x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Culorile si aromele specifice Craciunului

Culorile si aromele specifice Craciunului

22 Dec 2004   •   00:00

CRACIUN FERICIT!

Cetina verde, brad, lumanari rosii, ghirlande aurii, globuri multicolore, colinde linistitoare, arome imbietoare de cozonac proaspat, de vin fiert cu scortisoara, de bucate condimentate. Arome, culori, sunete, care, toate laolalta, fac inconfundabile Sarbatorile Craciunului.
STELUTA INDREI

Icoana Maica Domnului cu Pruncul - Hodighitria, secolul al XVI-lea, Tara Romaneasca, din Colectia Muzeului National de Arta al Romaniei
Cand ne gandim la Craciun, invariabil avem in minte culoarea verde a bradului si culoarea rosie a ornamentelor. Culorile care ne inconjoara de Sarbatori pot aduce in sufletul nostru bucurie, caldura, liniste, dar si freamatul, agitatia, care ne cuprind la fiecare sfarsit de an. Specialistii in cromoterapie sustin ca, prin intermediul culorilor, putem beneficia de puterile vindecatoare ale acestora. Altfel spus, noi nu doar vedem culorile, ci le simtim fizic, psihic, emotional si spiritual.

ROSU. Privind rosul aprins al ghirlandelor, lumanarilor, globurilor, creste presiunea sangvina si activeaza respiratia, marind senzatia de caldura. Specialistii spun ca aceasta culoare poate declansa efecte calorice. Rosul este un stimulator general: excita, provoaca diverse stari, mobilizeaza, incita la actiune. In acelasi timp este si un foarte bun stimulator intelectual, insufletind, activand si facilitand asociatiile de idei. Rosul este folositor pentru a accelera metabolismul si pentru a depasi starile de depresie.

VERDE. Culoarea bradului este relaxanta si datatoare de speranta, sporeste senzatia de prospetime si sentimentul de prosperitate. Verdele echilibreaza starile emotionale, confera limpezime gandurilor, incurajeaza sentimentele de compasiune. In plan fiziologic scade presiunea sangvina si dilata vasele capilare. In combinatie, rosul si verdele calmeaza, ne aduc buna dispozitie si echilibrul de care avem nevoie de Sarbatori. Perfecta este asocierea dintre rosu si verde oferita de planta numita Craciunita, care infloreste in preajma Nasterii minunate a Mantuitorului.

VESTIMENTATIE. Si culorile hainelor imbracate de Sarbatori sunt datatoare de pofta de viata. Hainele albe au o nota de prospetime, pace si echilibru. Cele de culoare rosie sunt benefice pentru persoanele cu tensiunea scazuta, lipsite de energie. Vesmintele de culoare albastra au efect linistitor, protector. Galbenul din vestimentatie are efect asupra ficatului, stimuland functia hepatica. Este culoarea altruismului si detasarii de lucruri materiale.

CALITATI. Toate aromele specifice acestui timp minunat sunt datatoare de liniste, speranta si dorinta de a intampina cu bucurie Nasterea Mantuitorului
VESELIE. Bradul de Craciun, simbol al vietii si prosperitatii, aduce in casele noastre prospetime si aroma de cetina, dar si o cromatica datatoare de buna dispozitie

AROMOTERAPIE. Aromele de brad, portocale, lamai sunt cele care ne incanta simturile in preajma Sarbatorilor Craciunului. Gandurile bune, mirosul bradului si aromele de cozonac, de scortisoara ce ne gadila nasul cand sorbim o ceasca cu vin fiert ne pot ajuta sa fim sanatosi si cu pofta de viata pentru a petrece un Craciun minunat alaturi de cei dragi.Contra stresului, obo-selii, migrenelor, insomniei, aromoterapia este solutia naturala placuta si relaxanta. Ce poate fi mai benefic pentru a alunga stresul decat o baie sau un masaj cu uleiuri esentiale de portocala, iasomie, trandafir sau levantica?

CITRICE. Din portocale se extrag trei uleiuri esentiale diferite: din fructe, din frunze de portocal si din flori. Esentele de portocala si cele de lamaie sunt recomandate pentru tratarea durerilor in gat, pentru rezolvarea problemelor respiratorii si circulatorii.

RASINA. Uleiurile esentiale de rasina, fie de brad, fie de pin, sunt ideale pentru prevenirea racelilor si infectiilor specifice sezonului rece. La fel ca si propolisul, rasina dezinfecteaza si cicatrizeaza tesuturile, alina senzatia de inflamare si previne recidiva infectiilor respiratorii. Contra rinitelor, sinuzitelor, amigdalelor inflamate, astmului, bronsitei mai putem folosi, alaturi de rasina, si esentele de lavanda, eucalipt, rozmarin, cimbru.

NATURALE
Uleiurile esentiale trebuie cumparate din farmacii si citita cu atentie eticheta. Denumirea "pur si natural" garanteaza ca uleiul esential provine exclusiv din planta al carei nume este indicat pe eticheta. Asta inseamna ca esenta este absolut naturala si nu amestecata cu substante sintetice precum terebentina, care este foarte toxica. Uleiurile esentiale se dizolva numai in alte uleiuri sau in alcool, nicidecum in apa. Daca doriti sa apelati la aromoterapie, sfatul unui specialist v-ar putea fi de ajutor.

COLINDE
Meloterapia este o metoda terapeutica cunoscuta din vechime. Cu ajutorul ei ne putem vindeca trupul, dar si spiritul. Meloterapia aduce cu sine increderea, alunga pesimismul si inlatura insomnia. Specialistii spun ca nivelul adrenalinei, hormon al stresului, coboara cu pana la 20% pe fondul unei melodii linistite. Cea mai eficienta este muzica religioasa, colindele traditionale in preajma Sarbatorilor Cracinului conferind o stare de bucurie si de emotie. Ele au efectul unui medicament care inlatura stresul si cheama la armonie. Muzica clasica si colindele de Craciun induc starea de speranta, ne fac sa redescoperim capacitatea de a ne iubi unii pe altii, de a fi mai buni. Ne dau echilibrul moral de care avem nevoie anul urmator: "Si la anul cand venim,/ Sanatosi sa va gasim". (Georgeta Licsandru)
×
Subiecte în articol: special