x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Constructorii se orientează către Nordul Africii, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală

Constructorii se orientează către Nordul Africii, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală

de Mara Popescu    |    11 Noi 2013   •   12:25
Constructorii se orientează către Nordul Africii, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală
Patronatul Societăţilor din Construcţii a elaborat un program de susţinere a firmelor care doresc să intre pe pieţele externe

Confruntate cu o piaţă locală în scădere accentuată, firmele de construcţii din România se orientează către zonele care sunt acum în plină dezvoltare: Nordul Africii, Orientul Mijlociu, Federaţia Rusă şi Asia Centrală. “ Noi putem fi extrem de competitivi dacă discutăm de costul de finanţare, dacă discutăm de partea de dotare tehnică, adică de utilaje, dar mai ales în partea de mamagement”, a declarat Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC). Acesta a mai precizat că există un nucleu de companii care au capacitatea şI care au demonstrat în România că pot face faţă unor exigenţe ridicate şI unor proiecte de anvergură şI care acum vor să demonstreze acest lucru şI în afara ţării. Există deja 10 firme româneşti care au încheiat contracte în afara ţării.

Sectorul construcţiilor este prea puţin prezent în ponderea exporturilor, în timp ce 82,2% din exporturile cu bunuri ale României se datorează capitalului strain, a declarat Mihai Ionescu, vicepreşedintele Consiliului de export al României.

“ Cred că sectorul construcţiilor are încă un potenţial bun pentru a ieşi pe pieţele externe, iar Consiliul de export încearcă să vă sprijine iniţiativele. Cu toate acestea, exportul de bunuri al României s-a realizat în mare măsură, 82,2%, datorită firmelor cu capital străin, majoritar sau minoritar, dar cu capital străin”, a precizat Ionescu.
Orientarea constructorilor români către pieţele externe vine după mai bine de patru ani de criză, lipsa proiectelor locale fiind cea mai mare problemă a constructorilor români. “ Investiţiile au scăzut, operatorul principal a rămas statul, în zona privată e o pridenţă exagerată, dar justificată. Sper să ne aflăm în ultimul an al acestu declin şI să înceapă şI în sectorul nostru o creştere, e clar că va fi lentă”, a mai spus preşedintele
PSC.

Forum internaţional în sprijinul firmelor

Patronatul Societăţilor din Construcţii (PSC) a organizat în data de 7 noiembrie 2013 un forum internaţional având ca temă: “Accesul constructorilor şi dezvoltatorilor în piaţa globalizată. Etica şi securitatea afacerilor”. ?n cadrul evenimentului, au avut loc dezbateri pe teme complexe dar fundamentale pentru prezentul şi viitorul acestui domeniu: care sunt pieţele locale şi internaţionale cu potenţial de dezvoltare, unde ne plasăm resursele, ce nivel de siguranţă se oferă investitorilor şi constructorilor, care sunt efectele certificării firmelor din construcţii, cum se pot diminua efectele negative ce decurg din participarea la achiziţiile publice, ce instrumente bancare şi facilităţi fiscale sunt disponibile pentru export şi ce modele de coaliţii între antreprenori sunt de actualitate. La manifestare au participat membrii Boardului Director ai Uniunii Europene a Dezvoltatorilor şi Antreprenorilor din Construcţii - UEPC (lideri de asociaţii de profil din peste 10 ţări europene) în care PSC este membru activ, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai asociaţiilor patronale din Bulgaria, Federaţia Rusă, Irak, inclusiv din Regiunea Kurdistan şi Algeria, precum şi cei mai relevanţi antreprenori români din construcţii, reprezentanţi ai Ministerelor Economiei şi cel al Dezvoltării Regionale şi Adminstraţiei Publice, operatori bancari şi de asigurări cu activitate internaţională.

Preşedintele UEPC, Jose Manuel Galindo Cueva, a spus că globalizarea înseamnă implicit şi colaborare. “Colaborarea este sinonimă cu afacerile”, a precizat Jose Manuel Galindo Cueva.

“ Noi putem fi extrem de competitivi dacă discutăm de costul de finanţare, dacă discutăm de partea de dotare tehnică, adică de utilaje, dar mai ales în partea de mamagement”,  Cristian Erbaşu, preşedintele PSC

×