x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Contrabandă cu epoleţi

Contrabandă cu epoleţi

de Tiberiu Kiss    |    02 Oct 2007   •   00:00
Contrabandă cu epoleţi

Frontiera de vest a devenit bulevard al contrabandei cu ţigări. Mii de cartuşe de ţigări sunt introduse zilnic in ţară ilegal. In unele cazuri, transportatorii sunt chiar agenţi ai "Grupei de Intervenţii". Un raport secret face referire la reglările de conturi ale grupurilor rivale de contrabandişti, care işi administrează lovituri sub centură cu complicitatea poliţiştilor.Â


Un adevărat război subteran şi de gherilă este in plină desfăşurare la frontierele de vest ale Romăniei.

Totul a inceput in urmă cu două săptămăni cănd, "intămplător", in cadrul unei razii, poliţiştii de frontieră bănăţeni au descoperit, intr-o clădire dezafectată din imediata apropiere a PCTF Moraviţa, un depozit clandestin de ţigări netimbrate. La prima strigare, 1.500 de cartuşe, in valoare de aproximativ 50.000 RON! La a doua strigare, problema a căzut direct in braţele şefului de punct, cms. Doru Măgdălin, deşi acesta se afla in concediu medical de mai bine de o lună.

Surse din serviciile secrete susţin că manevra de la Moraviţa are legătură cu o altă captură impresionantă de ţigări de contrabandă, descoperită la sfărşitul lunii iulie a.c., de această dată de poliţiştii de la IPJ Timiş. La vremea respectivă, ofiţerii bănăţeni au dat buzna in două depozite clandestine de la marginea oraşului, confiscănd peste 8.000 de cartuşe de ţigări, in valoare totală de 250.000 RON. Şi acum vine partea cea mai interesantă! Conducerea IPJ Timiş nu confirmă şi nici nu infirmă faptul că transportatorii ţigărilor de contrabandă sunt… poliţiştii de frontieră! Mai exact, de la grupa de "Intervenţii" a IPF Timiş! "Nu pot să vă spun mai mult, intrucăt cercetările sunt in curs de desfăşurare. Nu am omis nici o pistă…", susţine adjunctul IPJ Timiş, comisar-şef Claudiu Chebici. In fine, una peste alta, specialiştii sunt de părere că nici una din cele două "descoperiri de senzaţie" ale autorităţilor nu sunt deloc intămplătoare, ci au la bază scurgeri de informaţii venite dinspre concurenţă. Mai exact, grupările de contrabandişti de ţigări şi alcool se dau in primire mai ceva ca la uşa cortului!


ZECIUIALA. Cine crede că prin frontierele de vest se trece ca prin brănză se inşală amarnic. Un raport amănunţit, pus pe masa autorităţior, vine să confirme că nimic nu trece prin graniţa de stat… fără şpagă! Aşa cum rezultă din documente, la fiecare camion cu ţigări de contrabandă, care pătrunde pe piaţa din Arad, Timiş şi Caraş-Severin, controlorii din punctele de frontieră se aleg cu "o atenţie" de circa 10 baxuri. De menţionat că intr-un transport, in funcţie de maşină, intră intre 1.000-1.200 baxuri de ţigări. "De la redeschiderea duty-free-urilor, lunar, autorităţile cer o situaţie a vănzărilor de ţigări din punctele vamale. In funcţie de cifre, atăt timp căt se cunoaşte că 90% din tutunul din shop-uri se reintoarce ilegal in Romănia, se calculează o aşa-zisă taxă de recunoştinţă, in valoare de 2 euro pe cartuşul de ţigări. Intr-o lună normală, un magazin fără taxe vinde in medie, către aşa-zişi turişti străini, circa 2.000 baxuri de ţigări", se precizează in raport. O sumă deloc de neglijat, care ar trebui să capteze atenţia celor de la DGA Timiş, instituţie care işi are sediul chiar in curtea Poliţiei de Frontieră bănăţene.


CUIUL LUI PEPELEA. Analiza ofiţerilor de informaţii vine să mai confirme un alt lucru, mai mult decăt trist: o mare parte a datelor trimise spre exploatare au fost gestionate intr-o manieră total neprofesionistă. Mai mult, o serie de informaţii privind starea de spirit in răndul angajaţilor IPF Timiş au fost tratate superficial, ceea ce a dus la escaladarea unor conflicte in răndul personalului de specialitate. Şi aici, exemplele sunt numeroase: angajarea pe relaţii personale şi clientelare, incadrarea unor persoane pe funcţii de răspundere, fără o minimă pregătire sau examen de specialitate, hărţuirea personalului de sex feminin, incurajarea unor acte de insubordonare, lacune in comunicare, subminarea autorităţii unor ofiţeri şi căte şi mai căte. Poate că cel mai elocvent exemplu este cel al angajării, in cadrul echipei de misiuni speciale, a unui număr de 10 femei din viaţa civilă, care nu au avut nimic de a face vreodată cu un pistol şi cu o pregătire militară adecvată. Lovitură de imagine, nimic altceva, care pune in pericol intergritatea fizică a intregului detaşament special! Ca să nu mai vorbim de faptul că una dintre angajatele de la "squadra azzura" a fost acceptată in echipă, la vărsta de 32 de ani, după o vastă experienţă in… invăţămăntul preşcolar. Şi asta doar pentru faptul că i-a căzut cu tronc unui ofiţer superior din conducerea IPF Timiş. Şi asta scrie negru pe alb in raport!


CONTROL "LA SÃ...NGE". Un alt aspect interesant este cel legat de verificările corpului de control al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră care, conform ofiţerilor de informaţii, nu face altceva decăt "să acopere, in loc să clarifice problemele sesizate". Evident, explicaţii sunt şi aici. Unii baştani din corpul de control au copiii pe frontierele bănăţene şi nurorile pe la Aeroportul Internaţional Timişoara. Deci, nici vorbă de obiectivitate in actul de control! Alţi ofiţeri de la corpul de control sunt foşti colegi de promoţie cu poliţiştii de la frontieră pe care ar trebui să-i controleze. Şi uite-aşa se inchide cercul! Nu are sens să mai vorbim aici şi despre relaţiile mai mult decăt prieteneşti a doi ofiţeri superiori din cadrul IPF Timiş cu o angajată a unui duty-free din Moraviţa, ai cărei băieţi au făcut "un stagiu de pregătire" de şase luni, in penitenciarul din Varsec - Serbia, pentru contrabandă cu ţigări. Cu atăt mai puţin, despre fratele shopp-istei, care a fost reţinut de poliţia germană, după un mandat internaţional, pentru un tun de 4,3 milioane euro, rezultat din furtul a mii de telefoane celulare! Şi n-ar trebui să suflăm o vorbă nici despre verişorul acesteia. Important consilier local şi in timpul liber cunoscut contrabandist de ţigări, vărul s-a şi denunţat că i s-a solicitat o şpagă de 20.000 de euro, pentru a-şi putea continua nestingherit activitatea de "intreprinzător particular". Aşa se invărte morişca in punctele de trecere a frontierelor din vestul Romăniei!


CAVALERII DE MALTA. Evident, lucrurile nu se opresc aici. Readucerea "la ştampilă" in PCTF Moraviţa a unui agent de la fanfara militară, la intervenţia unui ofiţer din conducerea IPF Timiş, a inflamat din nou spiritele in răndul angajaţilor. De parcă poliţiştii de frontieră nu ar fi fost şi aşa destul de iritataţi, după episodul descoperirii celor 1.500 de cartuşe de ţigări, de acum două săptămăni. Şi ar mai fi multe de spus. De exemplu despre cel mai cunoscut ofiţer din PCTF Moraviţa, care se laudă in gura mare că e "punctat de SIE". Cunoscut sub numele de "inventatorul de taxe", poliţistul a ajuns un personaj extrem de popular, in special in răndul turiştilor de sex masculin, care nu pot părăsi Romănia fără… livretul militar sau fără "amendă"! Şi dacă tot suntem la capitolul "inchipuiţi", raportul mai face referire la o altă somitate şi legendă din răndul poliţiştilor de frontieră bănăţeni, un personaj care i-a imbrobodit pe cei din conducerea IPF Timiş că-i face cavaleri de Malta, dacă il bagă in corpul ofiţerilor. Agentul, care patrulează in Aeroportul Internaţional Timişoara, şi-a convins superiorii că este un membru important chiar şi al International Police Association, fiind "secundul generalului Iulian Medrea". Ceea ce a uitat să spună acest personaj este faptul că, in raport cu nişte italieni, nu este străin de scoaterea obiectelor de patrimoniu din Romănia, sub umbrela IPA.

×
Subiecte în articol: special timiş tigari frontieră