România a devenit în 2023 mai accesibilă decât în urmă cu un an. Dacă în 2022 un român avea nevoie de 6,3 salarii medii brute anuale la nivel național pentru achiziționarea unei noi locuințe de 70 mp, în 2023 media a scăzut la 5,9 salarii, ceea ce plasează țara noastră pe locul patru în topul accesibilității, după Danemarca (4,7 salarii brute anual), Norvegia (4,8) și Italia (5,3). Cea mai puțin accesibilă țară europeană dintre cele analizate este Cehia, cu 13,3 salarii anuale brute necesare pentru cumpărarea unei locuințe noi, urmată de Slovacia, cu 12,7 salarii anuale brute.
Europa de Sud-Est are cea mai ieftină proprietate rezidențială de pe continent, dar accesibilitatea este încă o problemă. Cu toate acestea, în ciuda accesibilității locuințelor în comparație cu restul Europei, este încă o provocare financiară pentru mulți cetățeni locali să-și cumpere propria casă. Creșterea ratelor dobânzilor în Europa în 2023 a făcut ca băncile să acorde credite ipotecare mai scumpe, făcându-le mai puțin accesibile în special pentru cei care cumpără pentru prima dată o locuință. Pe măsură ce băncile centrale au crescut ratele pentru a combate inflația, costurile îndatorării au crescut, arată raportul citat.
Israel, Austria și Germania, cele mai scumpe piețe
Din toate țările evaluate în raport, Bosnia și Herțegovina au înregistrat anul trecut cel mai scăzut preț mediu de tranzacție pentru o locuință nouă standard de 70 de metri pătrați, la 1.315 euro pe metru pătrat,
urmată îndeaproape de Grecia și România, cu 1.463 de euro și, respectiv, 1.504 euro pe metru pătrat. În 2023, Israelul a fost din nou cea mai scumpă țară pentru imobiliare, cu un preț mediu de tranzacție de 5.439 de euro pe metru pătrat. Austria și-a menținut poziția de a doua cea mai scumpă piață, prețurile medii ajungând la 4.920 de euro pe metru pătrat. Germania nu a rămas departe, valoarea proprietăților înregistrând o valoare medie de 4.700 de euro pe metru pătrat.
Câștigul salarial mediu brut pe anul 2023 a fost de 6.789 de lei. De asemenea, pentru anul trecut, BNR a stabilit valoarea cursului mediu al monedei euro la 4,93 de lei.
Unde au fost cele mai mari creșteri
Ungaria a cunoscut cea mai semnificativă creștere a prețurilor comparativ cu 2022, prețurile la tranzacțiile de locuințe noi crescând cu 13,3%. Polonia și Portugalia au cunoscut și ele creșteri substanțiale, prețurile crescând cu 12,2%, respectiv 11,5%. În ceea ce privește orașele-capitale, Budapesta a fost lider, cu o creștere de 11,2% a prețurilor tranzacțiilor. Varșovia a urmat cu o creștere de 9,7%, în timp ce Oslo, Belgrad și Praga au înregistrat creșteri mai moderate de 7,2%, 2,9% și, respectiv, 1,8%.
De câte salarii medii au nevoie europenii pentru o casă
Deloitte evaluează accesibilitatea analizând câte salarii anuale medii brute sunt necesare pentru a cumpăra o casă nouă. În acest sens, Cehia este țara cel mai puțin accesibilă din Europa, cetățeanul mediu având nevoie să investească echivalentul a 13,3 salarii anuale pentru a cumpăra o casă nouă. Slovacia vecină nu mai este cea mai dificilă țară pentru achiziționarea unei locuințe noi. În 2023, cetățenii slovaci trebuiau să cheltuiască de 12,7 ori salariul mediu brut anual pentru a-și permite o casă nouă tipică, înregistrând o scădere cu 1,4 salarii față de anul precedent. În continuare, Israelul, Irlanda și Ungaria necesită fiecare o medie de 10,2 salarii anuale brute pentru a cumpăra o casă nouă. În același timp, Bosnia se numără printre țările cele mai accesibile din punctul de vedere al prețului pe metru pătrat, cetățenii având nevoie între șase și opt salarii anuale brute pentru a-și permite o locuință nouă. În Serbia și Croația, cetățenii trebuie să economisească echivalentul a opt până la zece salarii anuale brute pentru a-și permite un apartament nou. Costurile sunt, de asemenea, relativ scăzute în Grecia, Italia, Țările de Jos, Polonia și Slovenia. Cele mai accesibile proprietăți se află în două dintre cele mai bogate țări din Europa, Norvegia și Danemarca, unde cetățenii au nevoie doar de echivalentul a mai puțin de cinci salarii anuale brute pentru a-și cumpăra propria casă.
Pentru a putea să-și cumpere o locuință, românii trebuie să economisească salariile medii anuale brute pe 5,9 ani. În 2022 un român avea nevoie de 6,3 salarii anuale medii, arăta raportul Deloitte de anul trecut privind piața rezidențială.
Cluj-Napoca rămâne cel mai scump
În România, cel mai scump oraș a fost anul trecut Cluj-Napoca, cu 2.434 de euro/mp (2.363 de euro/mp în 2022) și o creștere de 3% față de anul precedent, în timp ce Bucureștiul ocupă locul al doilea, cu 1.726 de euro/mp (1.693 de euro/mp în 2022), urmat de Brașov, cu 1.618 euro/mp. Acest lucru plasează țara noastră printre puținele state europene în care cel mai scump oraș nu este capitala, alături de Belgia, al cărei clasament este condus de Anvers, Italia - cu Milano, Germania - cu München și Spania, unde Barcelona ocupă primul loc. Parisul a continuat anul trecut să conducă în topul celor mai scumpe orașe europene, cu un preț mediu de 14.900 de euro/mp pentru un apartament nou, urmat de München (10.900 de euro/mp) și interiorul Londrei (8.018 euro/mp).
„Având în vedere acest lucru (creșterea îndatorării - n.red.), guvernele au început inițiative pentru a construi locuințe mai accesibile și a reglementa piețele de închiriere. Eforturile explorează, de asemenea, utilizarea de soluții inovatoare pentru produse mai ieftine la prețuri accesibile, care vor ajuta la reducerea costurilor și la accelerarea dezvoltării, cum ar fi tehnicile de construcție modulare. Inutil să menționăm că această problemă este integrată cu creșterea socio-economică generală, precum și cu stabilitatea generală. Prin urmare, rămâne o prioritate pentru toți factorii de decizie politică, precum și pentru liderii din industrie să se asigure că există o ofertă adecvată de locuințe la prețuri accesibile”.
Raportul Deloitte Indexul proprietăților 2024
Și chiriile au crescut puternic
Deși raportul pune accentul pe achizițiile de proprietăți, el subliniază că piața de închiriere din Europa de Sud-Est are provocări similare în ceea ce privește accesibilitatea. În timp ce prețurile de închiriere sunt semnificativ mai mici decât în orașele din Europa de Vest, cum ar fi Londra, unde chiriile au crescut la 33,8 euro pe metru pătrat, veniturile locale sunt adesea insuficiente pentru a acoperi confortabil costurile. A existat, de exemplu, o creștere a prețurilor în mai multe orașe bulgare, în special în Burgas. În timp ce orașe precum Burgas au unele dintre cele mai mici prețuri de închiriere din Europa, anul trecut s-a înregistrat o creștere dramatică a costurilor de închiriere, orașul înregistrând o creștere de 125,8%, el fiind urmat de Sofia - cu 98,1% și Varna - cu 66,8%.