x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cratere uriașe în șosele, după o singură lună de Schengen

Cratere uriașe în șosele, după o singură lună de Schengen

de Diana Scarlat    |    19 Feb 2025   •   08:40
Cratere uriașe în șosele, după o singură lună de Schengen

Drumarii, decimați de instituția la care sunt angajați. Controalele TIR-urilor străine au fost desființate. Consecințele sunt extrem de grave

Angajații Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ies în stradă, mâine, la proteste în fața Ministerului Finanțelor și a Ministerului Transporturilor. Aceștia acuză conducerea companiei statului că a luat cele mai proaste decizii atât pentru angajați, cât și pentru țară, punând în pericol traficul rutier și siguranța națională. Este vorba despre organismele de control care au fost desființate imediat după intrarea României în spațiul Schengen, prin eliminarea cărora s-a ajuns la concedieri colective fără plata salariilor compensatorii, dar și la deteriorarea gravă a drumurilor. În numai o lună de la eliminarea controalelor la graniță, pe principalele drumuri folosite de TIR-urile cu marfă din străinătate au apărut deja gropi uriașe care pun în pericol viețile oamenilor. Angajații spun că doar conducerea CNAIR și-a asigurat salarii enorme, în timp ce activitatea este asigurată cu 20% din efectivele de angajați de care este nevoie, pe salarii de mizerie.

Sindicatul „Elie Radu” din CNAIR a anunțat protestul din 20 februarie, după desființarea Agențiilor de Control și Încasare (ACI), care a dus deja la pagube uriașe pentru România, în lipsa unui control al vehiculelor care nu respectă masele și dimensiunile maxime admise. Sindicatul mai acuză și distrugerea negocierilor colective și încălcarea drepturilor salariaților, ca atacuri directe la siguranța infrastructurii rutiere și la angajații care o întrețin.

Angajații susțin că CNAIR este sabotată din interior și amenință că vor bloca activitatea și vor protesta în toată țara, dacă Executivul nu va lua măsuri cu celeritate. „Nu vom permite ca drumurile României să fie distruse, iar angajații care le întrețin să fie transformați în sclavi. Legea nr. 296/2023, OUG 156/2024 și lipsa modificării legislației specifice după intrarea în Schengen sunt doar parte din problemă. Guvernul ar fi trebuit să adapteze deja legislația la noile realități, dar nu s-a făcut nimic”, a explicat, pentru Jurnalul, liderul sindicatului, Florin Bozbici.

Acesta mai spune că angajații companiei au cerut, din luna decembrie 2024, o reorganizare a CNAIR, pentru adaptarea structurilor la noua situație care urma să existe după intrarea în Schengen, astfel încât să se poată face în continuare controlul vehiculelor care nu respectă masele maxime admise și dimensiunile încărcăturilor, dar conducerea companiei a preferat să desființeze Agențiile de Control și Încasări (A.C.I.) unde se făcea acest control. Mai mult, deși inițial li s-a promis că angajații nu vor rămâne fără locuri de muncă, acum se fac disponibilizări, dar fără plata salariilor compensatorii, așa cum prevede legislația pentru concedierile colective.

2 milioane de euro pierderi lunare

În urma eliminării controalelor, România pierde foarte mulți bani care înainte erau încasați de angajații ACI din CNAIR în urma controalelor, dar pierderea majoră este la calitatea drumurilor, care deja s-au deteriorat vizibil în prima lună de la intrarea în Schengen. Protestatarii anunță un dezastru național inevitabil, dacă nu se vor lua urgent măsuri pentru a se reintroduce controalele și amenzile.

Liderul sindicatului a mai explicat, pentru Jurnalul, că un singur camion supraîncărcat și care nu plătește rovinieta pentru a tranzita țara noastră produce o pagubă de câteva mii de euro. Doar costul rovinietei este de 1.000 de euro, iar în acest moment mai plătesc doar transportatorii români care pot fi depistați în trafic, în caz de neplată. Străinii își pot permite să circule pe drumurile României fără să mai plătească, dar și cu supraîncărcare și fără a li se mai putea impune un anumit traseu.

Paguba calculată de sindicat s-ar ridica la circa 2 milioane de euro pe lună. Banii nu doar că nu mai sunt încasați, pentru a ajunge la bugetul statului, ci se adaugă și sume uriașe pe care statul român le va plăti pentru reparațiile drumurilor.

Statul nu va putea repara ce strică TIR-urile

„Niciodată nu vom reuși să ținem pasul cu reparațiile la structura existentă, mai ales dacă aceasta se degradează într-un ritm mult mai rapid din cauza nerespectării condițiilor privind masele și dimensiunile maxim admise. Pe lângă problemele de ordin organizatoric cu care se confruntă această companie, statul lovește în plus, prin emiterea de ordonanțe cu impact asupra negocierii colective și a contractelor colective de muncă deja încheiate. În cadrul CNAIR există oricum un deficit acut de salariați calificați, ingineri, tehnicieni, mecanici de utilaje, șoferi etc.”, mai spune liderul sindicatului.

Prin concedierea angajaților de la aceste puncte de control se pierd specialiști de care CNAIR are nevoie. Liderul sindicatului a explicat că s-au oferit alte locuri de muncă, dar sub nivelul de pregătire al salariaților. De exemplu, unui tehnician i s-a oferit post de muncitor necalificat sau unui economist i s-a găsit post de secretară... Cei care se află în această situație nu au acceptat posturile, mai ales pentru că multe sunt în alte zone ale țării, iar pasul următor este concedierea colectivă despre care liderul sindicatului spune că s-ar încerca printr-o serie de artificii, în contextul „Ordonanței Trenuleț”, pentru a nu se acorda salariile compensatorii.

În legătură cu plata orelor suplimentare, sindicalistul spune că sunt angajați care de trei ani nu au mai reușit să-și ia concediu de odihnă, pentru că se lucrează cu un deficit de personal enorm. De exemplu, în echipele care lucrează la reparațiile drumurilor, în loc de 11 oameni se folosesc doar doi, ceea ce duce și la lipsa de eficiență, și la pericole. Anual, angajați ai CNAIR sunt accidentați, iar unii sunt omorâți pe drumurile publice, pentru că niciodată compania nu a luat măsuri suplimentare de protecție pentru cei care lucrează în condiții de maxim pericol. Chiar în ultimele două săptămâni au fost loviți de două camioane, în două locuri din țară, angajații companiei care erau pe teren, pentru intervenții.

Salariul unui astfel de angajat care lucrează în condiții foarte grele și cu pericol crescut de a-și pierde viața este de circa 2.300 de lei net, din care trebuie să-și plătească și transportul care acum nu se mai decontează – circa 800 de lei pe lună, adică un sfert din salariu.

Protestul va începe mâine, în fața Ministerului Finanțelor, apoi angajații CNAIR vor pleca în marș către Ministerul Transporturilor, unde vor continua mitingul.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×