x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Piața creditelor: creditarea ipotecară va încetini, IMM-urile și microîntreprinderile, cele mai riscante pentru bancheri

Piața creditelor: creditarea ipotecară va încetini, IMM-urile și microîntreprinderile, cele mai riscante pentru bancheri

de Adrian Stoica    |    03 Sep 2024   •   09:00
Piața creditelor: creditarea ipotecară va încetini, IMM-urile și microîntreprinderile, cele mai riscante pentru bancheri

Băncile estimează pentru trimestrul III din acest an reducerea cererii de credite ipotecare, după ce în trimestrul al doilea al anului s-au înăsprit standardele de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri, concomitent cu relaxarea celor pentru creditele de consum. Conform raportului din luna august al BNR privind creditarea, bancherii se așteaptă la o relaxare a condițiilor de creditare pentru împrumuturile acordate populației și, ca urmare, estimează o continuare a majorării cererii pentru creditele de consum. Sondajul este efectuat trimestrial de BNR și el are la bază un chestionar care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piață aferentă creditării companiilor și populației. Aceste instituții dețin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.

Aproximativ 69% dintre băncile respondente au raportat că prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe a rămas relativ constant în trimestrul II, în timp ce 31% au indicat un preț mai mare. Perspectivele bancherilor privind piața imobiliară în trimestrul III sunt de menținere a prețului mediu conform a 83% dintre instituțiile de credit, în timp ce doar 17% au estimat un preț mai ridicat.

Cererea pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri și-a continuat tendința ascendentă, înregistrând o creștere moderată în trimestrul II. Băncile respondente anticipează însă întreruperea acestei tendințe în trimestrul III.

 

Construcțiile și imobiliarele, printre cele mai riscante sectoare de creditat

Din punct de vedere sectorial, băncile respondente au indicat majorarea riscului de credit asociat creditării a 9 dintre cele 10 sectoare luate în considerare și în trimestrul II, peste 15%. Sectorul construcțiilor și tranzacțiile imobiliare se numără printre cele mai riscante sectoare din punctul de vedere al creditării bancare. Cel mai riscant sector a fost considerat, și în acest trimestru, pentru al 13-lea trimestru consecutiv, cel energetic, urmat de construcții, tranzacții imobiliare și transport. Singurul sector pentru care riscul de credit a rămas relativ constant față de trimestrul anterior este reprezentat de cel al altor servicii în afara turismului, transportului și intermedierii financiare.

 

Crește cererea de credite din partea firmelor

În ceea ce privește firmele, pentru al patrulea trimestru consecutiv, băncile au menținut standardele de creditare pentru împrumuturile și liniile de credit acordate firmelor, arată raportul BNR. Pentru trimestrul III estimează o cvasimenținere a condițiilor de creditare pentru împrumuturile acordate firmelor. Cererea de credite din partea sectorului real a continuat să se majoreze și în trimestrul II, similar trimestrelor anterioare, conform informațiilor raportate de către bănci.

În perspectivă, pentru trimestrul III, băncile anticipează o continuare a majorării cererii de credite din partea firmelor. Astfel, băncile au indicat creșterea în trimestrul II a cererii de credite din partea firmelor la nivel agregat (+20%), în linie cu așteptările exprimate în trimestrul anterior. Majorarea cererii de credite a fost raportată și pe ambele segmente, IMM (+34%) și corporații (+17% pentru împrumuturile pe termen scurt și 30% pentru cele pe termen lung).

Din perspectiva dimensiunii IMM-urilor, băncile au considerat întreprinderile mici ca fiind cele mai riscante, urmate de microîntreprinderi. Riscul de credit asociat creditării întreprinderilor mijlocii a rămas nemodificat față de trimestrul precedent.

Ce s-a întâmplat cu creditele pentru populație

Instituțiile de credit au înăsprit într-o oarecare măsură standardele de creditare în cel de-al doilea trimestru în cazul creditelor destinate achiziției de locuințe și terenuri. În ceea ce privește creditele de consum acordate populației, băncile au relaxat standardele de creditare. Estimările pentru următorul trimestru vizează relaxarea standardelor de creditare pentru ambele categorii de împrumuturi destinate populației.

Gradul de îndatorare al populației, nemodificat

Nivelul mediu al gradului de îndatorare a populației (DSTI) a crescut ușor, cu 0,1% pentru creditele nou acordate (34,6%), în timp ce pentru creditele totale acordate indicatorul a rămas constant, la 41 % în trimestrul II. 

Estimarea pentru pierderea în caz de nerambursare (LGD2) aferentă creditelor populației care au intrat în stare de nerambursare în trimestrul II și-a menținut valoarea la 42,7%. Cea mai semnificativă modificare a fost înregistrată pe segmentul creditelor de consum, atât garantate (-2,5 puncte procentuale), cât și negarantate (-0,9 puncte procentuale).

 

×
Subiecte în articol: credite ipoteca imm bancheri