Acesta este un moment simbolic, în special pentru că confirmă faptul că totul este pregătit pentru începerea evenimentului parizian, dar și pentru că marchează începerea activității unor instalații a căror construcție a durat trei ani și care au capacitatea de a găzdui aproximativ 14 000 de vizitatori. Potrivit organizatorilor, unele delegații au intrat în posesia locurilor de cazare în cursul zilei.
Deși este adevărat că ușile s-au deschis oficial joi, Satul Olimpic a fost ocupat în ultima săptămână, șefii fiecărei delegații și echipele lor pregătindu-se pentru sosirea sportivilor și a stafurilor tehnice ale echipelor lor. „Începând de joi, Satul va începe să se umple și să prindă viață", declara în urmă cu câteva zile André-Pierre Goubert, șeful adjunct al delegației franceze.
Reprezentanții Australiei, Belgiei, Braziliei, Japoniei și Olandei se află de câteva zile la complex, punând la punct detaliile pentru ca șederea echipelor lor să fie cât mai plăcută. Delegațiile din Columbia, Thailanda și Australia au fost primele care au sosit în această dimineață.
Potrivit lui Goubert, alte națiuni precum Statele Unite, Brazilia și Elveția au sosit joi pentru a-și începe pregătirile logistice.
Președintele CIO, Thomas Bach, nu a vrut să rateze ocazia de a vizita Satul Olimpic și de a-i întâmpina pe primii sportivi sosiți. „În sfârșit, suntem aici. A fost o călătorie lungă în acești șapte ani, dar a fost una extrem de plină de satisfacții. Avem un sat olimpic minunat și toate ingredientele pentru niște Jocuri Olimpice extraordinare sunt aici. Locurile de desfășurare nu sunt doar uluitoare, ci și de cel mai înalt nivel. Simți cum entuziasmul crește în Franța și sper să aveți același sentiment", a declarat el, citat de Inside the Games.
Comitetul de organizare a lucrat intens pentru a se asigura că toate facilitățile sunt pregătite și în condiții optime. Laurent Michaud, directorul Satului, a confirmat că mai sunt câteva detalii de finalizat, în special cele legate de curățarea și condiționarea spațiilor.
Satul olimpic, situat pe o suprafață de 52 de hectare între Saint-Denis, Saint-Ouen și Ile Saint-Denis, la nord de Paris, este proiectat să găzduiască până la 14.500 de persoane la vârf de ocupare. Dintre acestea, 9.000 vor fi sportivi, în timp ce restul va fi format din 4.000 de angajați responsabili cu curățenia și cateringul și 1.500 de voluntari dedicați asistării zilnice a delegațiilor și asigurării bunei desfășurări a activității. "Va fi ca un adevărat stup de albine", prezice Michaud.
Satul olimpic cuprinde 82 de clădiri care găzduiesc 3.000 de apartamente cu un total de 7.200 de camere. Printre facilitățile sale se numără o clinică medicală, o sală de gimnastică disponibilă în orice moment și un serviciu de catering capabil să servească până la 60.000 de mese zilnic. Acest proiect a fost conceput cu accent pe durabilitate, obținând o reducere cu 30% a amprentei de carbon, un indicator cheie al gazelor cu efect de seră.
Organizatorii sunt mândri să ofere un sat olimpic care, spun ei, nu necesită aer condiționat pentru a menține răcoarea locuitorilor. Instalațiile mențin în interior temperaturi cu 6 grade Celsius mai scăzute decât afară. Cu toate acestea, unele delegații, cum ar fi Statele Unite, și-au comandat propriile unități de aer condiționat.
După Jocuri, zona va fi transformată într-un nou cartier. Vor fi construite 2.500 de locuințe, o reședință studențească, un hotel, un parc cu trei hectare de grădini și aproape șapte hectare suplimentare de spații verzi. În plus, sunt planificați 120.000 de metri pătrați de birouri, servicii comunitare și 3.200 de metri pătrați de magazine locale.
(sursa: Mediafax)