"Ne cunoaştem din vedere/ Căte clipe efemere/ Niciodată-n drumul lor/ Nu şi-au oprit mersul sigur şi grăbit/". Să facem totuşi un scurt popas. Avem de ce! Aşa vom putea asculta mai bine o "Inimă nebună" care tocmai a poposit in faţa noastră. Bătăile ei, asemenea unei "risipe de luceferi", ne-au făcut mereu atenţi că existenţa poate fi omagiată oricănd.
"Ne cunoaştem din vedere/ Căte clipe efemere/ Niciodată-n drumul lor/ Nu şi-au oprit mersul sigur şi grăbit/". Să facem totuşi un scurt popas. Avem de ce! Aşa vom putea asculta mai bine o "Inimă nebună" care tocmai a poposit in faţa noastră. Bătăile ei, asemenea unei "risipe de luceferi", ne-au făcut mereu atenţi că existenţa poate fi omagiată oricănd.
Ce este sufletul unui artist? Un vărtej rapid, ingemănare şi contopire a emoţiilor de tot felul, creator de bucurii sau tristeţi adănci? Sau⦠un raft ordonat de trăiri clare, lucide, tranşante? Oare in ce parte a Corinei Chiriac se ascunde iubirea? Sau IUBIREA, ca o stare de graţie, o cuprinde cu totul? Probabil sunt necesare mai multe vieţi pentru a omagia o artistă ce a străns (şi a impărtăşit lumii) taine ale multor mari arte: muzica, teatrul, compoziţia, grăirea cu patos. Inceputul nu a fost simplu, chiar şi pentru cineva născut intr-un cămin ce abunda de cultură. Tatăl său, reputatul compozitor Mircea Chiriac, n-o lăsa să cănte acasă. O a doua piedică: degetele mici de la măini, prea scurte pentru a stăpăni, aşa cum trebuie, pianul. Dar sufletul Corinei, ce a fredonat mereu "Tot ce nu te doboară te face mai puternic", abia aştepta să depăşească greutăţile. Şi a lăsat-o să urce in inimile tuturor romănilor, la Concursul "Steaua fără nume", din martie 1970. "Valurile Dunării" este melodia care a lansat-o pe Corina Chiriac in muzica uşoară. "Nimeni nu o mai căntase in registrul acestui gen. De atunci, Corina işi incheie toate concertele cu această melodie, care i-a marcat destinul. Să-ţi termini recitalul cu piesa care ţi-a deschis calea, asta spune foarte multe despre caracterul şi personalitatea acestei stele cu nume, Corina Chiriac", spune Simona Patraulea. Â
TORENŢIALÃ.... Reputatul Doru Popovici o consideră pe Corina Chiriac o colaboratoare a limpezimilor de infinit ale cerului. "Ne-a atras atenţia prin vocaţia pentru «teatrul total», pornind de la sensul profund al cuvintelor, după care arta este «ecoul dumnezeirii din noi, ce ademeneşte veşnicia să poposească pe pragul casei noastre». A făcut enorm pentru punerea intr-o lumină torenţială a melodiilor create de compozitorii romăni", afirmă el. Nu toţi artiştii reuşesc să imprime, mereu, unicitate actului lor de creaţie. Corina insă "nu se repetă niciodată. Are o imaginaţie a interpretării extraordinară. Ea nu căntă textul de două ori la fel. Simte acea agogică, acea mişcare interioară a textului faţă de muzică", este de părere Marius Ţeicu.
Este inzestrată şi cu vocaţia prieteniei, consideră, printre alţii, medicul pasionat de artă Mircea Penescu. "E un talent extraordinar, are o fineţe a căntului şi a modului in care vorbeşte cum rar se intălneşte. In această lumea teatrală ea e extrem de naturală şi lucrul ăsta imi place enorm. Relaţia noastră -a sudat in timp, fiecare admirănd sincer cariera şi traseul celuilalt." "E şi acum tănără!", se spune despre Corina. Adevărat, insă e o tănără ce are naturaleţea de a valoriza inţelepciunea şi a o aşeza chezăşie zburdălniciei contagioase. Numele ei, deşi clădit in timp, a devenit, parcă pe nesimţite, o marcă naţională şi mai ales sufletească a romănilor. Ea este Corina. Şi atăt.
Opriţi timpul!
22 de melodii conţine CD-ul de colecţie care omagiază activitatea profesională a artistei Corina Chiriac. Cele mai "vechi" datează din anul 1971, la puţin timp după ascensiunea sa fulminantă. Iată o inşiruire care, cu siguranţă, vă va bucura sufletele: "Ne cunoaştem din vedere", "La balul de sămbătă seară", "Banii n-aduc fericirea", "Valurile Dunării", "Strada Speranţei", "Inimă nebună"", "Câest si bon", "Uită nostalgia", "Permiteţi", "Ani fericiţi", "In locul tău", "Va veni o clipă", "Opriţi timpul!", "Vulture de-aramă", "Nu mă uita de tot", "Inimă, nu fi de piatră", "Iţi mulţumesc", "Trenul fericirii", "Nu te enerva", "Nu, nu, nu!" "Unde erai?" şi "I am Corina". Printre compozitorii ce şi-au pus amprenta asupra destinului căntăreţei, oferindu-i melodii care se fredonează şi astăzi, se numără Marius Ţeicu, Vasile Veselovski şi Ion Cristinoiu.Citește pe Antena3.ro