Realizarea Cadastrului General al Romaniei, o afacere de aproape doua miliarde de euro, ar putea ajunge in mana unui grup de interese format din fosti si actuali directori ai Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Inregistrarea tuturor imobilelor de pe teritoriul tarii (terenuri si cladiri), crearea hartilor electronice si publicarea datelor pe Internet pentru a fi usor accesibile celor interesati a devenit una dintre prioritatile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, care a preluat coordonarea ANCPI.
Elena Udrea, fostul ministrul al Dezvoltarii, a propus reprezentantilor companiei Samsung sa participe la licitatia pentru realizarea Cadastrului General al Romaniei. Udrea a discutat cu vicepresedintele Samsung, Yang-Bai Kim, despre posibilitatea colaborarii intre MDRT si compania coreana, sub forma parteneriatului public-privat. Udrea a recurs la aceasta forma de contract deoarece inca nu a gasit fonduri pentru megaproiectul de cadastru. Daca acest parteneriat se va realiza, coreenii vor avea nevoie de un partener local caruia sa ii subcontracteze lucrarile.
Profitand de decizia MDRT de realizare a Cadastrului General, un grup alcatuit din fosti si actuali directori ai ANCPI s-au hotarat sa monopolizeze piata de profil. Unul dintre artizanii acestei initative, cu profund caracter anticoncurential, este Savoiu Ionut Cristian – fost director adjunct al ANCPI (in ani ’90), ramas in istoria institutiei drept 'seful care a plecat cu hartiile cadastrale acasa si dus a fost'. Printre 'partenerii' lui Savoiu se afla: directorul general adjunct Mihai Busuioc (fost director general ANCPI, pana in iunie 2007), Costel Costineanu – seful Directiei Informatica, Catalin Nicolae Paunescu – vicepresedinte al Asociatiei Patronale a Geodezilor din Romania si administrator al SC STAR STORAGE SRL Bucuresti, Valeriu Marian Manolache – fost membru in Consiliul de Administratie al ANCPI si administrator al SC THEOTOP SRL Bucuresti, Victor Grigorescu – director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bucuresti, fost director al Directiei Cadastru, si Lynn Holstein – consultant in cadrul companiei COWI AS – Danemarca.
Cadastru pe banda rulanta
Avand oameni in interiorul ANCPI, a fost posibila trucarea mai multor licitatii si acordarea unor contracte substantiale pentru firmele de casa ale celor din conducere. Din ianuarie 2011 si pana in prezent, firmele administrate de Savoiu Ionut Cristian si Valeriu Manolache au obtinut contracte finantate de ANCPI, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerul Mediului si Padurilor, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, Electrica, Directia Apelor Buzau, compania de Apa Oradea, Consiliile Judetene Dambovita, Constanta, Galati si Sibiu, primariile municipiilor Targoviste, Constanta, Galati, in valoare de aproximativ 8 milioane de euro.
Societatea condusa de Savoiu a bifat, practic, majoritatea institutiilor de calibru de la nivel local si central, de la care a obtinut, de regula prin incredintare directa deoarece a fost singurul ofertant, contracte cu finantare de la bugetul de stat.
Caietele de sarcini erau intocmite, de cele mai multe ori, in baza unei 'propuneri creative', realizate chiar de firma care era desemnata castigatoare. Asa se poate explica cum aceasta firma a castigat contract dupa contract de la institutiile statului. Gurile rele spun ca caietele de sarcini ale licitatiilor de la Magura Ilvei, Ilva Mare si Ilva Mica, judetul Bistrita au fost realizate chiar de Blom Romania SRL, care a si obtinut executia contractelor.
In prezent, Savoiu conduce activitatea SC BLOM Romania SRL Targoviste (fosta GEONET, fosta BLOMINFO GEONET), firma care, alaturi de Theotop SRL se afla in 'topul' abonatilor la contractele banoase acordate in domeniu de autoritatile statului. Potrivit Ministerului de Finante, societatea Blom Romania a realizat in 2010 o cifra de afaceri in valoare de peste 30 de milioane de lei, inregistrand pierderi in valoare de peste 4,7 milioane de lei. Societatea realizeaza 'activitati de iginerie si consultanta tehnica legate de acestea', figurand in 2010 cu 422 de salariati. In 2009, firma a realizat o cifra de afaceri de peste 31 de milioane de lei, inregistrand un profit de 430.000 de lei. In 2009, societatea a avut 402 salariati.
O afacere de 2 miliarde de euro
'Lipsa cadastrului agricol si a celui pe proprietate reprezinta cea mai mare problema cu care se confrunta Romania la ora actuala. Cadastrarea la nivelul Romaniei costa intre 1,5 si 2 miliarde euro, dar cea mai mare problema pentru realizarea cadastrarii la nivel national ramane neconcordanta dintre parcela si document. Masurarea terenurilor este cea mai costisitoare, iar identificarea juridica a proprietatii este lucrul cel mai dificil de realizat', a spus secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Barna Tanczos, potrivit Agerpres. 'In Romania, daca am aduna proprietatile din titlurile de proprietate, asa cum au fost emise de autoritatile publice locale si instantele de judecata, am avea 40% mai mult decat suprafata tarii.
Sunt foarte multe proprietati care se suprapun, sunt foarte multe persoane care detin din titluri aceeasi proprietate, sunt foarte multe procese nesfarsite pentru solutionarea acestor probleme create ca urmare a restituirilor de proprietati dupa 1989, care nebazandu-se pe un cadastru general au creat toate aceste confuzii. Nu avem planuri de parcelare, avem suprapuneri de titluri de proprietate, avem multe procese la CEDO datorate acestor incurcaturi, unde Romania a fost condamnata de cateva ori. Lipsa cadastrului general influenteaza si accesul la credite', explica, anul trecut, Elena Udrea.