x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cine sunt viermii şi ciumpalacii din Piaţa Universităţii

Cine sunt viermii şi ciumpalacii din Piaţa Universităţii

de Petru Zoltan    |    Cristian Ionescu    |    26 Ian 2012   •   21:00
Cine sunt viermii şi ciumpalacii din Piaţa Universităţii

La –7 grade Celsius, pe un viscol cumplit, zeci de bucuresteni au iesit in strada sa manifesteze impotriva regimului, intr-a 13-a zi de proteste

Zilnic flutura drapelul Romaniei pentru a insufleti multimea de manifestanti stransi in Piata Universitatii. Nu vrea sa-si spuna numele real. El reprezinta pentru guvernantii romani doar "Un VOT". Vine primul si paraseste Piata ultimul. De-a lungul celor cateva zile de proteste a reusit sa se suie pe Facultatea de Geografie cu steagurile in mana, iar jandarmii se rugau de el sa se dea jos, sa plece acasa, pentru a nu fi nevoiti sa stea sa il pazeasca. Doar de trei, patru ori nu a reusit sa isi ocupe locul, pentru ca jandarmii s-au postat in dreptul usii de la Geografie si nu l-au mai lasat. Nu a fost nici o problema pentru ca "VOT"-ul s-a suit pe chioscul de ziare din dreptul Fantanii, de unde flutura zilnic steagurile cu mandrie. Protesteaza impotriva Guvernului, dar nu impotriva presedintelui Traian Basescu. "Vinovatii sunt Liiceanu, Patapievici si Plesu, pentru ca l-au sustinut pe Basescu pentru niste functii de consileri. Ei sunt de vina pentru situatia asta. Au garantat pentru el", a precizat acesta. In schimb, sustine cu tarie ca poporul roman trebuie sa se trezeasca din amortire si sa nu mai accepte hotii si mincinosii la conducerea tarii. Desi sustine ca e apolitic, considera ca a sositul momentul schimbarii: "E momentul ca oamenii portocalii sa plece de la guvernare. Simt ca vor pleca in curand. Dar pentru asta trebuie sa ne trezim ca popor". Intrebat de ce au iesit oamenii in strada sa isi strige cu disperare nemultumirile "Un VOT", a precizat ca lumea a ajuns in aceasta situatie datorita lacomiei. "Oamenii trebuie sa aiba curaj sa-si spuna opinia. Sunt liberi, dar nu se simt liberi pentru ca clasa politica nu le-a dat sansa asta, inca. Societatea civila trebuie sa se trezeasca, sa aiba un glas puternic. Societatea civila trebuie sa conduca tara asta prin oameni politici." Pana atunci insa "Un VOT" continua sa insufleteasca miscarea din Piata Universitatii, chiar daca gerul ii va ingheta mainile cu care invarte drapelul Romaniei.

Protestez impotriva celui mai corupt sistem
Pe o vreme cainoasa, actrita Mihaela Munteanu s-a infasurat intr-un steag si s-a alaturat grupului de ma­nifestanti. Ea a venit sa protesteze impotriva "celui mai corupt sistem. Impotriva unui presedinte care mi-a sfidat reprezentantul legal in Parlament, aproband 17 legi prin asumarea raspunderii. Impotriva democratiei care a fost furata acestui popor, care a fost castigata cu sange de tineri in urma cu 22 de ani. Ceea ce primim acum cu lingurita mi se pare o bombonica aruncata in fata unui copil flamand. Aici ma refer la cele sase capitulari ale presedintelui. A iesit presedintele nostru si a spus ca nu isi da demisia si nu ia nici o masura drastica cu privire la el. Pentru ca suntem cateva sute sau mii de speriati si pe dansul l-au ales 5 milioane. Sa nu uite ca 3,6 milioane de insi si-au manifestat protestul plecand peste granita".
Mihaela Munteanu, 39 de ani actrita

"Vom fi in strada pentru binele poporului"
"In primul rand sunt aici pentru ca poporul trebuie sa inteleaga ca in decembrie 2011 s-a votat o lege criminala, 283. Aceasta lege a falimentat toate paturile sociale, in loc sa-i ajute sa treaca de criza. Insotitorilor pentru persoanele cu handicap li s-a luat indemnizatia, veteranilor li s-a luat indemnizatia, tinerilor care incercau sa-si formeze o familie le-au luat toate sperantele, la scolari alocatiile, dar mai ales, prin ce­rerea de comasate, s-a incercat transformarea intr-o republica prezidentiala. Noi, revolutionarii, vom fi in strada pentru binele poporului, nu pentru binele nostru. Eu n-o sa uit niciodata ca m-am dus sa dau un dictator jos. De aceea n-am sa-l accept pe altul in loc".
Simionov Walter, secretar general Asociatia Veteranilor de la Revolutie ’89

"Basescu sa vina in Piata Universitatii"
"In piata aici sunt trei-patru schimburi. Pentru ca vin cate doua ore, trei sau patru ore, pentru ca nu poate stea mai mult. Ma nemultumesc nivelul de trai si bataia de joc pe care o are fata de toata populatia Romaniei. Este un antiroman care depaseste orice masura. Ne reprezinta ca l-a votat o parte din populatie. Sa vina in piata sa vada ce popularitate are. Sa nu uite ca Mubarak s-a inchis in palatul lui si l-au impuscat aia pana la urma, si el s-a inchis in palatul lui aici si nu mai iese de acolo."
Gheorghe Nasui, 73 de ani, pensionar

"Nu ma asteptam sa existe atata nesimtire"
"Pe mine ma deranjeaza politica celor de la PDL-UDMR, care mie imi suna a tradare nationala. Stiu ca sunt cu­vinte tari, insa, cu mana pe inima, asta cred. Iar asta se vede. Inca un mo­tiv pentru care sunt aici sunt si­tu­a­tia din Justitie, care m-a afectat di­rect, si mafia care exista la toate ni­ve­lurile. Protestez din prima zi si nu ma asteptam sa existe atata nesimtire. Inca mai credeam ca mai exista acolo o scanteie de bun-simt. Oricum, avand in vedere ce se intampla in tara, nu voi sta acasa decat atunci cand se va termina."
Luiza Volf, de 49 de ani

Cerem Libertate si Demnitate
"Traiul pe care-l duc toti. Puterea face numai ce vrea ea. Noi nu contam. Asa cum s-a exprimat ieri presedintele Basescu, tara o compara cu un vapor, iar noi suntem marinarii. Dar sa nu uite ca si un vapor se poate scufunda. Chiar daca se asigura, asa cum spune dansul, nu-i de joaca. Mai mult am venit pentru actorul Emil Hossu, care, din pacate, a murit aseara. L-am vazut pe scena de la Arcul de Triumf, la mitingul USL, la care a cerut Libertate si Dem­ni­tate. Aceleasi lucruri le cerem si noi."
Pascu Ecaterina, pensionara, 60 de ani

"Pensia de o mie de lei este ajutor social"
Am venit pentru situatia in care se afla Romania in ultimii 20 de ani. Dupa Revolutie, Romania nu avea datorii. Tara era pe plus si-am ajuns pe minus. Vrem sa stim si noi ce s-a facut cu banii astia. Ma mai ne­mul­tu­meste situatia cu pensiile, salarii­le, fabricile demolate. S-au demolat pes­te o mie de fabrici, le-au vandut la fier vechi. Apoi sunt pensionarii, care nu au pensii decente. Alea sunt deja ajutoare sociale. O pensie pana intr-o mie de lei este ajutor social. Au uitat ca fabricile pe care le-au distrus ei sunt facute de pensionarii astia cu pensii de 500-600 de lei."
Rugina Iulian, 47 de ani

"Protestez impotriva omului care mi-a corupt spiritual neamul"
Actorul Salex Iatma s-a alaturat si el protestatarilor inca de la inceput. Nu il sperie frigul de afara. De ce a decis sa protesteze? "Am venit aici impotriva omului care mi-a corupt spiritual neamul, care ne calca valorile in picioare si care se crede un mare maestru al manipularii. De fapt, nu isi da seama ca are de-a face cu un popor adormit, care a inceput sa se dezmorteasca. Ies in strada din prima zi. Vreau de multa vreme sa ies in strada. Vreau sa va spun ca am trait o chestie doar povestita de parinti. Frica de a iesi in strada. Am fost in institutii de cultura, in care oamenii inchideau usile sa vorbeasca despre masurile lui Basescu. Presa se pierde in multe lucruri mici, si de multe ori se pierde fondul problemei. Acesta este privarea omului de a se exprima liber."
Salex Iatma, actor, 22 ani

"Sustin si am sustinut moharhia intotdeauna"
Doamna Ianusevici a revenit si ea in Piata Universitatii pentru ca tine neaparat sa se produca o schimbare. Este nostalgica dupa monarhie, dorindu-si si sustinandu-l pe rege. E si putin trista, considerand ca poporul din care si dansa face parte "nu are atata minte". "Am venit in fiecare zi. Cum adica de ce vin? Dumneavoastra nu vedeti ce se intampla? Aceasta intrebare are deja raspunsul dat. Vrem, cu orice pret, sa se produca o schimbare. Mai ales in institutiile statului, care, din pacate, sunt acum aservite Puterii. Eu mi-as dori sa vina Regele Mihai, insa poporul asta nu are atata minte incat sa-l aduca pe Rege. Sustin si am sustinut moharhia intotdeauna. Dragi romani, la atata mitocanie care ne-a invadat, nu ne-ar strica putina noblete."
Viorica Ianusevici, pensionara, 67 de ani

"Inca nu se stie ce este ciumpalac"
"Eu am inceput linia protestelor cu sapte ani in urma in Spania, dupa ce i-am inmanat Guvernului si primarului Boc un proiect economic de preintampinare a crizei economice. Am infiintat Organizatia cul­turala Valahia. Am zis ca, daca e sa mor, mor pe teritoriul patriei mele. Tot ceea ce vedeti aici este rezultatul a 22 de ani de suferinta si umilinta. Dar tot raul spre bine. S-a nascut o noua specie, viermele vertebrat. Si viermii ii mananca de vii. Inca nu se stie ce este ciumpalac. Am tot cautat, se pare ca este o specie de primata. Cineva a imbogatit vocabularul limbii romane. Pe data de 16 am primit un link de la un prieten cu «Romania arde». Am crezut ca glumeste. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa sar in picioare si sa vin aici. Miscarea aceasta de protest a inceput cu ani in urma. Nimeni nu isi poate aroga dreptul de initiator, pentru ca a fost construita pe suferinta romanilor."
Ovidiu Grosu, 41 de ani

"Astia au adus coruptia la rang de virtute"
"Pentru ca nu se mai poate. Noi traim intr-o tara, Romania, Basescu traieste in alta tara. El nu vede ce se intampla, nu-i pasa, nu vede ciumpalacii, viermii si neavenitii care mor de foame? Si n-o sa plecam de aici pana nu se intampla ceva, pana nu se schimba ceva in tara asta. Sa scapam de ciuma asta portocalie, ca ne-au bagat in saracie, in mizerie, si cel mai rau e ca vor sa ne scalde si pe noi in mizeria morala in care se scalda ei. Eu nu vin aici pentru problemele mele personale, p-alea le rezolv pe alte cai. Am si probleme personale, dar nu vreau sa le discut aici. In Piata Universitatii am venit si o sa vin in continuare ca sa-l dam jos pe Basescu si pe acolitii lui, sa fie alegeri anticipate, ca astia au adus coruptia la rang de virtute."
Gherlan Gheorghe, 67 de ani, fost psiholog

"Tot ce s-a construit in comunism a fost distrus"
Barbatul este de profesie jurist. A venit pentru a d­oua oa­ra sa se alature grupului de protestatari strans in fa­ta Teatrului National. Ar fi vrut sa iasa zilnic, dar nu a putut sa renunte la serviciu. Dar iese ori de cate ori are oca­zia. Cu ochelarii trasi pe ochi, putin umeziti de nin­soa­rea de afara, a acceptat cu greu sa isi spuna nemultumirile. "Sunt nemultumit de conditiile de trai, sunt nemultumit de faptul ca s-au facut contracte ilicite in defavoarea statului, pe care cetateanul de rand le va plati si-n urmatorii 20 de ani, le vor plati si copiii copiilor nostri. Sunt nemultumit de faptul ca tot ce s-a construit in comunism a fost distrus de cei care au venit. Pana si politicienii, astazi, stau intr-o cladire facuta de Ceausescu. Sunt nemultumit de locurile de munca, inexistente in Romania, de faptul ca pleaca medicii in alte tari, oameni foarte buni, care nu-si pot practia meseria pe care o iubesc."
Marian Minoi, 35 de ani, jurist

×
Subiecte în articol: proteste piata universitatii