x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Copiii bolnavi de inima sunt eutanasiati administrativ

Copiii bolnavi de inima sunt eutanasiati administrativ

25 Mai 2004   •   00:00

ANCHETA

Burlacu Bianca - 1 an si 3 luni, Popescu Catalin - 1 an si 6 luni, Ursei Izabela Maria - 10 luni, Sturzeanu Denisa - 4 luni, Ploscan Adelina - 4 luni, Alistar Nicolai - 2 luni. Sase copii sunt condamnati la moarte in Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, pe baza unui simplu ordin semnat de directorul institutiei, dr. Stefan Dragulescu.
ALEXANDRU NASTASE

Copiii sufera de malformatii congenitale grave si se afla internati impreuna cu parintii lor de mai multe saptamani in clinica timisoreana in asteptarea operatiei care le-ar putea reda dreptul la viata. Conflictul mocnit dintre conducerea institutiei si cel mai bun chirurg al clinicii a dus la aceasta situatie fara precedent, micutii putand muri practic in orice secunda, pentru ca reputatului chirurg Ioan Socoteanu i s-a interzis sa opereze pe cord copii cu... greutatea sub... 15 kilograme. Adresa in baza careia s-a luat aceasta decizie este datata 19.05.2004 si este semnata de seful anestezistilor, care cere sistarea interventiilor chirurgicale la pacietii cu greutate mica, "datorita inexistentei infrastructurii organizatorice si a personalului calificat". De sase zile, la Timisoara nu se mai opereaza pe inima nici un bebelus cu malformatii cardiace...

Malformatie nedepistata

Micutul Nicolai Alexa Alistar a venit pe lume pe 22 martie, la Spitalul Judetean Constanta. "Este primul meu copil si a fost o sarcina foarte asteptata, pe care am tratat-o cu toata atentia. Am facut nenumarate controale inainte de a naste, atat la Constanta, orasul in care locuim, cat si la Bucuresti, la cele mai bune clinici", ne-a spus ieri prin telefon Karina Alistar, mama micutului care acum se zbate intre viata si moarte. In ciuda controalelor efectuate si a nenumaratelor ecografii facute, medicii nu au reusit sa-i depisteze fatului una dintre cele mai periculose malformatii congenitale, sindromul FALLOT.

"Am aflat abia dupa ce s-a nascut ca ar fi unele probleme, dar medicii de la Constanta mi-au spus sa stau linistita, pentru ca nu este nimic grav si copilul este in afara oricarui pericol", povesteste Karina Alistar. Primele indicii ale bolii foarte grave de care sufera micutul Nicolai au aparut la o luna de la nastere. "Bebelusul dormea chiar sub ochii mei cand l-am vazut ca se sufoca, nu mai poate respira si se innegreste in fata mea si devine inconstient. M-am panicat, am mers de urgenta la medic, iar la ecografie a reiesit acest sindrom FALLOT cu o trilogie de malformatii. Ulterior, in urma unor controale extrem de amanuntite, s-a descoperit ca este vorba despre o tetralogie. Practic, copilul are o gaura intre ventricule, apoi aorta incaleca acest defect, iar artera pulmonara are hipoplezie, adica este strangulata. Creierul nu i se oxigeneaza si nu creste nici in greutate, nici in lungime, desi mananca foarte mult", ne-a spus Karina Alistar. Femeia si-a adus copilul la Bucuresti, la Spitalul Militar, pentru teste amanuntite.

"Nu aveau nici seringi..."

"Si aici am avut unele probleme. Am sosit in Bucuresti la sfarsitul lunii aprilie, iar in primele zile din mai, copilul putea fi operat de o echipa de medici italieni care se afla in Romania, venita special pentru astfel de probleme. Nu i-am putut astepta pentru ca ceilalti medici care l-au consultat pe Nicolai mi-au spus ca starea lui este extrem de grava si nu apuca data de 2 mai, cand ar fi putut fi operat de chirurgii italieni. Am plecat la Timisoara, disperata, cu un avion militar, dar nici acolo nu am reusit mare lucru", povesteste Karina. Aceasta spune ca operatia i s-a refuzat din primul moment in care a ajuns la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara: "Desi trebuia operat a doua zi, mi s-a spus ca spitalul nu are sonde, asa ca interventia nu poate avea loc. Am luat legatura in Germania, la firma Braun si am cumparat sonde, care mi-au venit in aceeasi zi prin DHL. Le-am platit eu, nu a fost nici o problema. La fel si celelalte materiale de care mai era nevoie, intre care, culmea! seringi si solutii perfuzabile. Cel mai performant centru din tara nu are seringi! A mai fost un episod ulterior, mi s-a spus ca baietelul a racit si trebuie sa asteptam sa se faca bine. Zilele trecute am aflat adevaratul motiv al acestei condamnari la moarte: am vazut o cerere inaintata de seful Anesteziei, conf. dr. Petru Deutsch, catre directorul institutului prin care se solicita sistarea tuturor operatiilor", ne-a declarat Karina Alistar.

Tatal lui Nicolai este plecat in misiune in Irak. Isi face datoria, servindu-si patria, in care moare cu zile baietelul lui abia nascut... Singurul sau copil...

La un pas de viata

In situatia micutului Nicolai mai sunt alti cinci micuti. Doi dintre acestia, primii de pe lista de mai sus, au fost supusi anul trecut unor interventii pregatitoare, efectuate chiar de catre prof. Socoteanu, si venisera acum pentru operatia care i-ar fi vindecat complet. Decizia directorului clinicii ii condamna insa la moarte, pentru ca nici un alt doctor din vreun alt spital nu se va incumeta sa "finiseze" munca unui alt coleg chirurg...

Subiect pe agenda ministrului

Jurnalul National a adus la cunostinta Ministerului Sanatatii conflictul de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, singurul loc din tara unde prof. dr. Ioan Socoteanu opereaza malformatii congenitale cardiace la nou-nascuti. La sesizarea Jurnalului National, ministrul Ovidiu Branzan "discuta aceasta problema in sedinta de colegiu a Ministerului Sanatatii. De asemenea va cere sa i se comunice la cabinet situatia exacta a ceea ce se intampla la Institutul de Boli Cardiovasculare de la Timisoara", ne-a comunicat Oana Grigore, consilier al ministrului Sanatatii. (Magda Marincovici)

"Mai conteaza zece copii?"

Profesorul doctor Ioan Socoteanu opereaza de 36 de ani si a invatat sa bata mii de inimi de copii care i-au trecut pe sub bisturiu. Este afectat de decizia luata de directorul spitalului, dar nu vrea sa para invins de o banala hartie. "Hotararea prin care mi se interzice sa operez pe inima nou-nascuti a fost luata de directorul institutului, dr. Stefan Dragulescu, marturiseste profesorul Socoteanu. E o masura absolut birocratica, e o forma de eutanasie... Se practica aici eutanasia administrativa. Cum adica, sa impui pragul de 15 kilograme? Pai, un copil nascut cu o malformatie nu va avea sansa sa atinga niciodata aceasta greutate!" Desi mahnit de situatia in care a fost pus, dr. Ioan Socoteanu nu a atacat decizia directorului. Nici nu are de gand sa o faca. Meseria lui este sa salveze vieti, nu sa se bata cu hartiile... "Dar, in conditiile in care in Romania mor copiii cu sutele, din diverse motive, mai mult sau mai putin justificate, ce mai conteaza zece in plus", se intreaba retoric, cu durere in glas, chirurgul de inimi de copil. (Adriana Oprea-Popescu)

Apel disperat

Cei sase micuti vor fi externati in aceasta dimineata, la prima ora, din Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara si transferati la un spital cu acelasi profil din Targu-Mures. Pe baza biletului de externare este precizat si motivul: "Conform intelegerii cu dr. Radu Deac" (n.r. - din Tg. Mures, care a acceptat sa-i preia pe micutii pacienti). Parintii nu stiu daca, odata ajunsi la Tg. Mures, vor putea intra cu copiii in operatiile salvatoare. Karina Alistar stie ca singurul medic roman, in afara de prof. Socoteanu, care i-ar putea opera baietelul, este Manuel Chirea, de la Institutul Inimii din Cluj. Cum va ajunge insa de la Tg. Mures la Cluj cu un copilas care se poate sufoca oricand din lipsa oxigenului si a inimii bolnave, asta e o problema de care trebuie sa se ocupe personal. Singura, disperata, fara sotul plecat in misiune in Irak. O mama cu un bebelus bolnav in brate, care nu mai are nadejde decat in Dumnezeu. Pana la El, le intinde cineva o mana de ajutor acestor copii condamnati fara nici o vina?
×
Subiecte în articol: special socoteanu karina alistar