EDITIE DE COLECTIE
Colectionarii si colectiile lor. Totul incepe de la o carte, un timbru sau altceva, apoi se transforma in placere permanenta. Procurorul indragostit de armele crimelor. Cea mai mare colectie de icoane pe sticla din lume. Colectii trasnite. Antrenor sau colectionar de echipamente sportive. Filatelistii si numismatii. Colectionari celebri: Zambaccian. Lumea lor este fara limite.
Ei sunt stapanii unor franturi de frumusete si de
perfectiune. Colectionarii au privilegiul de a fi in
posesia a ceea ce a putut nascoci mintea omeneasca
mai frumos. Sau ceea ce a nascut natura mai suav.
CARMEN ANGHEL
De la un tablou iesit de sub penelul magic al unui mare artist la un fluture caruia i-a fost intrerupt zborul liber pentru a deveni nemuritor si mai valoros in plasa unui colectionar. De la o statueta slefuita, pe care liniile unui trup au fost redate de mana binecuvantata a unui sculptor la o pietricica perfect rotunda sau perfect patrata, chinuita de mare, ale carei linii au fost anulate.
Colectionarii - oameni deosebiti sau oameni ciudati, care isi duc viata intr-un muzeu, stapani peste zeci sau mii de povesti, cate una pentru fiecare dintre obiectele colectiei lor. Povestea unui tablou de Picasso, cumparat tocmai de la Paris, pentru care colectionarul a facut sacrificii imense, jurand ca nu va fi urmatorul vanzator, ci pastratorul lui vesnic. Povestea unei arme, infricosatoare unealta a nebuniei omenesti, arma care a dus la savarsirea crimei, si pasiunea de o viata a unui procuror care cauta prin ungherele mintii omenesti ca sa afle de ce arma a devenit "ucigas", si-i afla raspunsul; dar "ucigasul" are o povestea prea frumoasa. Si il pastreaza la el in birou. Si alta crima, si alta arma, si alta pastrare si asa se naste o noua colectie: armele crimelor din Bucuresti.
Credinta si daruirea unui preot care se bucura pentru fiecare ochi care se opreste sa vada Sfintii si sa-L vada pe Dumnezeu in miile de icoane pe care le-a adunat timp de o viata, pe care le-a daruit tuturor in cea mai mare colectie de icoane pe sticla din lume.
Citește pe Antena3.ro
HOMO LUDENS
"Muzeul Zambaccian este opera unui om in care isi dadeau o fecunda intalnire, totodata, calitatile unui homo faber si cele ale unui homo ludens (...). Krikor Zambaccian a lasat prin acest muzeu creatia sa cea mai de seama - un testimoniu al preocuparilor, stradaniilor, entuziasmului si sacrificiului sau pentru o idee, pentru idealul sau de arta. Fara sa fie un creator de arta plastica, el si-a inchinat aproape intreaga lui viata frumosului, si-a centrat viata in jurul ideii de frumos plastic, tot restul subordonandu-se unei oboseli de decenii, din care s-a nascut un muzeu armonios, plasmuit si structurat ca o capodopera." Jacques Zambaccian, nepotul lui Krikor Zambaccian
NOBILA PATIMA
"Pasiunea de colectionar este o stare de spirit, aproape un viciu si nu mai poti renunta la el niciodata." Alaturi de familie, colectiile au fost cele mai importante realizari ale vietii mele. (..)" Un colectionar de "averi expirate"
TAINE
"Ce lucruri ar avea de povestit, gandesc eu, bijuteriile astea de otel. Ce taine cumplite ascund, pentru totdeaua, pentru ca istoriile lor s-au pierdut, nu sunt sabiile generalilor care au castigat batalii, ci armele crimei, ale razbunarii si ale complotului lipsit de glorie" Procurorul indragostit de armele crimelor pe care le investigheaza SUMAR EDITIE DE COLECTIE
Colectie de colectionari
Pasionat de Luchian, client al lui Picasso
Proprietarul unor averi "expirate"
"O viata, un destin, o icoana"
Uniti de pasiunea pentru ouale incondeiate
Beri din toata lumea
Romanul colectioneaza aproape tot ce prinde
Raman filatelist de amorul artei"
Juramant pentru poetul national
Un colectionar nascut in zodia artei
Renasterea Mogosoaiei
Comoara din sifonier
Muzeu de arta pentru sotie si prieteni