Statul roman va semna maine cu Roman Copper contractul de privatizare a CupruMin, insa adevaratul mister este cui vor vinde canadienii mai departe compania.
Firma canadiana a castigat lunea trecuta licitatia organizata de statul roman pentru vanzarea pachetului integral de actiuni pentru 200,77 milioane de euro, de peste 3,5 ori mai mult decat cerea initial statul. Compania a fost infiintata special pentru a cumpara CupruMin, asa ca nu se stie cum va face investitiile necesare pentru continuarea activitatii. Ba chiar Ministerul Economiei a recunoscut acest lucru saptamana trecuta, si a anuntat ca Bayfront Capital Partners va sustine preluarea actiunilor detinute de stat si plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa si SUA, fara a preciza insa care sunt acestia.
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a lasat recent sa se inteleaga ca stie care este cumparatorul final, fara a spune insa exact numele acestuia. Intr-un interviu acordat lui Emil Hurezeanu, premierul a declarat: "Daca va referiti la cine se afla in spate, ce alimenteaza, cine, va pot raspunde, la un moment dat...". Apoi, el a completat criptic: "Daca se poate se va putea prezenta singur, pana la urma". Ieri, primul-ministru a declarat din nou la postul public de radio ca investitorii "pot sa vanda mai departe, fara discutie, dar la capat se afla un profit, pentru ca altfel sunt bani aruncati la gunoi".
Este o practica binecunoscuta in zona de resurse minerale ca o banca de investitii sa lucreze in beneficiul unei companii mai mari, care nu ar dori sa i se faca numele cunoscut pentru a nu intra intr-un "razboi al preturilor" cu alti competitori.
Statul polonez, petitorul-surpriza?
Conexiunile indica faptul ca gigantul minier polonez de stat KGHM poate fi petitorul-surpriza al CupruMin. La inceputul lunii martie, KGHM a achizitionat producatorul canadian Quadra FNX Mining pentru 2,91 miliarde de dolari. Quadra avea mai multe mine in Canada, SUA, Chile, Germania si Groenlanda. De asemenea, acum patru zile a achizitionat 29% din Ajax Mining, un proiect tot din Canada, la care detine acum in total 80% din titluri.
In urma achizitiilor, KGHM a ajuns a patra din lume ca nivel al depozitelor, iar productia combinata pe 2010 a celor doua entitati este de 526.000 de tone metrice, ceea ce propulseaza conglomeratul pe locul al optulea in lume, inaintea Glencore International. KGHM isi propune ca in 2018 sa produca 635.000 de tone.
Partea interesanta vine abia acum: fondul de investitii Prudential Jennisson Natural Resources este actionar atat in Quadra, cat si in Gabriel Resources – compania care dezvolta proiectul aurifer de la Rosia Montana. De asemenea, KGHM este in pozitia perfecta de a beneficia de pe urma exploatarii de la Rosia Poieni. CupruMin a extras anul trecut 2 milioane de tone de minereu, din care a scos 6.300 de tone de concentrat. Acesta este exportat de societatea de stat, deoarece intregul lant de valorificare a cuprului a sucombat.
Astfel, uzina de prelucrare de la Zlatna nu mai exista, in vreme ce fabricile de cupru Elcond Zalau si Phoenix Baia Mare au intrat in componenta Cuprom, care este acum in faliment. Concomitent, KGHM are o structura integrata: trei mine, topitorii de cupru, o fabrica de sarma si unitati auxiliare. Per total, compania are 28.000 de angajati.
Evaluarea nu a tinut cont de zacamant
Evaluarea pentru vanzarea CupruMin nu a tinut cont de valoarea zacamantului de cupru de la Rosia Poieni, pentru ca acesta nu se privatizeaza, a declarat ieri Sorin Gaman, directorul directiei de Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei.
Pretul tonei de cupru a ajuns la 8.500 de dolari pe tona pe bursele mondiale. Intrebat de valoarea exacta, Gaman a spus ca zacamantul ar fi de 13 miliarde de euro, insa de aici trebuie scazute investitiile. "CupruMin era pe pierdere daca facea investitiile in decopertare si depozitare de steril la nivelul la care trebuia sa le facem", a spus el.
"Ne-am mentinut deasupra liniei de plutire, pentru ca o companie care functioneaza atrage mai multi investitori decat una care nu functioneaza". Intrebat in privinta profitului CupruMin, care a fost de 30 de milioane de lei in 2011 la o cifra de afaceri de 150 de milioane de lei, Gaman a spus ca acesta este unul "de conjunctura".
Pentru incheierea tranzactiei cu Roman Copper este necesar avizul Consiliului Concurentei intr-un termen de pana la 90 de zile de la semnarea contractului. Dupa acest aviz, firma trebuie sa transfere statului cei 200,77 milioane de euro in maximum 30 de zile.