Supravietuirea cramelor mehedintene Oprisor depinde de investitia casei de vinuri Carl Reh. Toamna, satenii ar vrea sa-si vanda mica productie la crama nemteasca, dar nimeni nu le mai primeste strugurii hibrizi. Prea saraci si fara habar de fondurile europene, taranii injura soiurile nobile, tratate ecologic, cu balega de Franta.
RADU TUTUIANU
Acum opt ani, Carl Reh Winery, lider intre producatorii germani de vinuri premiate, a ales pentru prima data sa treaca Rhinul si sa "ocupe" 320 ha, din care 95 ha de vie, tocmai in sud-estul Europei, in satul Oprisor, judetul Mehedinti. Nemtii au colindat Romania, adunand vin vrac pentru export, pana in â96, cand s-au stabilit in Oltenia, la cramele Oprisor. Asezarea, clima, posibilitatile de extindere i-au convins pe investitorii germani sa faca aici prima ferma ecologica din Romania. Din â98 au investit 5 milioane de euro, plus 950.000 euro de la SAPARD. "Deocamdata trecem printr-o perioada de tranzitie, ingrijim biologic solul, frunzele. Consideram ca suntem in al doilea an de productie cu struguri ecologici, dar inca n-am capatat dreptul de a purta tidula de vin ecologic", spune Rodica Capatana, director tehnic al societatii.
SOI HIBRID, OTRAVITOR. Cand vine vremea strugurilor, oltenii din Oprisor mustesc de invidie. Privesc spre dealurile cramelor si ofteaza cu nemultumire. Fiecare satean are cateva pogoane de vie hibrida si putini dintre ei pot sa mearga la "nemtii" lui Carl Reh sa-si vanda strugurii. Marele proprietar primeste doar soiuri nobile. "Noi crestem vita romaneasca, rezistenta si ne facem vinul nostru, sanatos, fara sulf si zahar", zice nea Toader, sever si tantos ca un argat privind peste mosie. Dupa Revolutie, Toader a capatat 15 ari de hibrid si, de-atunci, in fiecare toamna umple butoaie cu vin pentru familie si relatii. Tot el isi tuguie buzele, cu superioritate: "Adica vinul din hibrizi are alcool mitilic si provoaca cancer?! Ca asa zic astia de la combinat. Daâ pana acum de ce nu facu nimeni cancer si nici nu-l duru capuâ? Sa vezi matale ce dureri de ficat ai sa ai de la vinul lor cu sulf. Mie mi se increteste limba, nu pot sa-l beu".
MAI BUNI DECAT GERMANII. In Germania, ar fi foarte greu sa se faca struguri ecologici din cauza ca ploua foarte mult si apar o multime de boli ce trebuie tratate chimic. In Romania, clima e mai uscata, iar in lunile periculoase, august si septembrie, la Oprisor nu cad ploi abundente. Anul trecut, cramele din Oprisor au produs 3,5 milioane litri de vin, din care au exportat vrac 3,2 milioane. Singurul vin exportat in sticla e "La Cetate", produs de premiu. La Oprisor, nemtii detin doar vita-de-vie ingrijita ecologic, insa imbuteliaza si vinuri din struguri nobili, cumparati de la particulari sau de la diferite podgorii din tara.
BALEGA DE FRANTA. Romanii, gestionari si paznici, trebuie sa trateze podgoriile numai cu ingrasaminte organice, unghii de cal si "medicamente" de contact, care nu se regasesc in vin. Anul acesta, conducerea cramelor de la Oprisor a plecat in strainatate sa caute balega de vaca, din cauza ca alti producatori de vin au cumparat primii gunoiul de grajd din Romania. "Nu costa mult, insa numarul fermelor de animale a scazut. In primavara, abia am reusit sa gasim mranita (balega de vaca) in tara. Dar ne-am asigurat ca pentru urmatorii ani vom gasi balega de vaca in Franta", recunoaste Rodica Capatana. Ambitia germanilor e sa obtina in patru ani certificatul care atesta ca vinurile de la Oprisor fac parte dintre cele mai sanatoase de pe piata europeana. O companie franceza, Ecocert, primeste 4.000 de euro pentru a verifica o data pe an productia, solul si via de la Carl Reh Winery Romania. "Aceasta zona e perfecta pentru vinurile rosii, iar metodele ecologice aplicate duc la obtinerea unui vin de top", sustine directoarea Capatana.
Citește pe Antena3.ro