x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cristian Preda: "Majoritatea formata din ADA-PUR-UDMR nu-i foarte solida"

Cristian Preda: "Majoritatea formata din ADA-PUR-UDMR nu-i foarte solida"

14 Dec 2004   •   00:00

Politologul Cristian Preda a analizat, intr-un interviu acordat Radio France International si preluat de Rador, consecintele desemnarii ca presedinte a lui Traian Basescu, din punctul de vedere al necesitatii de a forma o majoritate parlamentara.


ANIELA NINE

Plecand de la premisa ca Traian Basescu nu va accepta sa desemneze ca premier un reprezentant al coalitiei PSD+PUR si UDMR, si deci eforturile sale si ale ADA se vor concentra in directia formarii unei majoritati parlamentare in jurul aliantei liberalo-democrate, Preda considera ca aceasta majoritate nu se poate forma decat daca PUR si UDMR se raliaza taberei liberalo-democrate. In opinia lui Preda, o majoritate ADA-PUR-UDMR ar fi chiar "ceva mai stabila", dar totusi "nu foarte solida". "In fond, deputatii si senatorii PNL si ai PD sunt mai numerosi decat deputatii PSD. Cu alte cuvinte, daca PUR si UDMR se raliaza taberei liberalo-democrate, aceasta majoritate care se va constitui va fi ceva mai stabila decat majoritatea care se putea constitui in jurul PSD. Nu-i o majoritate foarte solida, dar ea are macar avantajul de a se exprima si la nivelul Senatului, ceea ce nu era cazul unei formule de guvernare in care PSD se alia cu umanistii si cu UDMR; acolo, voturile PNL, PD si PRM sunt mai numeroase decat voturile celeilalte tabere", a explicat Cristian Preda. El interpreteaza comunicatul prin care PUR si-a reafirmat independenta ca un semn al disponibilitatii acestui partid de a purta discutii cu Traian Basescu, in vederea constituirii unei eventuale majoritati parlamentare. De altfel, si PUR si UDMR sunt considerate de Preda ca "partide absolut disponibile" si "previzibile in aceasta disponibilitate a lor catre participarea la guvernare".

VARIANTE. Intrebat cum crede ca vor evolua lucrurile dupa ce Basescu s-a declarat deschis oricarei aliante, dar a exclus categoric orice colaborare cu PRM, Cristian Preda considera ca se poate vorbi despre trei variante. Doua dintre aceste variante, a aratat Preda, presupun constituirea majoritatii, indiferent ca va fi vorba de una "foarte stransa, fragila si multicolora" sau de o "coalitie larga, care sa depaseasca fracturile produse in ultimii ani pe scena politica". Cea de-a treia varianta, in opinia lui Cristian Preda, este cea a alegerilor anticipate. "Exista si o a treia varianta care poate sa fie deschisa de un posibil blocaj in urmatoarele saptamani, si anume varianta alegerilor anticipate, cea in care, dupa un posibil esec al formarii unui cabinet, Basescu convoaca alegeri pentru a conforta ponderea liberalilor si a democratilor la nivelul Parlamentului; el poate spera sa constituie o majoritate bicolora, liberalo-democrata", a explicat Preda o alta posibilitate de evolutie a situatiei politice din tara.

×
Subiecte în articol: eveniment preda