x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Conflictele din Delta Dunarii

Conflictele din Delta Dunarii

de Alexandru Nastase    |    18 Aug 2005   •   00:00
Conflictele din Delta Dunarii

Razboiul dintre liberali si democrati se desfasoara si in Delta Dunarii. Jocurile de interese au condus la elaborarea si promulgarea unor acte normative menite, chipurile, sa imbunatateasca viata economica din Rezervatie. Acestea au facut insa foarte mult rau.

Razboiul dintre liberali si democrati se desfasoara si in Delta Dunarii. Jocurile de interese au condus la elaborarea si promulgarea unor acte normative menite, chipurile, sa imbunatateasca viata economica din Rezervatie. Acestea au facut insa foarte mult rau.

Neintelegerile dintre cele doua partide, ca si lupta pentru posturi au aparut la Tulcea imediat ce Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale. Negocierile s-au facut la sange, insa intelegerile parafate nu au fost nici pe departe respectate. La Tulcea, doua posturi au fost luate in vizor de reprezentantii celor doua partide ajunse la putere: cel de prefect si, mai cu seama, cel de guvernator. Daca in ceea ce-l priveste pe prefect, acesta este reprezentantul guvernului in teritoriu si trebuia numit pe criterii politice, postul de guvernator al Rezervatiei inseamna mai mult decat plimbari de protocol cu delegatiile straine prin Delta sau deplasari in strainatate la diverse reuniuni si conferinte. In plus, guvernatorul in functie, Virgil Munteanu, se bucura de apreciere internationala si obtinuse distinctii pentru ceea ce facuse in Delta Dunarii. Cele doua numiri s-au facut strict pe criterii politice, iar competenta nu a fost luata nici un minut in calcul. Prefect a ajuns un economist, iar guvernator, un patron al unei firme de salubritate din Tulcea. Initial, postul de prefect urma sa fie al PNL-ului, iar cel de guvernator al democratilor. Algoritmul nu s-a respectat, astfel incat in ambele posturi au fost numiti liberali, ceea ce a declansat un razboi mocnit intre cele doua partide, conflict care nu s-a stins nici astazi pe deplin.

INITIATIVE. Odata operate inlocuirile, in ciuda a numeroase proteste, pescarii din Delta sustinandu-l pe guvernatorul Munteanu, actuala putere a inceput sa-si puna in aplicare planurile pe care le avea cu Delta Dunarii. Cosmetizate in programul de guvernare sub o formulare ambigua, "redimensionarea economica si ecologica a Deltei Dunarii", intentiile liberalo-democratilor de la Agricultura si Mediu au vizat cateva tinte precise: anularea contractelor de concesionare, impartirea lacurilor, a canalelor, a ghiolurilor din Rezervatie prin atribuire directa, trecerea resursei piscicole din administrarea Ministerului Mediului in cea a Ministerului Agriculturii si limitarea atributiilor Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii la zonele strict protejate din Delta. Batalia principala a razboiului se da cu firma Piscicola Jurilovca, cea care a concesionat complexul Razim-Sinoie.

LIBERALI. Paul Cononov (stanga), guvernatorul RBDD, si Chirica Lefter (dreapta), prefectul de Tulcea, doua numiri cu cantec

MODIFICARI. Prima modificare a suferit-o Legea pescuitului. Modificarile aduse, printr-o ordonanta de urgenta, au creat neclaritati si confuzie in Delta. Unii au spus ca, prin noua lege, contractele de concesionare incheiate in 2003 devin nule, iar alte voci au aratat ca prevederile actului normativ contrazic Constitutia si sfideaza recomandarile Uniunii Europene. Adevarul a iesit apoi la iveala: dreptul la pescuit nu va mai fi concesionat, desi pestele este resursa care apartine domeniului public. In schimb, resursa va fi exploatata prin incredintare directa. Articolul 14 din noua lege arata ca "accesul la resursele acvatice vii, in vederea practicarii pescuitului cu scop comercial, se atribuie de catre Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura in mod direct producatorilor/pesca-rilor, persoane fizice si/sau juridice, organizatiilor de producatori/pescari din domeniul pescuitului".

SFIDARE. Acest paragraf a fost promulgat in conditiile in care, din punctul de vedere al Uniunii Europene, Romania sta extrem de prost la capitolul Concurenta. Daca pana acum in Delta exista o concurenta, iar cei interesati in a concesiona activitatea de pescuit erau obligati sa participe la o licitatie, acum aceasta competitie se suspenda. O autoritate a statului acorda prin incredintare directa acest drept. Asociatiile pescaresti nu beneficiaza insa, asa cum spune legea, de personalitate juridica si, practic, nu ar putea deveni titulare ale exploatarii piscicole. O alta problema: cum va putea fi impartit un lac, de exemplu, intre doua asociatii de pescari care au primit amandoua dreptul de a pescui acolo si cum vor fi impozitate cantitatile de peste capturate. In alta ordine de idei, in Constitutia Romaniei se precizeaza ca resursa piscicola nu poate fi exploatata prin incredintare directa, ci doar prin concesionare, sistemul care functioneaza in acest moment in Delta. Exista temeri potrivit carora Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura va fi supusa unor presiuni teribile de catre asociatiile de pescari interesate sa exploateze resursa piscicola.

CONCESIONARILE. Unele surse spun ca noile reglementari presupun anularea actualelor contracte de concesionare. Cu alte cuvinte, incetarea unor contracte comerciale intre statul roman si agenti economici privati, contracte care au clauze de incetare foarte clare si care pana acum nu au fost incalcate. Expertii in domeniu se intreaba cum ar putea un act normativ care nu face referire la legea penala sa se aplice retroactiv si, mai cu seama, daca statul roman este pregatit sa faca fata valului de procese pe care actualii concesionari ameninta ca il vor porni in conditiile in care contractele le vor fi anulate. Campanie realizata cu sprijinul Fundatiei Delta Verde

INLOCUIRE
Surse din anturajul ministrului Mediului, Sulfina Barbu, confirma ca aceasta ia in calcul deja varianta inlocuirii guvernatorului Paul Cononov, insa informatia nu este confirmata oficial. De altfel, ministrul i-a cerut lui Cononov sa intocmeasca in fiecare zi cate un raport amanuntit de activitate, detaliat pe ore. Pe de alta parte, nici Cononov nu se simte in largul lui in postul pe care a declarat ca si l-a dorit foarte mult. Astfel, el spune ca ar prefera sa mai falimenteze cateva firme de salubritate, decat sa ramana la conducerea Administratiei Rezervatiei, si asta din cauza presiunilor la care a fost supus de la preluarea mandatului. In acelasi timp, la Bucuresti, ministrul Sulfina Barbu pare sa fie din ce in ce mai sigura pe postul sau, scapand de remanierea care se anunta la un moment dat iminenta.
×
Subiecte în articol: special dunării delta delta dunării