x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cine sa fie? - Cum si-au ales comisarii

Cine sa fie? - Cum si-au ales comisarii

de Irina Cristea    |    03 Oct 2006   •   00:00

Romania trebuie sa decida in urmatoarea luna cine ar fi cea mai potrivita persoana care sa o reprezinte in cadrul Comisiei Europene. Fie ca va propune un politician sau un tehnocrat, Executivul de la Bucuresti s-ar putea inspira din alegerile facute, inainte de aderare, de cele 10 state care s-au alaturat Uniunii Europene la 1 mai 2004.

ECHIPA CU PROBLEME. Comisia condusa de Jose Manuel Durao Barroso (centru) a suferit modificari inainte de a primi avizul Parlamentului European

Romania trebuie sa decida in urmatoarea luna cine ar fi cea mai potrivita persoana care sa o reprezinte in cadrul Comisiei Europene. Fie ca va propune un politician sau un tehnocrat, Executivul de la Bucuresti s-ar putea inspira din alegerile facute, inainte de aderare, de cele 10 state care s-au alaturat Uniunii Europene la 1 mai 2004.

Fost ministru de Externe, fost premier, fost ministru pentru Afaceri Europene, fost negociator-sef cu Uniunea Europeana. Acestea ar fi principalele functii pe care le-au avut pana in 2004 actualii comisari europeni din grupul tarilor care au aderat acum doi ani. Guvernele au trimis la Bruxelles fie politicieni cu experienta, fie tehnocrati, fie personalitati extrem de bine familiarizate cu politica si spatiul comunitar. In multe tari, desemnarea comisarilor nu a fost lipsita de controverse si scandaluri, multe dintre acestea prelungindu-se chiar si la Bruxelles, in cadrul audierilor in care cei nominalizati au dat piept cu europarlamentarii. La capatul unor eforturi diplomatice uriase, care au inclus chiar si retragerea, in premiera, a intregii Comisii, pentru modificari de ultima ora care sa ii asigure un vot de investitura fara emotii din partea legislativului UE, cele 10 tari s-au ales cu cate un mandat asigurat in Executivul condus de portughezul Jose Manuel Durao Barroso.

PE CINE AU ALES. Ciprul l-a desemnat pe Markos Kyprianou, fost ministru de Finante, pentru postul de comisar european. Kyprianou detine portofoliul Sanatatii si Protectiei Consumatorului. Tot ce tine de afaceri sociale, egalitatea sanselor si mediul profesional este gestionat de catre Vladimir Spidla, fost premier al Cehiei. Un alt fost premier, de data aceasta al Estoniei, detine portofoliul oficiului pentru Audit si anti-frauda, precum si unul dintre posturile de vicepresedinte al Comisiei. Este vorba despre Sim Kallas, un politician cu state vechi, cunoscut si in calitate de parinte al monedei nationale a Estoniei. Ungaria a trimis la Bruxelles un fost ministru de Externe, pe Laszlo Kovacs, responsabil cu impozitarea. Trimisul Letoniei este Andris Piebalgs, fost diplomat cu un rol extrem de important in derularea negocierilor de aderare. El nu a fost prima optiune a Guvernului leton, care o trimisese initial la Bruxelles pe purtatoarea de cuvant a Parlamentului. Eurodeputatii i-au spus insa sa isi faca bagajele. Lui Piebalgs i-a revenit postul de comisar pentru energie.

Fostul ministru de Finante Dalia Grybauskaite este comisarul european pentru buget, in vreme ce Malta este reprezentata de Joe Borg, fost ministru de Externe. Implicarea Danutei Hubner in negocierile de aderare ale Poloniei si diplomatia de care a dat dovada au propulsat-o in functia de comisar pentru politica regionala. Un alt fost negociator ajuns in Executivul UE este slovacul Jan Figel, coordonatorul a tot ce inseamna educatie si cultura in UE. In fine, Slovenia a apelat la Janez Potocnik, fost ministru pentru Afaceri Europene, pentru a-si asigura reprezentarea la Bruxelles.

CONDITII. Presedintele Comisiei Europene le-a lasat tarilor membre mana libera in a-si desemna trimisii. A avut insa o singura conditie - ca Executivul UE sa includa cat mai multe femei. De altfel, Barroso si-a facut chiar un tilu de glorie din faptul ca are in subordine cel mai mare numar de doamne comisar de la infiintarea acestui for european. Dintr-un total de 25 de membri ai Comisiei, sapte sunt femei. Cu privire la Romania si Bulgaria, portughezul are pretentia ca cel putin una dintre tari sa ii intregeasca echipa cu o doamna.

CALENDAR. Audierile pentru noii comisari vor avea loc la sfarsitul lunii noiembrie. Daca cei doi primesc avizul comisiilor de specialitate ale Parlamentului European, urmatoarea etapa este votul in plenul Parlamentului, care va avea loc fie la 4 ianuarie, fie la 9 si vor lua parte si europarlamentarii romani si bulgari.

INVESTITURA CU EMOTII

Laszlo Kovacs (foto) nu s-a aflat de la inceput in "carti" pentru postul de comisar ungar. De altfel, Kovacs a avut emotii mari inainte de a fi acceptat in echipa Barroso. Portughezul il propusese initial drept comisar pentru Energie, dar parlamentarii europeni care l-au audiat nu au fost convinsi ca ungurul este persoana potrivita pentru acest post. A urmat o mica rocada in urma careia lui Kovacs i-a revenit impozitarea.

CENTURA NEAGRA

Cu experienta in economie si in diplomatie, Dalia Grybauskaite (centru) a fost o alegere destul de usoara pentru autoritatile lituaniene. Fost ministru de Finante, ea le era deja cunoscuta europenilor, gratie politicii de austeritate pe care a promovat-o. Are reputatia unei femei dure, care stie sa isi poarte singura de grija, fiind titulara unei centuri negre la karate.

Nume multe, propuneri oficiale zero

ATUURI. Ministrul Integrarii, Anca Boagiu, are sanse consistente sa prinda postul de comisar
Partidele politice se pregatesc care mai de care sa-si anunte candidatii pentru functia de comisar european ce-i revine tarii noastre. Astfel, liderul PD Emil Boc a aratat ca ministrul Integrarii, Anca Boagiu, este o resursa politica importanta a PD si ca poate fi un candidat pentru ocuparea functiei de comisar european. El a precizat insa ca o decizie in acest sens va fi luata la nivelul conducerii Aliantei. La randul sau, reprezentantul UDMR Zolt Nagy a spus la Targu-Mures ca Uniunea are de unde alege un candidat pentru functia de comisar european, nominalizandu-l in acest sens pe senatorul Gyorgy Frunda. "Am propus acest lucru pentru ca este necesar si firesc. E vorba de a nominaliza un candidat, noi facem parte din familia popular europeana, avem ministri si observatori la PE", a spus Zolt Nagy.

OPOZITIE. Nici PSD nu s-a lasat mai prejos la acest capitol, si a a cerut coalitiei guvernamentale sa fie consultat in legatura cu desemnarea unui comisar european si sa tina astfel cont de influenta PSD pe langa grupul socialist din PE. De asemenea, purtatorul de cuvant al PSD Cristian Diaconescu a criticat "recenta discordie" din cadrul coalitiei guvernamentale pe tema nominalizarii unui candidat din partea Romaniei, afirmand ca guvernantii "se umplu de ridicol" prin tentatia de a avea cat se poate de multe functii in posturi cat se poate de importante la nivelul CE. "Influenta PSD pe langa al doilea grup din punct de vedere numeric din PE ar trebui sa conteze si sa diminueze aroganta celor de la putere", a spus Diaconescu.

IN CARTI. Numele vehiculate pana acum pentru desemnarea comisarului european din partea Romaniei sunt Monica Macovei, Anca Boagiu, Leonard Orban, Sorin Frunzaverde. Desi numele ei este vehiculat pentru acest post, PD nu o va propune pe Monica Macovei pentru postul de comisar european, ne-au declarat surse de la varful formatiunii. Cum nici liberalii nu ar avea ratiuni pentru o asemenea sustinere, Macovei nu se afla astfel in carti pentru plecarea la Bruxelles.
  • Carmen Vintila, Oana Stancu
  • ×
    Subiecte în articol: special ministru european comisar