La inceputul anilor â70 ieseau pe piata si celebrii adidasi de la Intreprinderea Industriala de Stat âPionierul". Cu talpa din cauciuc dar cu fetele din piele (mai tarziu din inlocuitor de piele), ei au fost cea mai apropiata ruda a incaltarilor marca Adidas de pe piata romaneasca.
Adidas a inceput colaborarea cu âPionierul" in 1969, producand aici atat pantofi sport pentru timp liber, cum se numeau pe-atunci, cat si pentru sportul de performanta.MAI MULT LA EXPORT. Cei de la Adidas veneau cu tehnicienii si cu designul produselor, iar âPionierul" adapta cerintele firmei la posibilitatile proprii de fabricatie. Totul a durat pana in 1990, cand recesiunea firmei a dus la intreruperea colaborarii cu âPionierul".
Fabrica bucuresteana lucra mai mult pentru export. Pantofii de sport marca Adidas produsi aici ajungeau pana in SUA sau Australia, purtand de multe ori eticheta âMade in France", la cererea producatorului. Un numar de perechi ajungea totusi si pe piata interna. Din circa cinci milioane de perechi pe an, cat insemna productia maxima, aproximativ 5% isi faceau loc pe rafturile magazinelor romanesti.
5 DOLARI. Nu toate perechile de adidasi produsi de âPionierul" ajungeau pe piata prin magazine. âCand au inceput sa o lase mai moale si sa vanda si in tara, aveam permisiunea sa cumparam direct din depozitul fabricii, prin virament, la nivel de club. Nu stiu exact daca cele vandute noua erau trecute la rebuturi sau la defecte sau la altceva. Stiu insa ca sefa noastra cumpar ani in sir, chiar de cateva ori in acelasi an, la un pret accesibil. Costau in jurul a 4-5 dolari", explica Nicolae Carstea, fost antrenor de atletism la un club sportiv bucurestean.
DE CONTRABANDA. Fata de tenisii sau adidasii 100% romanesti, cei facuti laâPionierul" aveau multe calitati incontestabile. In afara de comportarea propriu-zisa âpe teren", ei serveau cu succes drept marfa de contrabanda in afara granitelor. âSe puteau vinde foarte bine prin tarile din jur, in special la unguri si polonezi, cu un pret de trei-patru ori mai mare decat cel cu care ii cumparai. Era o afacere, ca si treningurile din bumbac sau coniacul. Era mult mai rentabil decat sa iei dolari la tine si sa risti sa te prinda vamesii cu ei. Contra unei perechi puteai sa-ti iei o pereche de blugi de buna calitate", povesteste Nicolae Carstea.
Asemanatori cu produsele Adidas
Adidasii âPionierul" aveau acelasi design cu cei exportati, cu acordul celor de la Adidas. Singura conditie care li s-a pus romanilor a fost ca pe model sa nu apara cele trei dungi distinctive pentru Adidas. Prin urmare, dupa cum povesteste Narcis Zamfirescu, seful serviciului Organizare si unul dintre cei mai vechi angajati de la âPionierul", la modelele romanesti se foloseau fie doua linii, fie patru, fie trei dungi zimtate. Inrudirea directa cu Adidas nu a insemnat ca produsele romanesti nu aveau si cateva metehne. In primul rand, erau cam grei. Talpa din cauciuc sau poliuretan era mai rigida decat a âdragasanilor" si dadea dureri de genunchi cui i-ar fi ars sa alerge in ei pe un teren rigid, din asfalt sau ciment.
ISTORIC
Adidasi âPionierul"
An de aparitie: 1969
Varsta marcii: 35 ani