x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Copii disparuti - Patrik si vardistii

Copii disparuti - Patrik si vardistii

de Alex Nedea    |    Adriana Oprea-Popescu    |    09 Sep 2005   •   00:00
Copii disparuti - Patrik si vardistii

Patrik Badea, copilul de 12 ani, gasit cu ajutorul site-ului copiidisparuti.jurnalul.ro, a stat doua saptamani in ograda statului in timp ce mama sa il cauta disperata impreuna cu Politia. Asta pentru ca oamenii legii nu au reusit sa-si dea seama ca e un copil dat in urmarire generala.

"Mi-ar cadea si receptorul din mana sa-l mai aud o data, la telefon, zicandu-mi «Mami!»… Ma duc dupa el si pana la capatul lumii. Imi voi plati eu drumul intr-o viata de om." Sunt cuvintele mamei lui Patrik. Copilul ei a fost gasit datorita site-ului copiidisparuti.jurnalul.ro.

Acum trei luni Patrik Laurentiu Badea, de 12 ani, a plecat de acasa, din Ramnicu-Sarat, zicandu-i mamei ca se duce la joaca. Nu s-a mai intors. Mama, Lucica Badea, a reclamat disparitia baiatului, iar Politia Buzau l-a dat in Urmarire Generala. Acum doua saptamani, copilul a ajuns intr-un centru de plasament la sute de kilometri departare de casa, in Timisoara. Nu se stia mai nimic despre baiat, iar politistii de la IJP Timis nu au reusit sa-i stabileasca cu certitudine identitatea si nici nu au stiut ca este un copil cautat de mama sa si dat in Urmarire Generala. Pana cand unul din reprezentantii Directiei pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Timis are curiozitatea sa intre pe site-ul copiidisparauti.jurnalul.ro si sa afle cu surprindere ca Patrik, baietelul blond internat intr-unul din centrele Directiei, este un copil disparut.

Politia din Timis, anuntata imediat de DGASPC, verifica informatiile de la colegii din Buzau si, confirmandu-li-se urmarirea generala, pleaca sa-l ia pe Patrik de la Centru, pentru a-l tine la inspectorat pana vine mama, Lucica Badea, sa-l ia. In acest timp, politia de la Buzau ii spune mamei sa se pregateasca sa se duca dupa fiu la Timis. Toate bune si frumoase pana aici.

POVESTEA BRONZULUI. Numai ca marti dupa amiaza Patrik primeste bilet de invoire de doua ore. Si cand sa vina politistii sa-l "retina" pentru verificari, "ia copilul de unde nu-i!". Patrik nu s-a mai intors la centru, asa cum promisese, lasandu-i cu ochii in soare si pe cei de la DGASPC Timis, si pe politistii de acolo, si pe cei din Buzau, si pe mama lui. Cei de la Centrul de plasament au spus ca i-au dat copilului bilet de voie pentru ca e un baiat cuminte si ca oricum ei nu au cum sa-l tina prizonier.

Ieri-dimineata, dupa doua zile de cautari intense, Patrik a fost gasit de politistii din Timisoara intr-o piata. Cersea.

"Sunt cel mai fericit om de pe planeta! Nu credeam ca o sa mai aud asta o data!", ne-a spus mama cand a primit vestea regasirii lui Patrik. In lunile lui de periplu, Patrik s-a apucat si de tras din punga. Trage bronz. Stie si mama lucrul asta. "O sa fac tot ce-mi sta in putinta. O sa-l iubesc ca si inainte, o sa dialoghez, o sa-l duc la Directia pentru Protectia Copilului sa-l consulte un psiholog. Trebuie sa-l dezintoxic", ne spune mama prin telefon, controlandu-si cuvintele si vorbind cu dictie, ca la televizor.

"UN COPIL BUN". Lui Patrik i-a murit tatal pe cand el avea 4 ani. Cu un an inainte, mama, fosta muncitoare in confectii, a ramas fara loc de munca. De atunci traieste din ajutorul social si din banii pe care-i primeste facand menaj pe la diferite persone. Sa aiba suficienti bani pentru a-l creste pe Patrik. Locuiesc intr-o casa nationalizata, unde au o camera si un hol si nu sunt deloc iubiti de vecini. Acestia au facut mai multe sesizari la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau cum ca Patrik este batut crunt de mama.

Dar asistentii de la Directie nu au gasit nici o proba pentru o astfel de acuzatie. La prima sesizare, in 2002, asistentii sociali s-au dus pe neanuntate acasa la Patrik. L-au gasit facandu-si temele impreuna cu mama. Copilul era imbracat curat si nu avea urme de violenta. Mama i-a spus asistentului ca l-a certat la ora mentionata in declaratie de vecini, dar ca nu l-a lovit. L-a mustrat pentru ca a primit doar "Satisfacator" la scoala, la un extemporal la matematica, si pentru ca, la sfarsitul lucrarii de control, a scris "Nu pot". La a doua sesizare trimisa de vecini, asistentii s-au dus din nou la Lucica acasa si au gasit-o pe mama in aceiasi postura: ajutandu-si copilul la teme. Nici de data asta Patrik nu parea batut. Mama sustine ca vecinii ii fac astfel de reclamatii pentru ca o vor plecata din acea casa nationalizata.

La scoala Patrik nu are nici o corigenta. In vara, a terminat clasa a VI-a cu media 6,63. "E o medie buna pentru situatia lui. Nu e un copil prost, e un baiat bun, il duce capul. Si mama ei a fost eleva scolii noastre, dar nu avea astfel de probleme (nu disparea de acasa - n.r.)", spune directoarea Scolii Generale nr. 1 din Ramnicu-Sarat, Valentina Bacsei. Desi e cuminte si nu se bate cu alti colegi, la purtare copilul are media 7 din cauza celor 120 de absente nemotivate.

"MAMI, PROMITE-MI CA NU MA MAI CAUTI!" Politia sustine ca "dracul de copil", cum l-a numit in gluma un om al legii, a plecat de mai multe ori de acasa pana acum si ca este un obisnuit al strazilor. In clasa a III-a a disparut si a fost gasit dupa trei zile la Centrul de Plasament "Pinochio" din Bucuresti. Patru luni a durat pana sa ajunga inapoi la mama sa. Desi a pierdut atatea saptamani de carte, in clasa a III-a, Patrik a facut ore suplimentare cu invatatoarea si a reusit sa scape fara sa repete anul. Dupa acel episod, baiatul a mai plecat de acasa, dar pentru cateva zeci de ore, mama reclamand disparitiile la politie. La ultima sa plecare, la 12 iunie anul acesta, copilul si-a contactat telefonic mama de doua ori. Prima data, povesteste ea, a vorbit noua minute. Era foarte degajat la telefon. I-a spus femeii ca este la Timisoara si ca vrea sa se intoarca acasa. Insa nu s-a intors. Ultimul semn al lui a fost la 25 august, cand i-a dat Lucicai un al doilea telefon, unul straniu. A zis ca e in Arad si ca o oarecare tanti Fanica are grija de el. "Nu mai era Patrik al meu. Mi-a zis: «Mami, promite-mi ca nu ma mai cauti!»", isi aminteste Lucica Badea de acel ultim telefon care a durat mai putin de un minut. Interesant este ca politia din Timis si cea din Buzau parca au trait in lumi paralele saptamanile astea. In timp ce oamenii de la IJP Buzau il cautau, in timp ce mama venea aproape zilnic la politie si facea scandal ca oamenii legii nu sunt in stare sa-i gaseasca copilul, politistii din Timis stiau de soarta lui Patrik, pentru ca el figura in evidenta lor din august, cand a fost prins la cersit. "E foarte greu sa identifici un astfel de copil pentru ca el nu avea acte de identitate. De multe ori, copiii strazii isi dau o identitate falsa. Plus ca poza pe care o aveti si dumneavoastra (Jurnalul National - n.r.) si pe care o avem si noi e singura pusa la dispozitie de familie si nu stim daca mai corespunde cu realitatea", justifica comisarul Marian Serbulea de la IJP Buzau.

RECUPERARE
"O sa fac tot ce-mi sta in putinta. O sa-l iubesc ca si inainte, o sa dialoghez, o sa-l duc la Directia pentru Protectia Copilului sa-l consulte un psiholog. Trebuie sa-l dezintoxic" - Lucica Badea mama lui Patrik

LA SCOALA
"A mai disparut cateva luni si in clasa a III-a, dar a facut ore suplimentare si a recuperat. Nu a repetat anul.. Nu e un copil prost, e un baiat bun, il duce capul" - Valentina Bacsei, directoarea scolii lui Patrik

BAIETII DISPAR MAI DES
La sfarsitul lunii trecute, in evidentele IGP figurau 275 de minori disparuti (15,85% din totalul persoanelor disparute). 26 dintre ei au intre 0 si 5 ani, 69 - intre 5 si 10 ani, 66 - intre 10 si 14 ani si 114 - intre 14 si 18 ani.

In prezent se afla dati in urmarire generala 138 de minori, disparuti in perioada 2000-2005. Dintre ei, 8 au intre 0 si 5 ani (nici o treime din categoria de varsta), 21 intre 5 si 10 ani (idem), 38 intre 10 si 14 ani (mai mult de jumatate) si 71 intre 14 si 18 ani (idem).

Au fost depistati si incredintati familiei 114 minori urmariti general. In nota IGP ni se spune ca "audierea celor depistati a scos in evidenta faptul ca principalele cauze care au generat plecarea de la domiciliu sunt: neajunsurile materiale, neintelegerile familiale, dorinta de aventura si vagabondajul, abandonul scolar, etc., neexistand date ca au fost victime ale infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal". Cu alte cuvinte, singura pista pe care se canalizeaza acum energiile politiei, chiar si pentru disparitiile copiilor sub 5 ani, este fuga. Fuga prin porumb. Cat de greu e sa prinzi copilul...

Povestea site-ului copiidisparuti.jurnalul.ro

Adriana Oprea-Popescu Site-ul copiidisparuti.jurnalul.ro s-a nascut din dorinta de a-i ajuta pe acesti copii. Concret, nu asa cum am vazut ca se face in manifestarile de pomenire a lor, organizate la zile festive. Realizarea site-ului, strangerea informatiilor si apoi ordonarea lor s-au dovedit a fi o treaba complicata. Presarata, pe alocuri, cu intamplari de-a dreptul comice. Umor negru, cu cascheta si epoleti.

Cei care ne-au pus la dispozitie fotografiile si datele aparute pe copiidisparuti.jurnalul.ro sunt purtatori de cuvant ai IPJ-urilor din tara. Cei cativa care au inteles demersul nostru si au ales sa dea o mana de ajutor, noua si copiilor disparuti. Ceilalti fie se aflau in concedii de odihna (observatie: in luna august ai impresia ca toata Romania e in slip, pe sezlonguri), fie n-au inteles nimic din cererea noastra.

Am contactat, telefonic si prin e-mail, toate inspectoratele judetene de politie si am primit pana acum raspunsuri de la 24 dintre ele. Unele documentate, altele telegrafice, stil rebus: nume si prenume, atatia ani, din satul X, disparut la data Y.

CU ACORDUL PARINTILOR. Cele mai mari dificultati le-am intampinat in obtinerea fotografiilor cu minori disparuti. Chiar daca toti dintre ei sunt, macar teoretic, dati in urmarire, locala sau generala, multe IPJ-uri n-au vrut sa ne dea pozele lor, invocand... "dreptul la imagine". Ce drept la imagine are un copil despre care nu mai stii nici macar daca e in viata? Si in baza carei legi ni se invoca acest drept? "Cum, nu stiti?! Legea CNA-ului!", s-au revoltat cativa politisti. Desi le-am explicat ca prevederile CNA - care n-ar fi fost incalcate - nu se aplica totusi in presa scrisa, oamenii legii au tinut-o in continuare pe-a lor. "Trebuie sa cerem acordul parintilor, ca sa va putem da ceva."

Unii ne-au trimis acest refuz pe fax. Va redam unul dintre raspunsurile primite: "Urmare a adresei dvs. de la 24.08.2005, va aducem la cunostinta ca pentru a va pune la dispozitie fotografiile si semnalmentele minorilor disparuti de pe raza judetului Constanta ne este necesar acordul scris al membrilor familiei sau al apartinatorilor legali. In urmatoarea perioada de timp vom lua legatura cu persoanele care au depus reclamatii privind disparitiile de minori, iar in cazul in care acestia vor fi (sic!) de acord (...), va vom contacta". Sa va mai spunem ca in 16 zile, cate au trecut, nu am primit nici macar semnalmentele Andreei Dodan, fetita disparuta de la Plopeni?...

POKEMONUL MUSTACIOS. Ne cerem iertare pentru cazurile prezentate pe copiidisparuti.jurnalul.ro fara fotografii. Stim ca inaltimea, greutatea si culoarea parului nu sunt indicii suficiente pentru identificarea unui copil. Ne cerem iertare si pentru inadvertentele care apar uneori in fisele de prezentare ale acestor copii. Au fost transcrise intocmai datele primite de la IPJ-uri. Pe ici, pe colo, am mai facut mici retusuri. Nu puteam sa-i lasam, de pilda, lui Sbenghea Nicu Eduard, un baietel de 3 ani si 7 luni, la semnalmente: MUSTATA! Cum sa aiba mustati un copil care, conform datelor trimise de aceeasi politie, are o "inaltime de 75-80 de cm" (mult prea putin, conform graficelor de crestere a copilului, ar trebui sa masoare peste 1 m) ? Cum sa aibe mustata un copil care a disparut incaltat cu "papuci cu desen Pokemon"?

La capitolul copii disparuti, un alt IPJ ne-a trimis un caz pe buna dreptate "mustacios". Primul soc l-am avut atunci cand am citit ca ar munci ca zilier. Apoi, la semnalmente: "nas drept, cu profil rectiliniu, poarta mustata, barba mijlocie dreapta"... Ne-am revenit cand i-am calculat varsta: "minorul avea, la data disparitiei, 22 de ani"...

SE ROSTOGOLESTE... Alta combinatie ciudata e raportul varsta/greutate. Cu un minor am ajuns la rezultatul corect dupa trei incercari. In prima, la 7 ani, masura 1,70 m si cantarea 55 de kg. Un pic cam mult, am considerat noi, atragand atentia IPJ-ului respectiv. Datele au fost corectate si retrimise: "0.70 m si 25 de kg". Un pic cam rotund si prea pitic, am comentat noi iara. In cele din urma s-a gasit solutia corecta: nu semnalmentele ne fusesera date gresit, ci data nasterii, caci minorul avea, de fapt, 17 ani.

Avem cazul unei fetite care, la 6 ani, masoara 1,45 m si cantareste 25 de kg. La aceeasi varsta, despre o alta fata, care are 1,25 m si 22 de kg ni se spune ca are "corpolenta atletica".

Iar un baietel de 3 ani, disparut langa un lan de porumb, are greutatea de 20 de kg si inaltimea de... 60 de cm! Ca sa puteti analiza mai usor aceste date, va spunem ca un copil nou-nascut are de regula 50-51 de cm si 3-3,5 kg.

DISPARITII ANTICIPATE. Ca parintii nu stiu greutatea si inaltimea copilului si inventeaza cifre pe care politistii le noteaza ca robotii, n-ar fi asa de grav. Dar sa treci la data disparitiei: 1.11.2005 (Lupu Ionela Eugenia) sau 9.09.2005 (Mitrea Costel - caz primit in luna august), ni se pare revoltator. Ori Politia Romana s-a dat de tot pe mana clarvazatorilor si anticipeaza cazurile, ori dosarele acestor copii sunt tratate cu bascalie. Nu vrem sa facem procese de intentie politistilor. Mai ales acelora care ne-au intins totusi o mana de ajutor, indiferent cu ce a fost plina palma. Insa credem ca e de datoria noastra sa atragem atentia oamenilor legii ca astfel de cazuri trebuie tratate cu mai multa seriozitate si discernamant. Daca 2 copii, sa zicem, ar fi ucisi de un pedofil, intreaga politie s-ar mobiliza sa-l prinda pe ucigas. Daca aceiasi copii mor din cauza indiferentei sau a birocratiei, nimeni nu misca un deget. O facem noi, si batem cu cel aratator obrazul.

SCUZE
"Va aducem la cunostinta ca pentru a va pune la dispozitie fotografiile si semnalmentele minorilor disparuti, ne este necesar acordul scris al membrilor familiei sau al apartinatorilor legali" - raspuns primit de la IPJ Constanta

RECLAMA
"Cooperam cu oamenii legii si cu autoritatile judiciare in cazul copiilor disparuti sau exploatati sexual. In acest sens au fost incheiate intelegeri oficiale" - prezentarea unei ONG care militeaza virtual

ONG-URI VIRTUALE
"Childscope" este un studiu intocmit de Centrul European pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual care mentioneaza, printre altele, cele 241 de ONG-uri care activeaza in domeniu in statele membre UE si in cele candidate la aderare (Republica Ceha, Ungaria, Romania, Polonia).

Surprinzator pentru noi, Romania figureaza in "Childscope" cu doua organizatii active in domeniul disparitiilor de copii: "Salvati Copiii" si "Ajutor si Grija pentru Tineri" (AGT). Ambele precizeaza, in prezentarea lor, ca se ocupa de copii disparuti cu varsta cuprinsa intre 2 (sau 1) si 18 ani, si ca, pentru asta, "coopereaza cu oamenii legii si/sau cu autoritatile judiciare in cazul copiilor disparuti sau exploatati sexual". "Salvati Copiii" precizeaza ca "au fost incheiate, in acest sens, intelegeri oficiale".

Andreea Dodan, fetita din Plopeni, ar trebui sa implineasca luna viitoare 6 ani. La disparitia ei n-am vazut in zona nici macar un afis care sa poarte insemnul uneia din aceste doua ONG-uri...

URMARIRE GENERALA
Comisarul Adrian Dumitrescu, Seful Serviciului Urmariri din IGP, sustine ca orice copil disparut este considerat un caz de urgenta si de aceea este dat imediat in urmarire generala. Teoria e frumoasa, sa vedem ce spune pratica...

Constantin Geta, 17 ani, a disparut la 1 ianuarie 2004 si a fost data in urmarire generala un an si jumatate mai tarziu.

Erdei Damian, 14 ani, a disparut in mai 2004 si a fost dat in UG abia peste un an.

Dunca Marina, 16 ani, a disparut la 23 martie 2004 si a fost data in UG peste un an si 3 luni.

Mireascu Ileana, 15 ani, a disparut la 12 mai 2004 si a fost data in UG dupa un an si 2 luni.

Si pana ne trezim sa-i punem pe acesti minori - care, desi au buletin, tot copii sunt, conform legii - in consemn la frontiera, privim cu pofta spre fondurile PHARE cu care UE ne ajuta sa luptam impotriva traficului de fiinte umane.
×