x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cotroceni: criza celulei de criza

Cotroceni: criza celulei de criza

27 Apr 2005   •   00:00

"Va rog, va implor sa nu incercati sa treceti ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic." Au fost cuvintele senatorului PSD, Ion Vasile, adresate ieri colegilor sai intruniti in sedinta comuna a Parlamentului care, in final, a cerut CSAT, prin adoptarea unei declaratii, sa analizeze urgent cazul celor trei ziaristi romani rapiti in Irak.



  • de MONICA IORDACHE, CARMEN VINTILA

  • OFENSIVA. Parintii si rudele celor trei jurnalisti rapiti in Irak i-au sensibilizat pe parlamentari prin rugaminti si prin afisarea portretelor ostaticilor, in plen
    De la tribuna, tatal ziaristei Marie-Jeanne Ion i-a rugat, printre hohote de plans, pe alesi sa adopte o pozitie clara fata de situatia celor trei jurnalisti aflati in captivitate in Irak. Inca de la ora 9:00, parintii si sora lui Marie-Jeanne Ion, alaturi de sora lui Ovidiu Ohanessian, mama lui Sorin Miscoci, sotia lui Munaf, precum si alte rude si cunostinte au venit ieri la Parlament. S-au asezat pe fotoliile de pe holuri si au povestit plangand ca nu mai au nici o veste de la Celula de criza. "De la ultima caseta, nu am mai primit nici un semn de la autoritati si nici nu ne-au mai raspuns la telefoane", a spus sora lui Ovidiu. "Ne-au spus doar sa asteptam", a adaugat si mama lui Marie-Jeanne. Au plecat apoi in plen si s-au asezat intr-o loja, pe margina careia au atarnat deja cunoscutele afise verzi in care se cere eliberarea celor trei ziaristi. Abia pe la ora 10:00 parlamentarii s-au adunat si ei in sala, iar presedintele Senatului a anuntat ca Birourile Permanente au hotarat sa introduca pe ordinea de zi a sedintei o dezbatere cu privire la situatia prizonierilor.

    NEINTELEGERI. De aici au inceput disputele intre grupurile parlamentare, care nu reuseau sa pice pe o pozitie comuna nici macar in aceasta problema. "Grupul PNL-PD nu cunoaste continutul acestei declaratii. E o situatie exceptionala, dar nu stim la ce declaratie se face referire. Cum putem sa discutam asa ceva?", s-a repezit la microfon liderul grupului PD din Camera, deputatul Cristian Radulescu. Vacaroiu a replicat ca nu a vorbit de o declaratie, iar disputele riscau sa alunece pe panta obisnuita, daca senatorul Ion Vasile nu ar fi venit la tribuna sa implore ajutorul colegilor. "In fata situatiei disperate a celor trei tineri, a trei jurnalisti, cetateni romani, solicit inscrierea acestui punct pe ordinea de zi. Termenul dupa care urmeaza sa fie executati, ucisi, omorati incepe azi la ora 16:00. Daca azi nu discutam, va fi o zi indoliata de care Parlamentul o sa-si aduca aminte", a incercat el sa-si mobilizeze colegii. In lacrimi le-a multumit pentru ajutor si s-a asezat in banca alaturi de presedintele PSD, Mircea Geoana.

    RETRAGEREA TRUPELOR. Discutia a avansat pana la posiblitatea ca Parlamentul sa ceara in aceasta declaratie chiar retragerea trupelor romane din Irak, lucru cerut expres de senatorul PPRM Gheorghe Funar. La extrema cealalta s-a pozitionat deputatul PNL Eugen Nicolaescu. "Destinul acestei tari nu poate fi jucat in functie de conjuncturi. Va rog sa dati dovada de intelepciune si prudenta si sa nu antrenati Romania intr-o situatie sau alta", a replicat el, cerand o intalnire a liderilor de grupuri care sa negocieze o pozitie comuna pe acest subiect.

    PLECAREA. Presiunea emotionala asupra parlamentarilor a crescut in momentul in care deputatul PSD Dan Iosif a cerut ca alesii sa se ridice in picioare in semn de respect pentru familiile aflate in balcon. In linistea mormantala care s-a lasat se auzea doar plansul rudelor prizonierilor. In timp ce liderii grupurilor parlamentare erau in negocieri, o parte a rudelor, printre care sora lui Ovidiu Ohanesian, mama lui Marie-Jeanne, sora lui Sorin si sotia lui Munaf, au plecat din lojele lor indreptandu-se spre iesire. "Au fost chemate la Cotroceni. Nu stim de ce", au spus laconic. "Ca sa mai scada presiunea", a fost o explicatie aruncata de un parlamentar ceva mai tarziu pe holuri. Putin mai tarziu si restul rudelor au luat drumul Cotroceniului. "Probabil nu le convine sa fim aici", si-a explicat mama lui Sorin Miscoci telefoanele primite, prin care erau conovcati toti la Cotroceni.

    APEL. Prezent la Parlament, premierul Calin Popescu Tariceanu a fost intrebat daca in momentul de fata mai este pastrata legatura cu cei care ii detin pe ziaristi, premierul a raspuns: "In principiu da, dar mai multe detalii nu va pot spune".

    In ciuda intrebarilor privind existenta unui proces de negociere, seful Guvernului a preferat sa nu raspunda si sa intrebe daca "mai exista o alta intrebare?".

    DECLARATIE
    "Cetatenii Romaniei, presa, precum si autoritati ale statului au actionat, fiecare in parte, cu intentia de a contribui, in limita posibilitatilor si a competentelor, la eliberarea si intoarcerea lor in tara, sanatosi si nevatamati. Parlamentul Romaniei este profund ingrijorat de situatia in care se afla cei patru ostatici, manifestandu-si deplina solidaritate cu ei si familiile acestora. Parlamentul Romaniei isi exprima speranta ca demersurile autoritatilor romane vor conduce la eliberarea si readucerea in Romania a compatriotilor nostri. Parlamentul Romaniei solicita CSAT analizarea in regim de urgenta a acestei situatii, precum si a implicatiilor deciziilor ce urmeaza a fi luate. In conformitate cu procedurile constitutionale, Parlamentul Romaniei va fi informat cu privire la gestionarea acestei situatii, in concordanta cu interesele cetatenilor Romaniei", se arata in declaratia adoptata de Parlament cu 5 voturi impotriva, 35 de abtineri si 225 pentru.

    ×
    Subiecte în articol: eveniment