Pe vremea in care activa ca procu-ror, Flavius Craznic, consilierul mi-nistrului Justitiei, Monica Macovei, influenta actul de justitie, prin avizarea unor dosare de urmarire penala care contineau "felicitari politice" adresate de Cotroceni invinuitilor.
Pe vremea in care activa ca procuror, Flavius Craznic, consilierul ministrului Justitiei, Monica Macovei, influenta actul de justitie, prin avizarea unor dosare de urmarire penala care contineau felicitari adresate de Cotroceni invinuitilor. Faptul ca Justitia a fost ani de-a randul gheisa unor grupuri politico-economice nu mai este un secret pentru nimeni. Interesante raman insa instrumentele "perversiunii" folosite de anumite grupuri pentru a-si atinge scopurile. Un exemplu in acest sens este activitatea de procuror a lui Flavius Craznic, actualul consilier al ministrului Justitiei, Monica Macovei. Descoperim ca pe vremea cand aviza rechizitoriile dosarelor de urmarire penala, consilierul a anexat in "megadosarul" Liberty, drept documente de importanta mare pentru judecarea cauzei in instante, doua documente care tradeaza clar imixtiunea politicului asupra actului justitional. Este vorba despre o felicitare a fostului presedinte al tarii, Emil Constantinescu, adresata unuia dintre invinuitii dosarului, dar si de o atentionare (!) oficiala a organelor de urmarire penala privind acelasi dosar venita din partea fostului consilier prezidential pe probleme de aparare, Dorin Marian. MESAJE. Pare curios, dar s-a dovedit a fi una dintre metodele folosite de Cotroceni pentru a controla dosarele Justitiei⦠Modul de lucru? Unul direct. Ditamai presedintele tarii in persoana lui Emil Constantinescu isi felicita prietena, pe nimeni alta decat invinuita Anca Mihaela Dumitrescu, in "megascandalosul" dosar Liberty. Ca prin minune, felicitarea aterizeaza in dosarul aflat in lucru la procuror. In dosarul penal nr. 532/ volumul 3, fila 33. Mesajul nescris? "Vezi ca invinuitul asta e prieten de-al meu, asa ca aveti grija!" Gandurile de bine prezidentiale erau mai mult decat "incurajatoare" pentru invinuita Anca Mihaela Dumitrescu: "Inceputul primaverii este in mod traditional momentul in care gandurile noastre se indreapta cu recunostinta catre cele carora le datoram totul, incepand cu viata. Stiu ca traiul unei femei in Romania zilelor noastre nu este intotdeauna usor si cu siguranta a fi manager in aceste vremuri de pionierat economic este la fel de dificil. Daca sensibilitatea si devotamentul sunt atribute dintotdeauna ale femeii, dumneavoastra, Doamna, le intregiti acum cu competenta si capacitate de decizie si faceti din aceasta dubla performanta un act de curaj pentru care aveti intreaga mea admiratie. Fie ca este vorba de eforturile prea adesea ignorate ale mamei, sotiei si fiicei sau raspunderea de a-i conduce pe altii spre bunastarea unei economii cu adevarat europene, vreau sa stiti ca puteti oricand conta pe respectul si intregul meu sprijin. Doresc mult ca aceasta primavara sa aduca roadele in care ne-am pus cu totii speranta". Semnat Emil Constantinescu. De fapt, semnatura reala ar putea fi atribuita, la fel de bine, oamenilor presedintelui. IMIXTIUNE. Ordinul dat de un consilier prezidential sefului Politiei Capitalei |
Citește pe Antena3.ro
MESAJ TICLUIT. Felicitarea care incuraja invinuitul
sa priceapa Justitia |
"NU IMI ADUC AMINTEâ¦"
|
Reporterii Jurnalului National au dorit sa afle ce relevanta ar fi avut pe masa judecatorilor prezenta ca documente oficiale anexate la dosarul de urmarire penala atat a felicitarii prezidentiale, cat si a adresei oficiale semnate de Dorin Marian catre seful Politiei Capitalei. Contactat telefonic, consilierul ministrului de Justitie, Flavius Craznic, ne-a declarat ca nu isi mai aduce aminte de activitatea pe care a desfasurat-o in cadrul Parchetului General in urma cu mai bine de cinci ani. In momentul in care i-au fost oferite mai multe amanunte, acesta a avut o tresarire: "A, dosarul acela cu schipingul?", dar a continuat in acelasi mod: "Domnule, nu pot sa va dau nici un amanunt fata de rechizitoriile pe care
le-am avizat impreuna cu procurorul Papici, al carui sef eram la vremea respectiva". Vazand ca nu putem sa ne bazam pe concret, l-am intrebat, la modul principial, pe consilierul ministrului de Justitie ce ar crede un judecator cand ar vedea cele doua acte la dosar. "Daca documente de genul acesta ar fi anexate la un dosar de urmarire penala eu zic, in primul rand, ca nu ar avea ce sa caute acolo." Intrebat daca un caz de genul acesta tradeaza imixtiunea politicului in treburile justitiei, Craznic ne-a conchis sec: "E discutabil, nu cred ca putem ajunge pana aici!".
|
CASTA ABUZULUI
|
Statisticile Instantei Supreme realizate in perioada 2001-2004 vorbesc despre peste 1.700 de persoane arestate si retinute de procurori in dosare care s-au finalizat prin achitarea inculpatilor trimisi in judecata, dintre care 236 au fost arestate abuziv. Gafele procurorilor s-au inmultit din octombrie 2003, cand acestora li s-a luat dreptul de a aresta, acest atribut fiind dat in competenta exclusiva a judecatorilor. Pentru una din zece persoane pentru care procurorii au solicitat arestarea, masura privativa de libertate ceruta nu se justifica in raport de probele din dosar. Pentru anul 2004, procurorii au retinut persoane si au solicitat instantelor arestarea, fara a avea probe convingatoare, in 1.119 cazuri. In primul semestru al lui 2005, situatia a continuat cu alte 479 de cazuri.
|
Emil Constantinescu: "Nu este corect sa existe asa ceva"
SINCERITATE. Fostul presedinte Emil Constantinescu sustine ca procurorul care a avizat existenta celor doua documente prezidentiale este incompetent |
Jurnalul National: Domnule presedinte Emil Constantinescu, o cunoasteti pe doamna Anca Dumitrescu?
Emil Constantinescu: Nu, nu o cunosc.
Lipsa de profesionalism
Este un om de afaceri caruia, desi era cercetat penal, cu ocazia zilei de 8 Martie 2000, i-ati trimis o felicitare prin care o asigurati de tot sprijinul dvs.
Da, este posibil⦠De la cancelaria prezidentiala plecau mii de astfel de documente, fapt care se intampla oriunde in lume.
Felicitarea a devenit document intr-un dosar de urmarire penala, in care aceasta doamna avea calitate de invinuit⦠Acest document poate denota influenta de care
s-ar fi bucurat aceasta persoanaâ¦
Cine a anexat aceasta felicitare la dosar?
Pai, fiind vorba despre un rechizitoriu, nu ar fi putut fi anexata decat de procurorâ¦
Este o dovada de incompetenta crasa, pentru ca oricine ar putea sa stie ca acest act este unul pur formal si ca, cu ocazia diferitelor evenimente se trimiteau mii de felicitari (â¦)
Felicitarea in speta are un oarecare istoric prezidential. Consilierul dvs. de atunci, Dorin Marian, ii cerea sefului Politiei Capitalei, in 1997, sa acorde atentie deosebita acestui dosar de cercetare penala si sa i se prezinte periodic mersul dosaruluiâ¦
Daca documentul este autentic, trebuie vazut. Oricum, trebuie vazut... Ce pot sa va spun eu este ca niciodata nu s-a intervenit. Un consilier chiar a trebuit sa plece, fara ca nimeni sa stie vreodata, numai pentru ca a trimis o scrisoare catre un minister.
Revenind la felicitare, repet, s-au trimis mii de astfel de documente, pe care se aplica o stampila cu semnatura mea. Eu nu le iscaleam niciodata si, de altfel, nici nu le vedeam.
Amestec in actul de justitie
Credeti ca prezenta unor astfel de documente in dosare penale denota imixtiune politica?
Daca exista o scrisoare⦠nu cunosc aceasta scrisoare, dar, in general, nu este corect sa existe asa ceva. In ceea ce priveste felicitarea, asa cum v-am spus, aceasta nu are nici o relevanta. Pe timpul mandatului meu
s-au trimis zeci de mii, sute de mii de astfel de documente. Ele cad in sarcina celor care le-au trimis.
Nu am permis, in general, nici un fel de imixtiune, nici in actul de justitie si nici in cel al administratiei. Singurul lucru pe care puteau sa-l faca consilierii era sa aduca sesizarile la cunostinta institutiilor si, dupa primirea raspunsurilor, sa le trimita din nou la cunostinta petentilor.