ORDIN SEMNAT ● Anchetatorul lui Omar Hayssam, scos din DIICOT de procurorul general
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a semnat ieri, la
ora 16:00, ordinul de revocare din funcţia de procuror DIICOT a
magistratului Ciprian Nastasiu, anchetatorul cazurilor "răpirea
jurnaliştilor", "spionaj şi trădare", "fuga lui Omar Hayssam". Şi asta
după ce joi Secţia de Procurori a CSM a avizat cu majoritate de voturi
(cinci contra unul) această schimbare.
ORDIN SEMNAT ● Anchetatorul lui Omar Hayssam, scos din DIICOT de procurorul general
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a semnat ieri, la ora 16:00, ordinul de revocare din funcţia de procuror DIICOT a magistratului Ciprian Nastasiu, anchetatorul cazurilor "răpirea jurnaliştilor", "spionaj şi trădare", "fuga lui Omar Hayssam". Şi asta după ce joi Secţia de Procurori a CSM a avizat cu majoritate de voturi (cinci contra unul) această schimbare.
A fost surpriză mare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) joi, cînd cazul procurorului Ciprian Nastasiu a ajuns în atenţia Secţiei de Procurori fără să fi fost trecut pe ordinea de zi a şedinţei. Potrivit surselor noastre, plicul cu cererea de revocare a anchetatorului lui Omar Hayssam din funcţia de procuror DIICOT, formulată de procurorul general Laura Codruţa Kovesi, a fost adusă cu cîteva momente înainte de începerea şedinţei Secţiei, în plic sigilat. După cum v-am informat deja în ziarul de vineri, avizul Secţiei, care este doar "consultativ", a fost favorabil solicitării Codruţei Kovesi, decizia de revocare aparţinînd exclusiv acesteia. Dintre magistraţii Secţiei de Procurori, cinci persoane au votat în majoritate pentru îndepărtarea lui Ciprian Nastasiu din structura specializată în investigarea infracţiunilor de crimă organizată şi terorism. Un singur procuror din Secţie l-a apărat pe anchetatorul sirianului fugar Omar Hayssam.
NU-I PROBLEMĂ CU DOSARELE. Ieri, avizul CSM a ajuns la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde, la ora 16:00, procurorul general a semnat ordinul de revocare din funcţia de la DIICOT a lui Ciprian Nastasiu. De altfel, Codruţa Kovesi ne precizase încă de joi seară că va semna ordinul de revocare imediat ce va primi hîrtia de la CSM. Eliminat din structura DIICOT, procurorul Nastasiu se poate întoarce, potrivit legii, la locul de muncă deţinut anterior accederii în DIICOT, adică la Parchetul Curţii de Apel Timişoara. "Nu este nici o problemă cu dosarele pe care acesta le instrumenta, ca urmare a faptului că acesta părăseşte DIICOT. În toate dosarele pe care le avea în lucru, el era dublat de alţi procurori, astfel că anchetele vor fi continuate de aceştia", ne-a declarat ieri procurorul-şef al DIICOT, magistratul Codruţ Olaru. De reţinut este că printre cauzele mai importante care au fost instrumentate de procurorul Ciprian Nastasiu se numără dosarele "spionaj şi trădare", "răpirea jurnaliştilor", "fuga lui Omar Hayssam", dar şi dosarul privind traficul de armament în care se spune că ar fi implicate personaje "very important" de pe scena politico-economică a României, dosar care pînă în prezent nu a ajuns să fie trimis vreunei instanţe de judecată.
E PRIMUL CAZ. Articolul 75, alineatul 10 din Legea 304/2004, republicată, privind organizarea judiciară prevede că: "Procurorii numiţi în cadrul DIICOT pot fi revocaţi prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei sau în cazul aplicării unei sancţiuni disciplinare". E primul caz de acest gen, din cîte ştim noi, ne-au mărturisit unii magistraţi. "Legea spune că procurorul general «poate» cere revocarea, în cazul existenţei sancţionării disciplinare, dar legea nu obligă. Acum, dacă s-a creat acest precedent, procurorul general va trebui să dea dovadă de «consecvenţă» şi să ceară revocarea din funcţiile de procurori la DNA şi DIICOT, de fiecare dată cînd magistraţi de la aceste structuri vor fi sancţionaţi disciplinar", ne-au spus magistraţi sub protecţia anonimatului.
Reamintim că Ciprian Nastasiu a făcut obiectul unor verificări ale inspectorilor Consiliului Superior al Magistraturii ca urmare a eliberării din arest a lui Omar Hayssam, prin decizia instanţei de judecată, urmată de fuga sirianului din România. Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la şedinţa de judecată în urma căreia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale, procurorul Nastasiu a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea. La vremea respectivă, magistratul ne-a declarat că-i era teamă că sirianul va muri în închisoare. La 26 aprilie 2006, Hayssam a fost eliberat din arest, iar la 30 iunie a fugit din România la bordul navei Iman-T. Şefii serviciilor de informaţii şi procurorul general al României şi-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga sirianului, care între timp a fost condamnat definitiv pentru terorism în cazul răpirii celor trei jurnalişti români la Bagdad.
Procurorul Nastasiu nu a putut fi contactat nici ieri pentru un punct de vedere. Precizăm că potrivit legii, el poate contesta atît ordinul prin care procurorul general l-a revocat din DIICOT, la instanţă în contencios administrativ, cît şi avizul în acest sens, dat joi de Secţia de Procurori a CSM, printr-o contestaţie depusă la plenul CSM.
Cererea Laurei Kovesi către CSM
"În temeiul articolului 75, alineatul 10 din Legea 304/2004 republicată, solicităm avizarea revocării magistratului Ciprian Nastasiu din funcţia de procuror DIICOT. La data de 28 martie 2007, Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis acţiunea disciplinară formulată de Comisia de Disciplină pentru procurori în temeiul art 100, litera b din Legea 303/ 2004, aplicîndu-i sancţiunea disciplinară a diminuării indemnizaţiei de încadrare lunară brută cu 15% pentru o perioadă de trei luni pentru săvîrşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99, literele b şi h din Legea 303/2004. Hotărîrea Secţiei de Procurori a fost menţinută prin Decizia 1 din 14.04.2008 a Completului de nouă judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Potrivit art. 75, alin. 10 din Legea 304/2004, procurorii numiţi în cadrul DIICOT pot fi revocaţi prin ordin al procurorului general, în cazul aplicării unei sancţiuni disciplinare".Nu rataţi!
În ziarul de luni vom prezenta şi jocurile de culise care ar fi determinat scoaterea din DIICOT a procurorului Nastasiu şi aşii pe care acesta se pregăteşte să-i arunce pe masă. Ar fi vorba de un dosar de mare corupţie, avînd ca protagonişti nume sonore din politică şi mass-media, pe care Nastasiu l-a redeschis.
Citește pe Antena3.ro