Pentru multe generaţii, Turcia a însemnat o lungă şi nehotărâtă serie de războaie duse de eroii locali împotriva Semilunii. Iar dacă nu ai citit „O istorie sinceră a poporului român", scrisă de Florin Constantiniu, ai putea crede că ceea ce ai văzut în filmele lui Sergiu Nicolaescu este adevărul gol-goluţ.
Pentru noi, Istanbulul s-a anunţat cu foarte mulţi kilometri înainte şi, încet, încet, drumul s-a transformat într-o fiinţă imensă, hrănită cu pasiune de cei peste 15 milioane de locuitori. Ne place din ce în ce mai mult cum se lăbărţează pofticios de-a lungul Bosforului. Totul este la o scară greu de imaginat pentru un european care nu a văzut niciodată un oraş asiatic. Chiar dacă o parte a Istanbulului este în Europa. Imediat ce ne-am revenit din fascinanta aglomeraţie, ne-am îndreptat spre Agia Sofia şi spre Moscheea Albastră, cele mai cunoscute obiective turistice din Istanbul.
Românii însă, ca şi noi, poate îşi amintesc Istanbulul din primii ani de după Revoluţie, de blugi, de aur şi, în general, de bazarele de aici.
Dar părăsim Istanbulul şi ne ducem cât mai departe spre est, în inima Turciei. Traversăm Podul Bosfor spre Asia şi pornim spre Ankara. Călători, nu turişti.
Şi dacă mai aveţi curiozitatea să vedeţi mai multe, de data asta, cu imagini în mişcare şi sunet în difuzoare, vă invităm în fiecare sâmbătă la „Călător pe viaţă", ora 14:20, la TVR 1.
Citește pe Antena3.ro