x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Criza aviara - Prima suspiciune, comunicata la 4 mai

Criza aviara - Prima suspiciune, comunicata la 4 mai

de Marina Constantinoiu    |    26 Mai 2006   •   00:00
Criza aviara - Prima suspiciune, comunicata la 4 mai

  • Curca sau gaina? - Care a fost prima aviara? Aceasta-i intrebarea...
  • Oana Marinescu: "Noi lucram in timpii nostri!"
  • "La vremuri noi, tot noi"
  • Virtutea laturii
    Oficialii romani au luat primele masuri in zona afectata de ultima explozie a gripei aviare abia la zece zile de la informarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a Organizatiei Internationale pentru Epizootii. Reprezentantii Autoritatii Sanitar-Veterinare au avut suspiciuni privind existenta virusului aviar in fermele de la Codlea inca din data de 4 mai. Primele masuri in Romania, in zona afectata, s-au luat abia dupa zece zile!

    Cu degetele incordate pe mouse, obisnuiti sa verifice site-urile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS - www.who.int) si Organizatiei Mondiale pentru Epizootii (OIE - www.oie.int), ziaristii, si nu autoritatile noastre, au descoperit ieri faptul ca suspiciunea de gripa aviara in judetul Brasov era cunoscuta inca din 4 mai. Cel putin asa reiese dintr-o nota informativa postata pe site-ul OMS, dar si pe cel al OIE si care are ca sursa Autoritatea Sanitar-Veterinara (ANSV). Semnatarul si expeditorul notei, in numele ANSV, este chiar directorul general al Agentiei, Gabriel Predoi. Conform datelor furnizate de site-ul OIE, acesta este si reprezentantul Romaniei pe langa acest organism.

    RAPORTUL. Dar ce aflam din acest raport, care apare sub forma unor formulare si tabele in care sunt inscrise date concrete privind zonele afectate, efectivele si modalitatea de diagnosticare? La data de 4 mai, la ferma Drakom Silva SRL din Codlea, dar si la Beclean (ambele in judetul Brasov) exista suspiciunea de virus aviar.

    Potrivit site-ului OIE, cel mai documentat in materie de epizootii, "data ultimului focar de gripa aviara semnalat OIE era luna aprilie 2006", iar un raport anterior postat pe site preciza ca la 21 aprilie, ultimul focar din Romania s-a semnalat la Deleni (Constanta). "Alte cazuri de suspiciune sau de confirmare a gripei aviare in Romania nu s-au mai inre-gistrat" de atunci, preciza raportul.

    TESTELE AU VORBIT. Tot in nota transmisa catre OMS si OIE se arata ca testele au dovedit existenta gripei aviare in aceste zone la data de 14 mai, atunci cand a si fost izolat virusul. Autoritatile locale din Brasov au facut primul anunt public despre suspiciunile de la fermele din Codlea la data de 12 mai.

    Notificarea prezenta pe site-ul OIE este "traducerea informatiilor primite la 16 mai din partea sefului ANSV", se precizeaza pe site. "Motivul notificarii imediate: reaparitia in tara a unei maladii si/sau unei infectii inscrise pe Lista OIE, urmare a notificarii extinderii focarului sau focarelor respectivei maladii sau infectii". Conform documentului, agentul care sta la baza suspiciunii fusese identificat: virusul gripei aviare de sub-tip H5. Diagnosticul furnizat pentru sustinerea acestei suspiciuni a fost de natura clinica, necropsica si de laborator.

    CIFRE CONCRETE. Conform datelor furnizate in raport, noile focare semnalate erau: Codlea (Drakom Silva SRL), Beclean, Fagaras, Soars si Feldioara. Primele doua cu suspiciuni datand din 4 mai, urmatoarele cu suspiciuni datand din 8 mai. In privinta fermei Drakom Silva se precizeaza ca, in focar, numarul pasarilor "sensibile" era de 80.000, cel al cazurilor inregistrate de 35, al pasarilor decedate 10, iar distruse 0. La Beclean era vorba despre 2.011 "cazuri sensibile", 56 inregistrate, 56 decedate si 1.955 distruse. Focarul afectat de la Codlea, asa cum este consemnat in documentul remis OIE: pui din doua incinte ale unei exploatari comerciale. Puii, de 32-35 de zile, prezentau semne clinice precum: anorexie, diaree si cianoza (pielii, crestei, gusii). Focarele de la Beclean, Fagaras, Soars si Feldioara: pui si gaini din gospodarii, achizitionate de la SC Drakom Silva SRL din Codlea. "Acestea au prezentat semne clinice imediat dupa ce au fost introduse in exploatari", spune documentul.

    CAUZE. Diagnosticul a fost stabilit de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (laboratorul national de referinta), prin test rapid, RT-PCR si izolare virala. Probele au iesit pozitiv pentru subtipul virusului H5. Ca posibila sursa a focarelor sau origine a infectarii cu virusul aviar sunt mentionate: transportul ilegal de animale, transmiterea mecanica (prin intermediul persoanelor, vehiculelor, alimentelor etc.) precum si contactul cu animalele salbatice. Directorul general al ANSV, Gabriel Predoi, a explicat ieri intr-o conferinta de presa ca s-a ajuns la data de 4 mai dupa ce, din ziua confirmarii virusului la testele rapide, s-a scazut perioada de incubatie cuprinsa intre 2 si 10 zile. Primele masuri in zona au fost luate abia dupa zece zile, cand, spune Predoi, a fost si confirmata prin teste existenta virusului. Dupa ce reprezentantii ANSV au declarat ca nu stiu de existenta unei astfel de note trimise catre organismele internationale, Gabriel Predoi a recunoscut ca exista o astfel de informare, a precizat postul Realitatea TV.

    EXPLICATII
    Membrii Comisiei parlamentare pentru controlul SRI s-au intalnit ieri cu directorul SRI, Radu Timofte, pentru a se informa cu privire la raportul privind gripa aviara. Secretarul comisiei, Ion Stan, a precizat ca raportul "este de fapt o nota care urma sa fie verificata de ANSV, Ministerul Agriculturii si IDSA". "Prin publicarea acestui document, SRI a fost atras intr-un scandal public in timp ce institutiile abilitate stau bine mersi, desi ar fi trebuit sa ia masurile de rigoare. Ministrul Flutur s-a invatat sa fie vedeta de televiziune pe tema gripei aviare si sa deconteze pe spinarea prostilor de tarani toata aceasta campanie de mediatizare doar-doar o ajunge prim-ministru al Romaniei", a declarat Stan. Liderul liberal Crin Antonescu considera ca "SRI s-a descalificat prin nota prezentata", iar "inlocuirea biologica a domnilor securisti cu niste bieti tineri la SRI nu a dus la schimbarea unei mentalitati". La randul sau, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a spus ca "ceea ce s-a intamplat a fost o eroare" pentru ca afirmatiile din document nu erau insotite de dovezi. (Dana Piciu)

    Tariceanu, sef fara acte la Comandament


    Premierul Calin Popescu Tariceanu (foto) conduce Comandamentul central de combatere a gripei aviare, care de fapt este Comandamentul antiepizootic, fara o baza legala. "Trebuie modificat actul normativ prin care a fost infiintat Comandamentul antiepizootic. Potrivit normelor actuale, coordonarea Comandamentului ar trebui sa revina ministrului Agriculturii", au declarat pentru Mediafax surse din Ministerul Agriculturii. Guvernul a anuntat ca premierul a convocat joi dupa-amiaza la Palatul Victoria Comandamentul central de combatere a gripei aviare, insa o asemenea structura nu este prezenta in actele normative in vigoare. Surse din Ministerul Agriculturii au explicat ca, de fapt, este vorba despre Comandamentul antiepizootic.

    Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, spune insa ca este perfect legal ca primul-ministru sa conduca Comandamentul de lupta impotriva gripei aviare intrucat "cand se intalneste un comandament, un grup de lucru format din membrii Guvernului si participa primul-ministru la acea sedinta, automat el este cel care conduce acele lucrari". (Magda Colgiu, Florina Zainescu)

    "Raportul SRI nu spune minciuni"


    "Raportul SRI nu spune minciuni, insa am senzatia ca nu spune chiar tot", a afirmat ieri presedintele Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI, Radu Stroe (PNL), dupa intalnirea cu directorul Serviciului, Radu Timofte. Seful Comisiei SRI spune ca SRI n-a fost dezinformat, la nivelul serviciului nefiind vorba de o culpa, ci doar de "balbe". Potrivit acestuia, sunt si alte institutii care "trebuie sa dea socoteala", ANSV "in primul rand", pentru ca SRI are competente doar pe zona securitatii alimentare. El a precizat ca SRI a declansat o ancheta interna, rezultatele urmand a fi comunicate "intr-o perioada scurta, sapte-zece zile". Intrebat daca se impune demisia lui Radu Timofte, senatorul liberal a declarat: "Va spun sincer, prioritatea noastra nu este persoana lui Radu Timofte, ci imaginea serviciului ca institutie importanta a statului". "Serviciul se afla intr-o grava criza de imagine. Vor fi foarte aspru sanctionati cei care au contribuit la aceasta stare de lucruri, dar nu putem arunca in derizoriu acest serviciu de informatii", a declarat Stroe, potrivit Mediafax.

    Autoritatile, criticate de Scheele


    Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a criticat ieri, la Iasi, modul in care autoritatile au gestionat criza gripei aviare. "Pentru primul val de gripa au reactionat foarte bine. Au fost insa niste probleme acum la cel de-al doilea val. Poate cel mai grav este ca gripa a inceput la Codlea si nu a fost depistata suficient de devreme pentru a intampina extinderea si in alte zone", a declarat Scheele. De asemenea, oficialul european a spus ca Bucurestiul trebuie sa rezolve aceasta problema pentru a nu impiedica aderarea Romaniei la UE: "Nu cred ca situatia creata de raportul SRI va afecta aderarea in mod direct. E datoria autoritatilor sa rezolve aceasta problema", a precizat Scheele. (Mirela Cimpoi)

    Si babilonie, si degringolada


    Dupa ce ieri au fost puse la zid de presedintele Traian Basescu si acuzate ca actioneaza haotic, autoritatile centrale s-au intrecut ieri in a-i demonstra presedintelui ca... a avut dreptate.

    Si asta inca de dimineata, cand ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a condus nou-aparuta Unitate Operationala Centrala - structura tehnica care implementeaza deciziile Comandamentului Antiepizootic, dar da si solutii la problemele ridicate in Comandament. Tariceanu si-a pastrat dreptul de a conduce, mai pe seara, Comandamentul de la Guvern - locul unde, chipurile, se iau deciziile importante.

    CIRCULARA. Tot ieri am aflat ca ministrul Sanatatii a trimis o circulara prin care autoritatile si comandamentele antiepizootice locale au fost informate despre eliminarea carantinei umane. Astfel, restrictia de circulatie in focar a fost inlocuita de controlul circulatiei. Adica oamenii vor avea voie sa intre si sa iasa din focarele de gripa aviara prin filtrele de dezinfectie special amenajate si dupa ce au fost controlati "la bagaje". Insa ridicarea carantinei umane nu era necesara, pentru ca ea nici macar nu fusese impusa. Oamenii erau tinuti captivi pentru ca definitia carantinei veterinare prevedea si restrictionarea miscarii persoanelor. Reprezentantii Ministerului Sanatatii nu au vrut sa recunoasca nici in ruptul capului faptul ca s-a renuntat la izolarea populatiei din focar pentru ca asa a cerut presedintele Basescu. Rodica Costinea, directorul Directiei de Sanatate Publica din Ministerul Sanatatii (MS), a explicat ca decizia s-a luat pentru ca azi-noapte a fost adoptat noul regulament sanitar international prin care se recomanda doar controlul circulatiei. Iar MS s-a grabit sa aplice acest regulament pe loc, desi acesta devine obligatoriu pentru Ro-mania abia dupa integrare. Alte motive pentru ridicarea carantinei au fost infirmarea suspiciunii de imbolnavire la om si analizele, finalizate chipurile ieri de Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala, care dovedesc ca virusul nu a suferit nici o mutatie. Costinea a negat si acuzatiile de neimplicare a Sanatatii in gestionarea crizei, argumentand ca au informat populatia cu ajutorul afiselor si au supravegheat clinic starea de sanatate a oamenilor din focare.

    INVENTII. Cat despre termenii de genul carantina relaxata, atat Costinea, cat si Niculae Lazar, director in ANSVSA - cei doi comunicatori ai Comandamentului Central Antiepizootic - , au declarat ca acestia au fost inventati de primar, presedinti de consilii judetene si alti venetici. "Nici un specialist nu a folosit astfel de termeni. Carantina de gradul I sau carantina relaxata nu exista. Exista doar carantina", a declarat Lazar. Probabil nu au auzit discursurile membrilor Comandamentului in care apareau exact acesti termeni.

    Lovitura de gratie a fost data de Rodica Costinea care, in calitate de comunicator oficial al Comandamentului Antiepizootic, a refuzat sa dea ziaristilor numarul de telefon la care poate fi gasita. (Florina Zainescu)

    INFO AVIAR
    REACTIE LA BUDAPESTA. Ipoteza potrivit careia gripa aviara din Romania ar fi izbucnit in urma unui import de pui vii din Ungaria reprezinta, in opinia autoritatilor de la Budapesta, o problema serioasa in plan politic si diplomatic. Potrivit agentiei ungare MTI, preluata de Mediafax, ministrul Agriculturii din aceasta tara, Joszef Graf, a spus ca "astfel de acuzatii nu sunt facute in mod normal la adresa altor tari ale Uniunii Europene". Graf a precizat ca problema reala consta in prevenirea patrunderii virusului pe teritoriul Ungariei, in conditiile in care focarele se apropie de granitele tarii. (Irina Cristea)

    SPECTACOLE ANULATE. Teatrul "Tandarica" si-a inchis portile pana sambata si ar putea anula si reprezentatiile de saptamana viitoare din cauza gripei aviare din Bucuresti. Decizia suspendarii spectacolelor de saptamana aceasta a fost luata dupa ce inspectoratele au cerut scolilor sa nu paraseasca incinta din cauza focarelor de gripa aviara din mai multe sectoare ale Capitalei, a declarat pentru Mediafax Raluca Tulbure, secretar literar al teatrului.

    CAUZE POSIBILE. Modificarea traseelor clasice ale pasarilor migratoare ar putea fi una din principalele cauze ale aparitiei focarelor de gripa aviara in Romania, a declarat ieri Nicolae Lazar, director in cadrul ANSV. Pe langa traseele modificate ale pasarilor migratoare, mizeria din gospodariile populatiei, lipsa de spatii igienice de adapostire a pasarilor, ineficienta masurilor de restrictie a transporturilor de pa-sari domestice vii sunt alte cauze care au contribuit la aparitia focarelor de gripa aviara in Romania.

    TARGURI INCHISE. Comandamentul Antiepizootic Alba a decis ieri inchiderea temporara a tuturor targurilor de animale din judet, masura fiind luata pentru a preveni raspandirea gripei aviare din judetele limitrofe in care exista suspiciuni privind existenta virusului H5. (L.D.)

    BOTOSANI. Cel putin o ferma din Botosani a importat pui din Ungaria, tara despre care s-a afirmat ca ar fi la originea gripei aviare. Vladimir Rizac, directorul DSV Botosani, sustine insa ca nu sunt motive de ingrijorare. "Ultimul transport, cel putin pe care il stim noi, a avut loc la 12 mai, data la care in Romania nu se vorbea de gripa aviara. Daca o singura pasare ar fi fost infectata cu virusul gripei aviare, ar fi murit in maxim 7 zile", a precizat Rizac. (R.C.)

    MATEI BALS. Un asistent veterinar din Iasi a fost internat ieri la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti cu suspiciunea de gripa aviara. Alexandru Zmeu a facut parte din echipa de interventie care a instituit carantina la fermele avicole de pe platforma de la Codlea, din judetul Brasov.
    In cursul serii, conferentiar doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", ne-a declarat ca rezultatul la testul rapid a iesit negativ, medicul fiind diagnosticat cu laringita. In cursul noptii, pacientul va fi supus si testului PSR, rezultatul putand fi anuntat in cursul diminetii. Tot ieri, la Institutul "Matei Bals" au fost consultate sase persoane (trei adulti si trei copii) cu domiciliul in sectorul 6 al Capitalei. In curtea acestora a fost descoperita o pasare moarta. Pana se va stabili daca pasarea a murit din cauza gripei aviare, s-a decis ca persoanele sa fie "carantinate" la domiciliu. (Magda Marincovici)

    PLANGERE PENALA. Senatorul PRM Gheorghe Funar a anuntat ieri ca a depus la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov o plangere penala impotriva celor care se fac vinovati de "abuzurile" comise in timpul crizei gripei aviare. Politicianul considera ca s-au incalcat "foarte grav" drepturile si libertatile omului prin instituirea carantinei umane, desi nu s-a decretat starea de urgenta sau starea de necesitate, nici la nivel national si nici la nivelul unor unitati administrativ-teritoriale.

    REACTIE BULGARIA. Statul vecin va interzice importurile de carne de pasare din tara noastra, din cauza reaparitiei gripei aviare, informeaza Mediafax. "Urmarim cu ingrijorare situatia din Romania. Pregatesc un ordin de interzicere a importurilor de pasari, a oualor si a carnii de pasare provenite din Romania", a declarat ministrul bulgar al Agriculturii, Nihat Kabil. Oficialul bulgar a adaugat ca autoritatile vor intensifica verificarile si controalele la frontiera cu Romania.

    CRONOLOGIA CRIZEI
  • 4 mai - focar la ferma Drakom Silva SRL din Codlea, Brasov; 35 de cazuri dintre care 10 pasari moarte (notificare OIE, dr. Gabriel Predoi, director general al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA)
  • 4 mai - focar n localitatea Hurezu, Beclean, Brasov; 56 de cazuri, dintre care 56 de pasari moarte (notificare OIE, dr. Gabriel Predoi, director general ANSVSA)
  • 8 mai - focar n Fagaras, Brasov; 190 de pasari moarte (notificare OIE, dr. Gabriel Predoi, director general ANSVSA)
  • 8 mai - focar n Soars, Brasov; 58 de pasari moarte (notificare OIE, dr. Gabriel Predoi, director general ANSVSA)
  • 8 mai - focar n satul Ucea, comuna Feldioara, Brasov; 71 de pasari moarte (notificare OIE, dr. Gabriel Predoi, director general ANSVSA) Informatiile au fost primite de OIE la 16 mai 2006. Tot n raportul OIE se arata ca testele rapide efectuate la Institutul pentru Diagnostic si Sanatate Animala au fost efectuate la 14-15 mai.
  • 12 mai - nou focar de gripa aviara n localitatea Hurezu, Brasov (comunicat Ministerul Agriculturii)
  • 13 mai - virusul H5 a fost depistat pe o strada din Fagaras, Brasov - suspiciuni la o ferma din localitatea Codlea, Brasov (autoritatile locale brasovene)
  • 13 mai - testele preliminare din Fagaras si cele de la ferma din Codlea, Brasov au iesit pozitive (Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare-Veterinare, Ion Agafitei)
  • 14 mai - virusul H5 identificat la fema Drakom Silva SRL din Codlea (Gabriel Predoi, director general ANS-VSA)
  • 14 mai - suspiciuni la fermele Pati Prod si Avi Prod din Codlea, Brasov (ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur)
  • 14 mai - suspiciune de gripa aviara n Bolotesti, Vrancea (comunicat al Ministerului Agriculturii)
  • 15 mai - suspiciune n Sita Buzaului, Covasna (directorul Directiei Judetene Sanitar-Veterinare Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor)
  • 15 mai - suspiciune n ograda unui satean din Valea Lupului, Buzau (prefectului judetului Buzau, Cristi BAgiu)
  • 16 mai - puii vii proveniti de la firma Drakom Codlea au fost comercializati n circa 20 de localitati din judetele Brasov, Vrancea, Covasna, Buzau si Bacau ( ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur)
  • 16 mai - suspiciuni de gripa aviara n alte 14 localitati brasovene ( comunicat Ministerul Agriculturii)
  • 17 mai - focar de gripa aviara n Agas si Palanca, Bacau (comunicat Ministerul Agriculturii)
  • 17 mai - gripa aviara confirmata n orasul Panciu, Vrancea (comunicat Ministerul Agriculturii)
  • 18 mai - virusul H5 confirmat n municipiul Brasov (prefectura Brasov)
  • 18 mai - suspiciune n municipiul Prahova ( Directia Sanitar-Veterinara Prahova)
  • 18 mai - existau 18 focare si 23 de suspiciuni
  • 19 mai - suspiciuni de gripa aviara n Bucuresti, sectoarele 2 si 4 ( comunicat Ministerul Agriculturii)
  • 20 mai - focar de gripa aviara n Sibiu (Directia Sanitar-Veterinara Sibiu)
  • 21 mai - 25 de confirmari si 26 de suspiciuni; virusul confirmat n Sectoarele 2 si 4 din Bucuresti ( comunicat Ministerul Agriculturii)
  • 22 mai - suspiciuni n Bragadiru si Cornetu, Ilfov; confirmare la Ploiesti, Neamt (comunicat Ministerul Agriculturii)
  • 23 mai - 44 de focare de gripa aviara (comunicat Ministerul Agriculturii)
  • 24 mai - numarul focarelor a ajuns la 46; suspiciuni n Sectorul 5 din Bucuresti (comunicat Ministerul Agriculturii)
  • ×