x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Comisionul fregatelor explodeaza in Anglia

Comisionul fregatelor explodeaza in Anglia

de Paul Cristian Radu    |    08 Iun 2006   •   00:00
Comisionul fregatelor explodeaza in Anglia

Arestari la Londra in afa-cerea comisioanelor pen-tru fregatele romanesti. Investigatorii britanici a-preciaza ca pentru vanza-rea fregatelor second-hand "Regele Ferdinand" (foto) si "Regina Maria" catre statul roman s-au platit comisioane de sapte milioane de lire. Un milion a fost incasat de sotii Barry si Geor-giana George, arestati ieri. Celelalte sase milioane ar fi intrat in conturile unui politician roman.

Doua dintre persoanele implicate in intermedierea vanzarii celor doua fregate second-hand "Regele Ferdinand" si "Regina Maria" catre Romania, romanca Georgiana George, de 42 de ani, si britanicul Barry George, de 61 de ani, au fost arestate in cursul zilei de ieri in Londra.

Barry George a fost consultantul firmei britanice BAE Systems in afacerea fregatelor si a fost arestat in cadrul unei investigatii referitoare la o mita de aproximativ sapte milioane de lire sterline, ce ar fi fost platita in aceasta afacere. Surse din agentia britanica care investigheaza acest caz sustin ca in afacere au fost platite doua comisioane secrete: aproximativ un milion de lire sterline lui Barry si Georgiana George, iar restul, de sase milioane a fost platit altei persoane, posibil un politician roman. Potrivit acelorasi surse, si procurori romani participa la aceasta investigate.

AVENTURILE ROMANESTI ALE LUI BARRY. Britanicul Barry George este un obisnuit al cercurilor politice si de afaceri romanesti. Consoarta sa, Georgiana, este actionara intr-o firma, AXIS TRADE & CONSULTING SRL, cu sediul in Bucuresti. Aceasta societate este mentionata in contextul investigatiei Serious Fraud Office, agentia guvernamentala britanica ce a initiat ancheta. In aceasta firma, Georgiana George este asociata cu mama sa, Elena Dan. Doamna Dan a fost luata prin surprindere de vestea arestarii celor doi si ne-a declarat ca se astepta ca Barry George sa ajunga astazi in Romania. Barry George mai detine impreuna cu Georgiana doua firme ce au legaturi cu Romania: ROM-AIR LIMITED si ROM-CAR LIMITED. Aceste firme sunt infiintate in Anglia in anii ’80.

Persoane care au asistat la descinderea din casa sotilor George ne-au declarat ca acestia traiau pe picior mare in ultima vreme, Georgiana George avand o colectie de pantofi in valoare de vreo opt mii de lire sterline. Cele doua fregate au fost cumparate de stat, motivandu-se ca Armata romana are nevoie de acestea pentru a corespunde standardelor impuse de NATO.

NAVE DE RAZBOI SECOND-HAND. Grosul sumei platite de Guvernul roman in afacerea fregatelor, nave vechi construite in anii ’80, este constituit de plata pentru modernizarea celor doua vase de lupta, modernizare efectuata de concernul britanic BAE Systems. Astfel, procesului de modernizare i-au fost alocate aproximativ 116 milioane de lire sterline. Acesti bani au fost imprumutati de Romania de la doua banci straine, iar imprumuturile sunt garantate de Guvernul Romaniei. Contractul, de tip offset (n.n. - contract care presupune ca partea britanica va cumpara bunuri militare in valoare echivalenta cu suma platita de Romania), a fost parafat prin Hotararea de Guvern numarul 1883/2004, hotarare pe care figureaza numele lui Adrian Nastase, dar si al lui Gheorghe Matache, in calitate de secretar de stat si reprezentant al Ministerului Apararii Nationale, si al lui Gheorghe Gherghina, in calitate de reprezentant al Ministerului Finantelor. Firma BAE Systems a infiintat o firma subsidiara in Romania, BAE Systems (Romania) SRL, cu sediul in Portul Constanta.

×
Subiecte în articol: romania eveniment georg barry barry george