x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Crime pasionale - Gelozie de taran

Crime pasionale - Gelozie de taran

de Traian Tandin    |    17 Feb 2007   •   00:00
Crime pasionale - Gelozie de taran

La mijlocul lunii februarie 1972, criticul Ion Fruneztti a publicat in revista Romania literara un articol socant intitulat "LUCIA PISO", pe care il reproducem.

La mijlocul lunii februarie 1972, criticul Ion Fruneztti a publicat in revista Romania literara un articol socant intitulat "LUCIA PISO", pe care il reproducem.

"A incetat din viata saptamana trecuta, la Cluj, macelarita bestial, o faptura care merita alt destin, judecand dupa cata frumusete a raspandit in jurul ei cat a trait: pictorita LUCIA PISO, sotia sculptorului ROMUL LADEA, caruia tocmai ii organizase restrospectiva de la Sala Dales, cu o pietate de care oricarui autor i-ar placea sa poata fi sigur ca se va bucura opera lui cand nu va mai fi sa si-o ingrijeasca singur."

Scena crimei

Ce s-a intamplat de fapt cu viata acestei femei? Citim din procesul-verbal de cercetare la fata locului intocmit in ziua de 4 februarie 1972 de procurorul Iuliu Andrei de la Procuratura judetului Cluj:

"In noaptea de 3-4 februarie 1972, in Cluj, Strada Turzii nr. 54 s-a comis un omor.

Participa locotenent-colonel de militie Costache Iordachescu, locotenent-major Vasile Gorgan, ambii din militia municipiului Cluj, medicul legist Petru Mosoiog si capitanul Vasile Olteanu.

Parintii victimei, Ilie Piso, in varsta de 85 de ani, si Elena Piso, in varsta de 82 de ani, au informat ca au sosit din Bucuresti in ziua de 3 februarie 1972, la ora 16:00. La Bucuresti a fost si fiica lor, Lucia Piso, in varsta de 57 de ani, pictorita, vaduva sculptorului Romul Ladea. Cu totii s-au culcat in jurul orei 22:00.

In bucataria de la demisolul vilei locuia ca tolerat numitul Iacob Camarasan, nascut la 10 iunie 1930 in comuna Camarasu, judetul Cluj, cu acelasi domiciliu stabil, muncitor necalificat. Autorul a lucrat ca zilier la reparatiile ce s-au efectuat la vila victimei in 1971, dupa care s-a rugat sa fie lasat sa locuiasca in bucataria de la demisol. Totodata ajuta la unele lucrari in jurul casei.

In seara de 3 februarie 1972, pe la ora 23:00, autorul a intrat in camera de la etaj unde dormea victima, spargand geamul. El s-a urcat pe o scara sprijinita de peretele din fata cladirii pe care era scris «ROMUL LADEA, SCULPTOR 1901-1970». La scurt timp, victima a intrat in camera unde dormeau parintii ei, luptandu-se cu agresorul, strigand «Mama, vino, ca asta ma omoara!». Parintii au intervenit in apararea fiicei lor, iar autorul care era inarmat cu un briceag i-a taiat si pe ei. Autorul era beat si striga la Lucia Piso «Te omor!», lovind-o intr-una cu briceagul. Dupa un timp victima a cazut la pamant, iar criminalul a fugit. A fost anuntata salvarea, dar Lucia Piso era moarta.

Rezultatul autopsiei

In urma autopsiei cadavrului victimei, medicul legist a stabilit ca ucigasul i-a aplicat cu briceagul, corp delict, un numar de 39 de lovituri, dintre care 3 in jurul gatului.

In timp ce ucigasul lovea victima cu sete, tatal ei, Ilie Piso, a reusit in ciuda varstei lui inaintate sa-l prinda de gat pe Camarasan, zgariindu-l cu manile, dar criminalul l-a taiat cu briceagul si l-a imbrancit.

Apoi a intervenit mama victimei, Elena Piso, care la varsta ei de 82 de ani a avut un curaj rar intalnit napustindu-se asupra asasinului. N-a avut prea multi sorti de izbanda, pentru ca a fost taiata si mai grav decat sotul ei. Atunci i-a cazut si criminalului palaria din cap, care a fost gasita la locul faptei".

Poveste de amor

Aceasta crima odioasa a zguduit cetatenii municipiului Cluj si din toata tara, fiind rapita viata unei mari pictorite, care ajunsese la maturitatea ei creatoare.

La nivelul militiei municipiului Cluj s-a dat alarma si o echipa de ofiteri condusa de maiorul Augustin Muresan a plecat in tromba pe urmele ucigasului Iacob Camarasan.

Criminalul fiind angajat ca muncitor necalificat la fabrica de caramida din Cluj a fost cautat acolo si a fost prins in jurul orei 9:00 dormind intr-un culcus improvizat in vestiarul cioplitoriei de piatra.
Cine era acest odios criminal?

Citam din declaratia asasinului:
"In vara anului 1970 l-am cunoscut intr-o seara la restaurantul complex Donath pe Vasile Muresan, zis Pipas. Acesta este pensionar, in varsta de peste 60 de ani, si era sofer la doamna Ladea. La 12 aprilie 1971, acesta mi-a spus daca nu as vrea sa vin la doamna Ladea si sa ma angajez ca gradinar la conacul fiului ei, Ioan Ladea, conac aflat pe langa Bucuresti. Am acceptat".

"In ziua de 15 aprilie 1971, soferul m-a prezentat doamnei Ladea, care m-a intrebat daca vreau sa ma angajez la dansa pentru gradina fiului ei, aflata nu departe de Bucuresti, in comuna Joita, judetul Ilfov si am fost de acord.

A doua zi, 16 aprilie 1971 (Vinerea Pastilor), am plecat cu masina doamnei Ladea spre Bucuresti. Am ajuns in comuna Joita, judetul Ilfov, localitate careia doamna Ladea ii zicea Arcuda. Acolo avea un conac cu 10-12 camere, gradina de 1ha, ingradita cu plasa de sarma si bazin de inot.

Doamna Ladea si cu familia Muresan (soferul era si cu sotia sa) au stat la Joita trei zile, dupa care s-au reintors la Cluj. Eu m-am apucat de lucru imediat. In conac locuiau atunci fiul doamnei, Ioan Ladea, sotia acestuia si doi copii ai lor, precum si o nepoata.

Cand insamantam cartofi, doamna Ladea a venit la mine, ma privea cu fiori, si m-a intrebat daca vreau sa raman toata viata acolo. I-am spus ca da, insa am adaugat ca necasatorit nu stau. Atunci m-a intrebat pe cine vreau sa iau in casatorie. I-am spus ca vreau o unguroaica, fiindca romanca am avut si m-a inselat. A continuat sa ma intrebe cum vreau sa fie, tanara sau batrana. I-am raspuns ca una tanara nu-mi trebuie, deoarece nu mai vreau sa am copii cu ea. La aceste cuvinte, a zis ca «daca iei pe altcineva in afara de mine, te omor!». «Eu, doamna, nu ma potrivesc cu dumneata, eu sunt un taran simplu, inapoiat, fata de dumneata nu am nici haine pe mine, ori dumneata esti o doamna inalta, cu avere, cu masina». La toate acestea, a zis: «Tu pe mine sa ma asculti». Nu am mai continuat discutia, deoarece a aparut cineva.

A zis ca imi da 800 de lei lunar, din care 400 de lei ii trimite sotiei mele din comuna Camarasu drept pensie alimentara. Am ramas la Joita si am lucrat sase saptamani. Nu primeam mancare suficienta, iar cu Ioana Ladea nu ma impacam. Mi s-au terminat si banii si atunci am vorbit la telefon, la Cluj, cu doamna Ladea. Mi-a spus sa vin la Cluj."

Relatii nefiresti

"Venind la Cluj, doamna Ladea mi-a spus din nou ca ma plateste cu 800 de lei lunar, dar cu o singura conditie, pe langa cea de servitor si anume sa-i devin «amant pe vecie!» si sa nu ma mai ating de alta femeie. Am fost de acord, dar i-am pus si eu o conditie atunci: daca eu urma sa fiu barbatul ei, atunci nici ea nu avea voie sa se atinga de alt barbat decat de mine, iar daca o voi afla cu altcineva, am s-o omor. A fost de accord, si de Rusalii 1971 m-am mutat la ea. Mi-a aranjat un pat in magazia din curte. Prima data am avut relatii sexuale in luna iulie 1971, in veranda vilei, apoi venea la mine in magazie si traiam impreuna.

In luna septembrie 1971 m-am mutat in bucataria de la demisol. Noaptea ma urcam pe scara prin curte si ma duceam la ea dupa ce ne convingeam ca parintii ei s-au culcat. Alteori venea ea la mine, la demisol, astfel ca trebuia sa iasa afara din casa. Ramanea la mine in jur de 3-4 ore.

Pentru ca nu-mi ajungeau banii, m-am angajat ca muncitor la fabrica de caramida din Cluj, iar amanta mi-a permis sa locuiesc la ea pe vecie. Ne-am jurat din nou sa nu ne schimbam cu altii si sa fim credinciosi unul altuia. Imi dadea sume mici de bani pentru tigari si bautura. Ajutam la treburi pe langa casa, faceam cumparaturile si curatenie."

Un nou sofer

"Prin luna august 1971, doamna Ladea a angajat un nou sofer, pe Ioan Agape, in varsta de 49 de ani, din Cluj. Cam la doua luni am observat ca sunt tandri si am intuit ca au relatii intime. Mancarea mea a inceput sa devina tot mai slaba. Nu mi se dadea aceeasi mancare pe care o consumau cei din casa, ci mie mi se pregatea separat.

L-am tras la raspundere pe Ioan Agape si i-am spus s-o lase in pace pe doamna, pentru ca dansa este «sotia» mea. Dansul m-a spus doamnei Elena Piso, mama doamnei Lucia, care m-a dus intr-o camera si m-a intrebat daca este adevarat ce-am spus. I-am spus tot adevarul. Mi-a dat doi pumni si a chemat-o pe fiica sa acolo. Ea a recunoscut in fata mamei sale ca traieste cu mine. Dupa iesirea mamei sale, doamna Ladea s-a enervat ca din cauza mea nu mai poate tine sofer si mi-a dat patru palme. Am amenintat-o ca plec de la dansa, dar n-a fost de acord... si nici pe Agape nu l-a concediat."

Deznodamant

"Am trait impreuna pana in ziua de 20 ianuarie 1972, data la care doamna Ladea a plecat cu soferul Agape la Bucuresti, la o expozitie, "Romul Ladea", unde au stat impreuna pana la 3 februarie 1972. In aceasta zi, au ajuns la Cluj la ora 16:00, dar a plecat in oras tot cu soferul, revenind dupa trei ore.

Au intrat in casa. Doamna Ladea i-a spus mamei sale sa-i dea soferului si mie cate un pahar cu vin. De nervi, nu am mai putut manca si am inceput sa tremur. Era pe la orele 19:00-20:00 seara. Ca sa ma linistesc, m-am dus si mi-am cumparat un litru de vin, pe care l-am baut in camera mea, bucataria de la demisol. Vinul nu m-a calmat, ci mai mult m-a agitat. Nemaiputand sa suport nervii, am luat scara din beci si am rezemat-o de peretele vilei pana sub geamul camerei in care locuia doamna Ladea. Era cam ora 23:00 si toti se culcasera. M-am urcat pe scara si am batut la geam, asa cum faceam de atatea ori. Doamna Ladea a raspuns intr-un tarziu. A venit si a deschis primul geam, m-a injurat de mama si mi-a spus sa plec ca il are acum pe soferul Agape.

Atunci, de nervi, am lovit cu pumnul in geamul din afara, care era inca inchis, l-am spart si am intrat in camera ei. Ea a fugit in camera parintilor. Am fugit nervos dupa ea, am scos briceagul din buzunarul pantalonilor si am inceput s-o lovesc pana a cazut jos. In timp ce-i dadeam cu cutitul au intervenit si parintii ei, ca s-o scape, dar i-am lovit si pe ei. Apoi am fugit. Am comis crima din gelozie si o regret."
×
Subiecte în articol: cluj crime pasionale doamna i-am ladea piso