x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Copiii sunt ca și florile, dacă ai grijă de ele vor crește frumos și vor înflori”

„Copiii sunt ca și florile, dacă ai grijă de ele vor crește frumos și vor înflori”

31 Mar 2014   •   09:43
„Copiii sunt ca și florile, dacă ai grijă de ele vor crește frumos și vor înflori”

Interviu cu dna Felicia Polgar, educatoare la grupa mică a Buburuzelor, grădinița „Floare
de Lotus” din localitatea Odoreu, județul Satu Mare.
Domnia sa este câștigătoarea ultimei săptămâni a concursului organizat de eduMagazin, în cadrul campaniei “Predă cu zâmbetul pe buze”. Concursul urmărește să stimuleze cadrele didactice să facă orele de predare cât mai plăcute și astfel să capteze atenția copiilor. Află care au fost câștigătorii celorlalte săptămâni de pe pagina de internet a concursului. (Vezi și articolul “Predă cu zâmbetul pe buze!”)

Jurnalul Național: Învățământul din mediul rural, la toate nivelurile lui, se confruntă în primul rând cu problema diminuării numărului de copii, uneori cu distanțele lungi de la domiciliul școlarilor și al preșcolarilor până la unitatea de învățământ, alteori și cu lipsa unei dotări performante. Care este situația la Odoreu, în comuna în care activați ca educatoare?

Felicia Polgar: Da, așa cum în întreaga țară numărul copiilor este în scădere, și la Odoreu ne confruntăm cu aceeași situație, dar suntem norocoși că avem o grădiniță renumită în județ, inclusiv pentru performanțele obținute de copii și educatoare. De aceea, avem copilași care vin de la 10-12 km distanță doar pentru a fi în grădinița noastră. Noi funcționăm cu un program săptpmânal - este printre puținele grădinițe din țară cu un astfel de program -, iar acesta poate fi unul dintre avantajele grădiniței: programul mai lung decât la alte grădinițe, ținând cont de faptul că majoritatea părinților lucreaza. Fiind foarte aproape de municipiul Satu Mare, la doar 7 km, avem avantajul ca și cadrelor didactice navetiste să le convină naveta și nu numai atât, dar avem foarte multe cadre localnice. Functionăm cu 9 grupe, în care sunt înscriși 180 de copii, avem 17 educatoare și mai ales avem una dintre cele mai frumoase grădinițe din județ. Ambientul localului, care este unul foarte modern, cadrele didactice pregătite professional, toate acestea ne ajută foarte mult să ne păstrăm numărul de copii, de la un an la altul.

J.N.: Ați participat la concursul organizat de eduMagazin la mai multe etape și, într-un sfârșit, v-ați numărat printre câștigători (Felicitări!). Iată că perseverența învinge. Care sunt lucrările pe care le-ați trimis pentru concurs și cu ce prilej au fost realizate?

F.P.: Am participat două săptămâni la rând, aproape în fiecare zi, cu câte o lucrare și am avut norocul ca și în planificarea de la grupă să avem ca teme săptămânale aproximativ temele concursului, iar din multitudinea de lucrări realizate zilnic, le-am postat pe cele mai reușite. Este foarte adevărat că nu credeam că vom câștiga, dar mi-a plăcut faptul că lucrările noastre erau văzute și de alte cadre didactice, de părinți, de copii, iar noi vedeam lucrările altora, împărtășeam idei și tehnici de lucru noi. A fost foarte frumos momentul în care am realizat că suntem câștigătorii săptămânii și că ne vom bucura de materialele câștigate.

J.N.: Ați intrat în acest concurs pentru ca vă numarăți printre cei care folosesc constant produsele eduMagazin. Care gamă de produse considerați că este mai utilă pentru activitatea dv. specifică la clasă și de ce?

F.P.: În anii trecuți am lucrat cu reviste și cd de la Piticlic, ni s-au părut foarte accesibile pentru nivelurile de vârstă din grădiniță. De fapt, toate material din eduMagazin sunt frumos realizate, cu pagini colorate, foarte atractive pentru copii, iar ca materiale didactice ne sunt foarte folositoare atât nouă, cadrelor didactice, cât și părinților.

J.N.: Am trecut deja de mijlocul anului școlar, așa că… putem să ne gândim și la vacanță (mai întâi la cea de primăvară, apoi la vacanța mare). Cum poate un educator să se implice în activitatea copiilor din clasa sa și după școală – atât în timpul anului de învățământ, cât și în perioadele oficiale de “repaos”. Care mai este astăzi valoarea “temelor pentru vacanță”? Și mă refer în special la copiii care se pregătesc să facă transferul de la învățământul preșcolar la cel primar.

F.P.: În primul rând copiii din localiatea noastră au șansa ca înainte de a intra în școală sau de a începe un an nou școlar să participe la Școala de vară, care se organizează în fiecare an în timpul vacanței și unde ei au posibilitatea de a-și aminti unele noțiuni folositoare, dar dacă am avea și auxiliare pentru învățământul preșcolar nu ne-am supăra deloc.

J.N.: Care este condiția esențială pentru ca un cadru didactic, indiferent de nivelul școlar la care activează, să predea “cu zâmbetul pe buze”?

F.P.: Copiii sunt ca și florile, dacă ai grijă de ele zilnic, le zâmbești și le vorbești frumos vor face la fel și ei: vor crește frumos și vor înflori. Dacă nu le-am da atenția zilnică, ar crește, dar ar fi foarte ,,fragile”, s-ar rupe la prima adiere de vânt sau nu ar avea stima de sine și curajul să se facă auziți și ascultați, Omul care zâmbește mereu are un suflet bun și prin comportamentul lui poate dirija sau schimba comportamentul altora. La fel și noi, cadrele didactice, dacă avem răbdare și suntem cu zâmbetul pe buze, îi facem să reacționeze și ei la fel, să fie deschiși la minte și la suflet, să aibă curaj.

(Interviu realizat de Simona Lazăr)

×