x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Angajații statului, parte a mafiei țigărilor. Metodele secrete „scutecul” și „fierul”

Angajații statului, parte a mafiei țigărilor. Metodele secrete „scutecul” și „fierul”

de Dragos Bota    |    29 Mar 2024   •   07:20
Angajații statului, parte a mafiei țigărilor. Metodele secrete „scutecul” și „fierul”

Super-rețeaua de contrabandă cu țigări, care a fost destructurată de DIICOT Timișoara la începutul acestei săptămâni, a reușit să prejudicieze bugetul de stat cu aproape 13 milioane de euro.

Polițiștii arădeni, cei care au început investigația, au descoperit că erau două grupări separate care colaborau și care și-au intersectat interesele în vestul țării, contrabandiștii beneficiind de protecția și implicarea a doi inspectori de la Antifraudă Arad, a unui comisar de la Poliția de Frontieră Călărași și a unui agent principal de la IPJ Arad.

Cine sunt „greii” contrabandei

Gruparea cea mai activă care a fost monitorizată de DIICOT a fost cea condusă de Gîrbu Nicolae și Blănaru Daniel-Ștefan, zis „Blană”, un cunoscut interlop din Fălticeni, condamnat pentru taxe de protecție, trafic de persoane și alte infracțiuni de crimă organizată. Cea de-a doua îl avea lider pe Cristian Apostol, fost inspector al Autorității Naționale a Vămilor, care în 2010 a fost trimis în judecată de DIICOT pentru că a facilitat intrarea în țară a unui camion încărcat cu țigări de contrabandă, și Stelian Tocia, fost asociat în mai multe cluburi de fițe din Constanța și condamnat definitiv, anul acesta, la peste opt ani de închisoare pentru contrabandă. Apostol și Tocia au fost prinși în flagrant, în 30 decembrie 2023, în timp ce încercau să mituiască un vameș din portul Constanța cu 110.000 de dolari, din cei 175.000 de euro promiși inițial, pentru a permite intrarea ilegală în țară a unui container în care erau 12.170.000 țigarete, în valoare de circa 1.500.000 euro. Ancheta a scos la iveală faptul că exista o colaborare între cele două grupări pentru a se asigura țigările de contrabandă. 

Metodele „scutecul” și „fierul”

Gruparea condusă de „Blană” a adus, în 2022, țigări ilegal din Bulgaria. În octombrie, a reușit să aducă în țară 5,1 milioane de țigarete într-un camion care transporta, conform documentelor de însoțire, „scutece pentru adulți” și care ar fi trebuit să ajungă la o mare firmă de distribuție din Timișoara. În noiembrie, rețeaua a încercat o manevră similară, numai că autoritățile bulgare au descoperit că în TIR erau 5,1 milioane de țigarete Marble și l-au arestat pe șofer.

Pentru a ascunde transporturile de contrabandă, au folosit un dispozitiv pe care l-au botezat „sistem”  sau „fiare”. „Era vorba de containere compacte, prevăzute cu sisteme din plăci de oțel masive, conducte și orificii multiple de comunicare, creând astfel aparența că erau agregate industriale cu o structură complexă, care permiteau ascunderea țigaretelor, cu prilejul formalităților de intrare în țară”, se arată în documentele DIICOT. 

Inspectorii Antifraudă, arma secretă a mafiei

Interlopul „Blană” s-a reorientat când a văzut că filiera bulgară nu mai funcționează și a găsit un furnizor în Cehia, unde a funcționat o fabrică ilegală de țigări a unor cetățeni moldoveni. „Întâmplător” partenerul său Gîrbu este cetățean moldovean. Pentru a putea introduce fără probleme țigările în țară, aceștia și-au găsit complici. Investigațiile începute de polițiștii arădeni au scos la iveală faptul că inspectorii Antifraudă Adrian Bițiș și Mărculescu Marinela, cât și fiul acesteia, agentul principal de Poliție Flavius Roșu, au participat activ la activitățile de contrabandă. Anchetatorii au interceptat mai multe discuții între inspectori și contrabandișți în care angajații statului îi învățau cum să acționeze.

Mărculescu Marinela: Și o hârtie, hârtia care i-o dă  

Bițiș Adrian: Hârtia, CMR – ul și …

Mărculescu Marinela: Trebuie copie, că să le băgăm că o ieșit mașina

Bițiș Adrian: Documentele după ăsta vine cu ele și le duce încoace

Gîrbu Nicolae: Numa să vină cu hârtiile. De acolo vă luați ce vă trebuie

Bițiș Adrian - Ioan: Da

Niciun detaliu nu a fost uitat, Bițiș fiind interceptat când dădea indicații ” dacă intră mâine dimineață și mâine stă pe loc până îi dăm noi ok-ul să vedem ce măsură i-o pus după ce o intrat și stă într-o parcare și noi atuncea îi spunem dimineață, ia-o spre Nădlac sau ia-o direct spre București”. 

Inspectorii Antifraudă nu numai că au permis intrarea în țară a mai multor camioane încărcate cu țigări prin vama Nădlac 2, fără a le înregistra în sistemul de monitorizare al ANAF, dar împreună cu polițistul au fost antemergători pentru o parte din transporturi. O parte din marfa de contrabandă a fost depozitată într-o clădire din comuna Vladimirescu, aparținând Marinelei Mărculescu.

Clădirea a fost modernizată cu o parte din profiturile obținute din contrabandă și urma să se înființeze o fabrică ilegală de producere a țigaretelor. Echipa formată din inspectorii Antifraudă și contrabandiștii au negociat cu un cetățean bulgar, chiar în respectiva clădire, să îi ajute în punerea pe picioare a proiectului, acesta realizând linii clandestine de producere a țigărilor și în alte state. Utilajele care trebuiau să ajungă în vestul României au fost descoperite în urma unor descinderi anul trecut, într-un depozit al grupării din stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă Fălticeni.

Comisar de la Frontieră, șofer pentru contrabandistul șef 

Gruparea condusă de Apostol, care avea baza pentru operațiunile ilegale la Călărași,  beneficia de serviciile altui angajat al statului – comisarul Alexandru Florea, de la Poliția de Frontieră Călărași. Ofițerul a fost chiar șofer pentru liderul grupării și a fost filat chiar la negocieri cu diverși cumpărători. „Acesta, în mod repetat, a asistat la activitățile de încărcare și transport a bunurilor accizabile sau de contrabandă, precum și la întâlnirile pe care coordonatorul grupului Apostol Cristian-Ionuț le-a avut cu ceilalți membri ai grupului infracțional. Prin prezența nemijlocită la activitățile infracționale și la contactele cu membrii grupării, polițistul Florea Alexandru le-a transmis acestora un sentiment sporit de siguranță, infractorii având astfel prezentarea faptului că sunt susținuți și protejați de un funcționar din cadrul structurilor de forță ale statului, având atribuții în combaterea fenomenului de contrabandă sau a activităților ilicite cu produse accizabile”, au notat procurorii DIICOT.  

Tribunalul Timiș a decis, miercuri seară, arestarea a 11 inculpați, inclusiv a liderilor super-rețelei de contrabandă și a sprijinitorilor lor din instituțiile statului. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×