Irakiene, Samir al-Abadi. Exista insa un al treilea personaj, despre care diverse surse diplomatice si nu numai il atribuie ba ambasadei romane, ba Ministerului de Externe, ba "serviciilor", ba chiar ii confera cetatenie britanica. Imaginile au fost inregistrate tocmai in ziua in care presedintele Traian Basescu anunta, la Bucuresti, ca autoritatile sunt in contact cu rapitorii celor trei ziaristi si, in loc sa adauge clarificari la detaliile oferite de presedinte, iata, nasc noi semne de intrebare. (Marina Constantinoiu)
    ×