PROFESIONISTĂ ● Ileana Sărăroiu a excelat în toate stilurile muzicale pe care le-a abordat
Ilenuţa din Valea Voievozilor şi-a trăit bună parte din viaţă
sfidîndu-şi moartea. Din tinereţe suferea de groaznice dureri de cap,
cauzate de un anevrism cerebral. O operaţie i-ar fi putut înmulţi
zilele.
PROFESIONISTĂ ● Ileana Sărăroiu a excelat în toate stilurile muzicale pe care le-a abordat
Ilenuţa din Valea Voievozilor şi-a trăit bună parte din viaţă sfidîndu-şi moartea. Din tinereţe suferea de groaznice dureri de cap, cauzate de un anevrism cerebral. O operaţie i-ar fi putut înmulţi zilele.
Ileana Sărăroiu a preferat să cînte, presimţind că doar vocea ei inegalabilă o va face să trăiască multă vreme după ce se va fi săvîrşit de pe această lume. La 14 ani fugea de acasă pentru a urca pe scena Căminului Cultural din sat. Şi-a purtat cîntecele din Valea Voievozilor pînă în SUA, Israel şi prin toată Europa. Nu a fost răsfăţată cu premii, dar a rămas în memoria colegilor şi a publicului regina neîncoronată a cîntecului de cîrciumă, indiferent dacă acesta însemna muzică populară, romanţă, muzică uşoară românească sau internaţională.
"MOARTEA CLINICĂ". La 12 mai 1979, de la o nuntă, la Călăraşi, a ajuns la morga oraşului. De acolo la Capela Cimitirului Sfînta Vineri din Bucureşti. Apoi într-un mormînt din care a fost deshumată la o săptămînă după îngropăciune. Oamenii au găsit "explicaţia": Ileana Sărăroiu a fost în moarte clinică. A fost găsită răsucită în coşciug, cu părul smuls... Legenda aceasta a circulat zeci de ani. Unii încă mai cred în ea.
Dispariţia prea bruscă şi misterul deshumării la cîteva zile de la deces au fost motive suficient de bune pentru a ţese o asemenea poveste. Toţi apropiaţii Ilenei dezmint legenda morţii clinice. Nu ar fi fost posibil ca în trupul interpretei să mai pîlpîie vreun strop de viaţă, după autopsie şi îmbălsămare cu formol. Cauza decesului, stabilită de medicul legist: accident vascular cerebral. Încă din tinereţe, Ileana suferea de dureri de cap foarte puternice, a căror cauză era un anevrism. Făcută la timp, o operaţie ar fi salvat-o! "La autopsie s-a descoperit că totul era dat de o venă în creier, care nu se dezvoltase suficient, era subţire din naştere şi a cedat", îşi aminteşte Irina Loghin.
EXPLICAŢIA. În graba organizării celor creştineşti, li s-a spus groparilor ca mormîntul să fie cît mai aproape de intrarea în cimitir. Nimeni nu şi-a dat seama atunci că, astfel, Ileana va avea locul de veci exact lîngă... wc. Acesta este motivul pentru care familia a cerut deshumarea, nicidecum supoziţia conform căreia femeia nu ar fi murit "de tot". Unii spun că o cumnată a lui Ceauşescu ar fi mişcat rotiţele birocratice, alţii că Europa Liberă ar fi luat poziţie faţă de alegerea locului de veci de lîngă wc.
Ileana a murit prea de timpuriu. Nu şi-a trăit visele, nu şi-a consumat amintirile. Frumuseţea i-a fost conservată printr-un ultim machiaj mult prea devreme. Cînta în toate limbile pămîntului, la petreceri de ambasadă sau la simple nunţi de la ţară, cu aceeaşi pasiune. Frumos dăruită de Dumnezeu, şarmantă şi bună ca pîinea caldă. Aceasta a fost Ileana Sărăroiu, Crizantema de Aur a muzicii româneşti.
ÎNCĂPĂŢÎNATĂ
"Eu am dus-o la cel mai bun chirurg român din vremea aceea, doctorul Iacob. Nu a vrut să se opereze. Trebuia să se mai facă o investigaţie pentru a putea preciza cu exactitate diagnosticul, dar eu eram sigur că este un anevrism cerebral. Avea nişte dureri de cap îngrozitoare ore în şir, cînd nici măcar nu se putea mişca..."
Petru Ganţă - primul soţ al Ilenei
MĂMOASĂ
"Ileana era foarte zburdalnică. La carte nu era grozavă, învăţa bine, dar nu se omora. Avea în schimb darul vocii. Era un suflet deosebit. Nu exista pentru ea dragoste mai mare decît cea pentru părinţi şi pentru fraţi. În ultimii zece ani de viaţă, mama a fost bolnavă la pat, iar Ileana dădea o fugă acasă ori de cîte ori putea"
Neculai Sărăroiu - fratele Ilenei
OM EXTRAORDINAR
"Aveam cam acelaşi stil de a cînta, dar Ileana avea timbrul grav. Îmi plăcea foarte mult şi ca repertoriu, dar mai ales ca om: era generoasă, miloasă, ajuta pe toată lumea, iubea animalele. Un om extraordinar, plăcut de toată lumea, o tipă inteligentă, simpatică, de talent nu mai vorbesc!"
Irina Loghin - solistă de muzică populară
Muncea pînă la epuizare
"Eu zic că fata asta a avut atîta forţă încît nu avea nevoie de ajutorul nimănui ca să se lanseze. Nu era genul pe care s-o iei de mînă şi s-o duci tu la radio. Era unsă cu toate alifiile. Dădea piept la şapte ambasade odată. Ştia să se prezinte frumos. În Israel, spre exemplu, cînta de la nouă seara pînă la nouă dimineaţa. Acolo se muncea ca în mină. Eu n-am putut rezista să cînt la restaurant. Muncă de ocnă. Era o cîntăreaţă completă", spune Ion Dolănescu, care apreciază că, după Mia Braia şi Ioana Radu, Ileana Sărăroiu s-a apropiat foarte mult de perfecţiune în cîntecul romanţei.S-a dus vremea de demult...
Aceasta este cea de-a doua Ediţie de Colecţie cu CD Ileana Sărăroiu. De data aceasta, selecţia acoperă o paletă mai mare de genuri, de la romanţe pînă la binecunoscutele melodii de muzică populară. Din categoria romanţelor nemuritoare amintim: "Păsărică, mută-ţi cuibul", "De ce oare eu te-am cunoscut", "Romanţa mea", "Inimă", "Pe sub fereastră curge-un rîu", "Am greşit". Iar din galeria pieselor populare: "Te-ai jurat, neicuţă-n drum", "Colo-n deal la păducel", "Dorule, cîine turbat", "Te iubesc de-o viaţă-ntreagă", "Zori de ziuă se revarsă", "Nu ştiu, neică, ce-am făcut", "Niciodată nu e bine", "Pe deal la Viişoreanu", "Măi neicuţă, satu-i plin", "S-a dus vremea de demult", "Ţi-o părea, puiule, bine", "Cine trece peste rîu", "Inimioară cu dor mult" şi "Ieşi, măicuţă, la portiţă".Citește pe Antena3.ro