x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Consilierul lui Cseke l-a băgat pe Beraru în CF 2

Consilierul lui Cseke l-a băgat pe Beraru în CF 2

de Dorian Cobuz    |    30 Apr 2010   •   00:00
Consilierul lui Cseke l-a băgat pe Beraru în CF 2
0-119223-untitled1.jpgZoltan Somodi, consilier personal al ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, căpuşează Spitalul CF 2, fiind consilierul de achiziţii al instituţiei medicale. Matrix Business Consulting SRL a devenit consilierul pe bani publici al Spitalului Clinic CF 2 pe căi misterioase.

Zoltan Somodi este asociat în firmă, dar şi administrator. Societatea consilierului ministerial ar trebui să ajute spitalul să facă achiziţii ieftine, de la cei mai buni furnizori, dar aşa cum Jurnalul Naţional a arătat deja, Spitalul CF 2 a reuşit performanţa de a achiziţiona produse la preţuri de trei ori mai mari decât cele de pe piaţă. Pansiprod-Medical SRL, firma în spatele căreia s-ar afla Sorin Beraru, este unul dintre furnizorii spitalului. Produsele importate din China de Pansiprod sunt suspecte de a fi provocat infecţiile care au dus la un pas de moarte trei femei, anchetele aflându-se acum în plină desfăşurare.

Matrix Business Consulting SRL a fost plătită mai multe luni cu aproximativ 3.000 de euro pe lună pentru a ajuta spitalul să facă achiziţii, dar aşa cum se poate observa cu uşurinţă, lipsa de transparenţă şi risipa au caracterizat procedurile de achiziţii din CF. De altfel, potrivit unor angajaţi ai instituţiei, cuvântul cel mai greu îl avea la acest capitol o asistentă medicală, director de Îngrijiri, Gabriela Grigore.

Am încercat să obţinem câteva explicaţii de la consilierul ministrului Cseke cu privire la această situaţie, dar Somodi nu a răspuns la telefon.

Un alt aspect ciudat al afacerii este acela că Matrix Business Consulting are sediul la o adresă unde figurează o firmă distribuitoare de echipamente medicale, adică unul dintre agenţii economici a căror afacere cu spitalele ar trebui să o asiste Zoltan Somodi. De altfel, societatea cu care este vecin Somodi în calitatea sa de întreprinzător privat pe bani publici pe care îi direcţionează şeful său din minister nu este una oarecare: Medist. Printre asociaţii din grupul de firme Medist se numără şi Carmen Vlădescu, fosta soţie a ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu.


Somodi: "Nu am auzit de Beraru"

Zoltan Somodi, consilierul ministrului Sănătăţii Attila Cseke, a reacţionat ca urmare a articolului din Jurnalul naţional privind afacerea sa privată. Acesta s-a apărat arătând că el consiliază spitalul în probleme de accesarea de fonduri europene. "Nu ştiam nimic de acest Beraru, şi nici măcar nu am auzit de această firmă", ne-a declarat Somodi, care a menţionat că a semnat contractul cu Spitalul CF 2 cu o lună înainte de a deveni consilier al ministrului Cseke.

 

Firma Matrix Business Consulting SRL a fost înfiinţată în iulie 2009 şi oferă consultanţă în accesarea de fonduri europene pentru proiecte de tehnologia informaţiei, ne-a precizat Zoltan Somodi, care în perioada 2007-2008 a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologia Infomaţiilor. Acesta a pus succesul societăţii pe care a înfiinţat-o tocmai pe baza renumelui pe care şi l-a făcut în domeniu în această perioadă. Consilierul ministrului, care a recunoscut că în calitatea sa de afacerist privat a semnat contracte cu mai multe instituţii publice, crede că nu există nici un fel de conflict de interese între funcţia pe care o ocupă public şi activitatea privată de consiliere. Cât priveşte contractul cu Spitalul CF 2, Somodi spune că este singurul cu o instituţie de acest fel. Contractul a fost semnat de firma lui Somodi ca urmare a unei cereri de ofertă a Spitalului CF 2.

×
Subiecte în articol: special