x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cronica unei escrocherii pe gheaţă

Cronica unei escrocherii pe gheaţă

de Libiu Mateescu    |    Dorian Cobuz    |    11 Mar 2010   •   00:00
Cronica unei escrocherii pe gheaţă

Procurorii dragi lui Traian Băsescu din cadrul DNA au în braţe un cartof fierbinte: o potlogărie de 7 milioane de euro ascunsă sub gheaţa unui patinoar comandat de primarul Braşovului şi vicepreşedinte al PD-L, George Scripcaru.

Mult-lăudatul patinoar olimpic de la Braşov a iscat aprige controverse printre consilierii locali şi judeţeni, mai ales în privinţa costurilor exagerate ale construcţiei, dar şi a procedurii dubioase de încredinţare a contractului firmei "de casă" a democrat-liberalilor, MBS Group. Valoarea investiţiei s-a ridicat la 10,7 milioane de euro, dar nu a fost respectată legislaţia achiziţiilor publice, afacerea reducându-se la procedeul clasic de drenare a banilor publici către clientela politică: încredinţarea directă, prin negociere cu un singur ofertant.

GHEAŢĂ SCUMPĂ LA BRAŞOV
"Am înţeles de la acea faimoasă lansare a patinoarului, probabil că numărul 1 în lume, că a costat 10 milioane de euro. Consiliul Judeţean cu mari eforturi a făcut o investiţie de genul ăsta la Olimpia, un patinoar olimpic care, cu tot cu freză, a costat 200.000 de euro. Stau şi mă întreb ce are acel patinoar în plus de este de 50 de ori mai scump. Întrebare, despre care buget este vorba atunci când vorbim de risipirea banului public: municipal, judeţean sau naţional?", a declarat Sebastian Grapa, consilier judeţean PNL.

"Nu putem spune că patinoarul de la Olimpia deţine o bază tehnică similară cu cea din Parcul Tractorul. Dar patinoarul olimpic din Poiana Braşov a costat acum 4 ani şi jumătate 100.000. E inadmisibil", a spus Vasile Ungureanu, fost director al Complexului Sportiv Naţional Poiana Braşov.

"E o escrocherie efectiv. Am întrebat cei mai buni specialişti şi cei mai tari specialişti la evaluări şi nu au făcut o evaluare mai mare de 4 milioane de euro pentru o clădire ca aceea care a fost inaugurată. Ne batem joc de banul public!", a declarat în plenul Consiliului Judeţean Aristotel Căncescu, preşedintele CJ Braşov.

LICITAŢIA INTERNAŢIONALĂ, TRĂNTITĂ PRIN NEGOCIERE
Într-adevăr, firma de casă a pedeliştilor, principal constructor de asemenea baze sportive de iarnă, este SC MBS GROUP SRL, căreia i-a fost atribuit contractul prin... negociere directă, la 7 septembrie 2009, după cum se specifică în informaţiile generale furnizate de Primăria Braşov. Acestei firme i s-au adăugat prin asociere Arcadia Engineering SRL şi Energo SA, liderul asociaţiei fiind MBS Group.

Valoarea iniţială a contractului însă a fost de 25,3 milioane RON, aproximativ 6 milioane de euro, valoare la care Primăria Braşov, condusă de primarul PD-L George Scripcaru, care este şi vicepreşedinte naţional al partidului de guvernământ, Partidul Democrat-Liberal (PD-L) trebuia să iniţieze proceduri de licitaţie internaţională, conform legislaţiei achiziţiilor publice, OUG 34/2006. Compania Naţională de Investiţii, societate publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, a lui Vasile Blaga, la acea oră, a suplimentat potul.

TUN FINANCIAR ACOPERIT PRIN HG
Şi pentru că tunul bugetar trebuia acoperit cumva printr-o hotărâre de Guvern, s-a emis Hotărârea de Guvern (HG) 718 din 2009, care a aprobat indicatorii tehnico-economici şi a acceptat tacit faptul că, vezi Doamne, nu mai era timp pentru procedurile de licitaţie şi, de aceea, lucrarea trebuia acordată prin încredinţare directă. Necesitatea accelerării procedurilor de achiziţie, din considerente "de natură tehnică", este portiţa din lege prin care s-au strecurat marile escrocherii cu lucrări publice din ultimii ani.

Conform actelor adiţionale la contractul cu grupul MBS, preţul construcţiei a urcat ulterior la mai mult de 10 milioane de euro, adică de aproape trei ori mai mult, faţă de suma de 3.670.680 euro, stabilită de Hotărârea Consiliului Local Braşov nr. 582 din 1 august 2007, prin care s-a aprobat Studiul de Fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici ai patinoarului.

Un semn mare de întrebare îl ridică motivaţia cu privire la atribuirea directă, din moment ce de la decizia Consiliului Local şi până la momentul inaugurării au trecut mai mult de 2,6 ani. Nu degeaba s-a obosit premierul Emil Boc să încerce să cosmetizeze potlogăria: în mijlocul afacerii s-a aflat un consătean şi un apropiat al său, Gabriel Silagyi. Acesta este consilier local al PD-L la Turda, dar şi un om de afaceri cu mare priză la contractele pe bani publici plătite de colegii săi de partid.




AFACERE DE PARTID
Turdeanul a căpătat o faimă urâtă după o afacere "cu prelungiri" pe bani publici la Oradea. În 2004, Gabriel Silagyi a obţinut de la Primăria Oradea - instituţie condusă de "portocaliul" Petru Filip - un contract pentru construirea unui bazin olimpic în dauna unei mult mai puternice firme din Italia. Lucrarea a fost încheiată după mai multe amânări ale termenului de predare şi după suplimentări de fonduri.

Drept "răsplată" pentru lipsa de seriozitate, Silagyi a primit un alt contract de la Primăria lui Petru Filip în valoare de 1,6 milioane de lei, pentru a realiza un centru de informare turistică sub formă de piramidă. MBS Group în asociere cu RUUKI România şi Lappset Group au obţinut în 2006 un contract de 13 milioane de lei pentru realizarea Orăşelului Copilului din Oradea, contract suplimentat cu 1,6 milioane de lei.

Interesant este însă că societatea sa şi-a extins mult activităţile, iar acest lucru pare să fi fost impulsionat de cariera Nataliei Valeria Silagyi, soţia omului de afaceri politician. Doamna Silagyi a devenit expert evaluare-examinare la Direcţia de Implementare Programe PHARE CES din cadrul Ministerului Dezvoltării. Nu e de mirare, deci, că Gabriel Silagyi s-a lipit şi de fonduri europene.

În mai 2009, MBS Group în asociere cu Alfa Rom şi două firme din Ungaria au reuşit să câştige licitaţia de construire a DJ Răchitele-Prislop-IcPonor, un contract de 34,4 milioane de lei finanţat din fonduri europene şi ale CJ Cluj.

 

Dosar la DNA Braşov
Prejudiciul real pentru bugetul local şi naţional în cazul Patinoarului Olimpic Braşov se ridică astfel la cel puţin 7 milioane de euro, muşamalizat legal printr-o hotărâre a Guvernului Boc, emisă în cel mai mare secret, tocmai pentru a se acoperi dublarea mai târziu a preţului contractului, în favoarea firmei clientelare a democrat-liberalilor, MBS GROUP.

Urmarea a fost previzibilă, patru consilieri liberali, locali şi judeţeni, au făcut plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Braşov. Potrivit Legii 78 din 2000, cu privire la eventuale fapte de corupţie produse în administrarea banilor publici, respectiv articolele 5,6, precum şi 17 litera d, DNA are competenţa de soluţionare a unor astfel de cauze, dar sesizări au fost trimise şi la Garda Financiară şi Corpul de Control al Ministerului de Interne.

Procurorii şi inspectorii sesizaţi au o misiune grea, de la ei aşteptându-se cu interes anchetarea acestei noi potlogării, intens colorată în portocaliu.

 

Patinoare la tot poporul
Ministerul Tineretului şi Sportului a cheltuit sume importante de bani pentru amenajarea unor patinoare temporare prin direcţiile judeţene din mai multe colţuri ale ţării. Risipa banilor publici aprobată de ministrul Sorina Plăcintă a fost făcută chiar în timpul campaniei electorale. Costul unui astfel de patinoar a fost de aproximativ 150.000 de euro, dar a fost pus sub semnul îndoielii, el fiind furnizat de o societate, MBS Group, care îl achiziţiona de la o altă societate, Vest Sport, aparţinând aceluiaşi Gabriel Silagyi.

La licitaţia organizată de exemplu de Direcţia Judeţeană de la Călăraşi s-au "bătut" cele două firme aparţinând consilierului local de la Turda, iar de câştigat a câştigat cea cu preţul cel mai ridicat. Graba pentru colectarea de fonduri pentru campania electorală a fost atât de mare, încât, la Vrancea, ministerul a ajuns să amplaseze un astfel de patinoar pe un teren ce nu-i aparţinea. Iar lista "ciudăţeniilor" ar putea continua.

×
Subiecte în articol: special brasov escrocherie patinoar olimpic