x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 50 de angajați ai Ministerului Justiției, în greva foamei: consilierii de probațiune riscă să moară, după cinci zile fără mâncare

50 de angajați ai Ministerului Justiției, în greva foamei: consilierii de probațiune riscă să moară, după cinci zile fără mâncare

de Diana Scarlat    |    15 Dec 2023   •   08:20
50 de angajați ai Ministerului Justiției, în greva foamei: consilierii de probațiune riscă să moară, după cinci zile fără mâncare

Consilierii de probațiune s-au dus, neinvitați, la Ministerul Justiției, pentru a cere ajutor mai ales pentru cei 50 de colegi ai lor care sunt în greva foamei, unii chiar din prima zi a săptămânii. Aproape au fost dați afară, pentru că nu aveau programare la audiență.

 Apoi au avut de așteptat pe holurile instituției câteva ore, până când a putut să-i primească secretarul de stat Roxana Simona Momeu, pentru că ministrul Justiției, Alina Gorghiu, este în SUA, iar directoarea Serviciului de probațiune e plecată și ea, în concediu, în America de Sud. Deși consilierii de probațiune au declarat greva foamei de la începutul săptămânii, nimeni din Ministerul Justiției nici măcar nu a-ncercat să stea de vorbă cu ei.

Secretarul de stat Roxana Momeu le-a cerut directorilor Serviciului de Probațiune, după declanșarea grevei foamei, să ia legătura cu protestatarii din județe, dar liderul Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP) spune că șefii nu s-au interesat de situația subalternilor. „La Bihor și la Cluj au fost sunați șefii de serviciu, dar nu a ajuns niciun reprezentant al direcției în teritoriu. În timp ce șefii Serviciului de Probațiune nici măcar nu se informează despre situația protestatarilor, subalternii lor riscă să moară de foame, fiind deja de peste 5 zile în greva foamei”, a explicat, pentru Jurnalul, Andreea Faur, președinta SNCSP.

Ieri, în lipsa răspunsurilor, sindicaliștii din Probațiune s-au dus la Ministerul Justiției, chiar și neinvitați. „Inițial ni s-a spus că nu putem intra, pentru că nu avem audiență. Le-am spus celor care voiau să ne dea afară că am venit în semn de solidaritate cu colegii noștri care sunt în greva foamei, ca răspuns la inechitatea pe care a provocat-o conducerea ministerului. Ni s-a trimis un e-mail prin care ni se spune că vom încheia anul cu un memorandum care se află în analiză, deci nu se va rezolva nimic. Ni s-a mai spus să nu încurajăm oamenii să facă greva foamei. Dar ei nu înțeleg că nu mi-am pus eu colegii să facă acest lucru, ci este decizia lor. Sunt deja 50 de consilieri de probațiune în greva foamei, în mai multe județe, dar au mers în continuare la serviciu. La Arad, o colegă avea glicemia 46, astăzi, dar s-a dus în continuare la muncă”, mai spune liderul sindicatului.

Riscuri mari, pe bani puțini

Consilierii de probațiune nu au fost băgați în seamă, pentru că numărul lor este prea mic pentru a fi vizibil - circa 700 în toată țara. Cel puțin, așa le-a explicat fostul ministru al Justiției. Dar ei aduc la bugetul statului peste 7.000.000 de lei lunar, gestionând situația a peste 100.000 de persoane condamnate penal sau care urmează sa fie condamnate penal, pe care trebuie să le evalueze, să le controleze, să le sprijine si să le modeleze comportamental, în același timp. Își asumă și foarte multe riscuri, intrând permanent în contact cu oameni de la care se pot aștepta și la reacții violente și pentru care nu au niciun fel de protecție.

S-a ajuns la protestul actual - unic în istorie - după intrarea în vigoare a noilor coduri penale, când salarizarea sistemului de probațiune nu a acoperit toate atribuțiile și responsabilitățile. Salariile nu le-au fost nici calculate corect, nici date din urmă, după ce și-au câștigat drepturile în instanță. Nu au fost nici majorate, de 6 ani.

Funcția de consilier de probațiune a fost poziționată în structura de grade la nivelul unor funcții de specialitate din sistem, respectiv personalul din cadrul Institutului Național de Expertiză Criminalistică, în timp ce nivelul de salarizare al consilierilor de probațiune este situat sub cel al personalului auxiliar din justiție - contabili și secretare -, aspect care prejudiciază grav și drepturile, și motivația profesională a acestora, spun cei aflați acum în greva foamei. 

Colegii s-au solidarizat cu greviștii

Consilierii de probațiune de la Cluj au oprit activitatea, începând de aseară. „Sunt în greva foamei de luni și am mers în continuare la serviciu. Astăzi ni s-a mai alăturat o colegă. Suntem trei persoane în greva foamei, la Serviciul de Probațiune Cluj, dar colegii noștri, în semn de solidaritate cu noi, au decis să suspende activitatea, pe perioadă nedeterminată”, a explicat, pentru Jurnalul, Adina Ștef, consilier de probațiune din Cluj. 

Deja de mai multe zile în greva foamei, oamenii au ajuns să simtă și consecințele, iar colegii lor încep să li se alăture. „Astăzi nu mă simt foarte bine. Suntem monitorizați de Serviciul Ambulanță în fiecare zi. Noi nu vrem să renunțăm la greva foamei, dar nu ne vom pune viața în pericol. Unei colege de la Bihor i s-a făcut rău și a fost dusă la spital. Ne-au spus medicii că dacă glicemia nu scade sub 60, mai putem rezista. Dar nu vrem să cedăm, pentru că e singura noastră șansă”, mai spune protestatara aflată în greva foamei de luni. 

Tratament abuziv din partea conducerii

Aceasta mai explică de ce consilierii de probațiune au ajuns la metoda de protest extremă, după ce au încercat mai multe variante care au eșuat, în ultimul an. „Toate protestele noastre au fost înăbușite de către conducere, în mod abuziv. Ni s-au suspendat ordinele de numire în funcție, chiar dacă noi am fost la lucru, efectiv. Au fost colegi, în țară, care au primit 20-30 de lei pe luna în care au făcut grevă, deși au lucrat în timpul grevei. Au avut grijă cei din conducere să ne arate unde ne este locul. Noi nu cerem o mărire de salariu, ci să ni se dea drepturile salariale pe care le-am câștigat în instanță, după ce ni s-a calculat greșit venitul, dar Ministerul Justiției refuză să pună în plată drepturile noastre salariale”, explică Adina Ștef.

După întâlnirea de ieri dintre sindicaliști și secretarul de stat, consilierii de probațiune au primit promisiuni, dar până când nu vor exista rezultate concrete, protestele nu vor fi oprite.

×
Subiecte în articol: consilieri probațiune greva foamei