x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Colaborarea cu PSD a impartit PNL

Colaborarea cu PSD a impartit PNL

03 Dec 2004   •   00:00

Liberalii si democratii au decis ieri sa excluda orice colaborare cu PSD. Calin Popescu Tariceanu a reusit sa ii convinga pe liberali sa ia acesta decizie abia dupa ce a amenintat ca isi da demisia. Liberalii au promis totodata, intr-o rezolutie, sa-i acorde tot sprijinul lui Traian Basescu in turul doi al prezidentialelor.

MONICA IORDACHE

ARGUMENT. Dinu Patriciu a incercat sa-si convinga colegii facand apel la viitorul partidului
Delegatia Permanenta a PNL, intrunita ieri-dimineata, inaintea reuniunii cu democratii, a luat cu greu decizia de a exclude categoric orice colaborare cu PSD. Dupa ce s-au codit timp de cateva ore sa introduca in rezolutia finala a Delegatiei Permanente precizarea expresa ca este respinsa "orice fel de colaborare politica parlamentara sau de alta natura cu PSD", a fost nevoie ca presedintele Calin Popescu Tariceanu sa ameninte ca isi da demisia daca documentul de pozitie al conducerii PNL nu va fi votat in aceasta varianta. "Va asumati o responsabilitate foarte mare, consecintele acestui vot si interminabilele discutii despre colaborarea cu PSD. Uitati ca facem parte din Alianta, ca PSD fraudeaza alegerile, lucru care ne afecteaza direct, uitati ca, in ultimii patru ani, ne-a calcat cu piciorul pe gat, iar acum credeti ca ni se deschid alte perspective. Hotarati-va ce vreti. Cat voi fi eu presedinte, nu voi accepta acest lucru. Daca rezolutia nu trece cum e redactata, imi depun demisia", i-a amenintat Tariceanu in spatele usilor inchise, vazand interminabilele negocieri dintre liberali pe problema colaborarii cu PSD.

PRO-PSD. Cei mai infocati adversari ai acestei formule de rezolutie au fost Dinu Patriciu si senatorul Norica Nicolai. Argumentul lor era acela ca PNL nu trebuie sa isi inchida nici o portita de negociere pentru a accede la guvernare. "Nu trebuie sa alteram sansa PNL de a conduce tara. Nu cred ca e cazul sa ajungem la atitudini irevocabile, sub imperiul unor momente dramatizate inutil", a replicat Patriciu la amenintarea lui Tariceanu, propunand practic ca, in rezolutie, sa nu figureze nici o referire la PSD, iar decizia sa fie luata dupa turul doi. Patriciu mai facuse apel si la viitorul partidului care nu poate fi "antamat" de dragul "unei conjuncturi". In sprijinul lui Patriciu a sarit si senatorul Norica Nicolai, care a sustinut acelasi lucru. "Trebuie sa vedem daca castiga Traian Basescu, si apoi sa vedem daca mergem in opozitie", ar fi sustinut Nicolai. De partea cealalta a baricadei, Mona Musca a spus ca orice parteneriat cu PSD ar insemna "moarte pe termen lung" pentru liberali si ca a lasa PRM in opozitie este extrem de periculos. Pentru ca votul secret pe acest punct al rezolutiei a starnit controverse, lucru obisnuit de altfel in sedintele liberalilor, Tariceanu a propus vot deschis. 55 de liberali au votat pentru excluderea colaborarii cu PSD, printre care si Norica Nicolai, iar 9 membri ai Delegatiei Permanente s-au abtinut. Printre cei care nu au vrut sa accepte declaratia "de razboi" facuta PSD au fost Dinu Patriciu, Theodor Melescanu, Radu Campeanu, presedintii filialelor Olt si Calarasi, Ion Ciugulea si respectiv Raducu Filipescu si Florin Anghel, coleg de filiala cu Dinu Patriciu.

DIN NOU. Forul echivalent al PD, Colegiul Director, a adoptat si el aceeasi rezolutie, in conditiile in care democratii au exclus inca de acum un an orice colaborare cu PSD. Reunite ulterior, cele doua formatiuni au mai votat o data, in unanimitate, rezolutia. Documentul mai prevede ca Alianta D.A. "condamna actiunile de fraudare a alegerilor, comise de partidul de guvernamant".

VARIANTA
Liderul PSD Adrian Nastase nu a exclus ieri, la Cluj, posibilitatea negocierii pentru formarea unei majoritati parlamentare cu unii reprezentanti ai PNL. Desi a evitat sa recunoasca in mod concret aceasta varianta, Nastase a precizat ca Uniunea PSD+PUR "exploreaza orice posibilitate" in perspectiva votului de investitura pe care Parlamentul il va da viitorului guvern. "Acesta va fi primul test. Exista mai multe variante pentru a obtine o majoritate. Pentru moment, nu pot sa dau mai multe detalii, dar cred ca situatia va fi mai clara dupa turul doi al prezidentialelor", a spus liderul PSD. "Pentru parlamentarii care nu doresc o solutie constructiva exista posibilitatea alegerilor anticipate, iar acest lucru va genera alte liste pentru Senat si Camera", a mai spus Nastase.
×
Subiecte în articol: psd pnl eveniment patriciu