x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cosmeticele „proletarilor"

Cosmeticele „proletarilor"

13 Apr 2004   •   00:00
Cosmeticele „proletarilor"

„Ca sa cuceresti femeia folosesti sapunul Cheia." Un slogan simpatic, dar fals. Nici o femeie nu s-a declarat incantata de sapunul muncitoresc.

Prin zona Obor - Iancului din Bucuresti a aparut prin 1884 o fabrica de sapun: Stela. Patronii faceau initial lumanari, dar produceau si sapun. Inventia lor cosmetica s-a numit Cheia. Dupa al doilea razboi mondial a devenit principalul producator de sapun al Romaniei. Iar la Brasov functiona Norvea, principalul producator de pasta de dinti. Brasovul aproviziona ininte de 1989 intreaga Romanie cu „Cristal - pasta de dinti mentolata".

Un „sapun al muncitorilor", un sapun care a facut armata si care s-a „perindat" prin inchisori. Un sapun popular. De fapt, un sapun de rufe.

Era de culoare galbena, dur, ca un lingou si avea stanta marcii infundata. Bineinteles, cheia imprimata pe el era semnul distinctiv. „Cheia nu foloseam pe vremuri decat foarte rar, ca sapun pentru rufe, nu pentru maini", isi aduce aminte pensionara Liliana Popa. „Mirosea foarte urat. Un miros intepator, cred ca avea multa soda in el. Ce mai incolo si incoace, un sapun inferior!"

Oana... ca sa mirosi frumos

„Dar erau alte sapunuri care spalau rusinea sapunului Cheia", ne spune dna Popa. „Sapunul Oana era albastru si roz, dupa cum erau si ambalajele. A aparut prin anii ’70-’80, nu era cine stie ce, era un sapun obisnuit, dar era incomparabil fata de Cheia. Pitic si Vis insa miroseau foarte frumos. Prin anii ’70 cumparam numai aceste sapunuri, deoarece erau albe si emanau o mireasma..."

Alte sapunuri

Elena Ionascu, pensionara si ea, marturiseste ca in vremurile trecute avea alte preferinte: „Sapunul Mona Lisa - cel mai bun sapun! Prin anii ’60 costa 8 lei...Tot prin anii ’60-’70, sapunul Ka-O-La, unguresc. Era mare, mirosea foarte frumos, ceva suav, si avea culoarea galben-cafeniu. Dupa o vreme a disparut. Odata, pe cand eram tanara, a venit cineva in vizita la mama si mi-a spus: «Mirosi extraordinar!». Ma spalasem cu Ka-O-La".

„Face dintii ca de cal"

Doamna Ionascu isi aminteste si despre pasta de dinti Cristal produsa odata de Norvea, in fabrica de la Brasov. „Era singura pasta de dinti inainte de ’89. Era foarte buna si costa foarte putin - 1 leu si 50 de bani prin anii ’69-’70. Era alba. Mentolata. Alta nu era. Dupa’90 a aparut Super Cristalul." Liliana Popa detroneaza, cu umor, parerea pozitiva a Elenei Ionascu despre Cristal. „Circulau versuri mai mult decat edificatoare despre aceasta pasta de dinti: «Pasta de dinti Cristal/Face dintii ca de cal»".

Ana Maria Luca, Roxana Roseti


ISTORIC

De la sapun la condimente

Societatea comerciala Stela a fost fondata la sfarsitul secolului XIX de catre Iulius Hoffmaier. Principalul ei obiect de activitate era producerea de sapun. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, in 1948 , firma este nationalizata. In anul 1975 se incepe drumul catre o dezvoltare foarte puternica. Fabrica este retehnologizata si devine principalul producator de sapun din Romania. La inceputul anilor 90, fabrica se asociaza cu doua firme: Norvea si Colgate-Palmolive. Toate trei formeaza acum Colgate Palmolive Romania, unde Stela detine 16 la suta din actiuni, conform site-ului oficial al intreprinderii. Societatea si-a modificat obiectul de activitate atunci cand s-a asociat. A devenit producator de... de condimente si produse alimentare: cacao, orez, zahar, naut, susan, nuca de cocos, mac, bicarbionat de sodii si sare de lamaie.


CONTINUARE: Masina nationala, rodul francofoniei

×
Subiecte în articol: special sapun