x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum a fost „aruncat în luptă” polițistul care a ucis-o cu mașina pe Raisa

Cum a fost „aruncat în luptă” polițistul care a ucis-o cu mașina pe Raisa

de Carmina Pricopie    |    28 Ian 2022   •   07:15
Cum a fost „aruncat în luptă” polițistul care a ucis-o cu mașina pe Raisa

Accidentul care s-a produs pe 13 ianuarie 2022, în urma căruia o fetiță a murit, după ce a fost lovită de o mașină de poliție, pe trecerea de pietoni, a scos la lumină putregaiul din sistem.

Un accident e un accident, dar senzația de „a pune capacul pe oală”, lăsată de mai-marii poliției imediat după tragedie, nu a făcut decât să atragă atenția asupra modului în care au fost angajați din sursă externă mii de polițiști în ultimii ani în România. Cu alte cuvinte, mii de oameni, fără pregătirea necesară, au intrat într-un sistem demilitarizat, dar strict, ca să ne apere pe noi, să ne amendeze când depășim viteza regulamentară, să intervină primii la o bătaie, să scoată o femeie din ghearele unui abuzator sau să ne verifice pliurile la măștile chirurgicale. Agentul de poliție Constantin Popescu a fost „aruncat în luptă” după 60 de zile de cursuri la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina. În 60 de zile, agentul a învățat să fie polițist și apoi a fost băgat în pâine la Secția 5 Poliție, la ordine publică. A învățat, printre altele, să acorde primul ajutor.

Cursuri de inițiere în cariera de polițist, la Câmpina

„Agentul de poliție Popescu Constantin a urmat cursurile de inițiere în carieră organizate de către Inspectoratul General al Poliției Române în cadrul Școlii de Agenți de Poliție «Vasile Lascăr» Câmpina pentru agenții de poliție încadrați din sursă externă, specialitatea poliție. Cursul de inițiere în carieră s-a desfășurat în perioada 06.02.2017 – 28.04.2017 (60 de zile lucrătoare)”, se arată într-un răspuns oficial primit de la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina. 

2016-2017, peste 5.000 de încadrări din sursă externă

Agentul Constantin Popescu s-a înscris în octombrie 2016 la concursul publicat pe site-ul Poliției Române. Peste 2.300 de posturi au fost scoase atunci. „Ţi-ar plăcea să fii poliţist la Transporturi? Acum ai posibilitatea de a ocupa unul dintre cele 71 de locuri scoase la concurs la Inspectoratul General al Poliției Române. Te așteptăm să te înscrii și-ți dorim mult succes!”, a anunţat Poliţia Română, într-un comunicat de presă, la începutul lui octombrie 2016. Locuri au fost și la Rutieră și la Ordine publică. În toată țara. După soluționarea contestațiilor, sistemul a absorbit, la începutul lui ianuarie 2017, 2.303 agenți de poliție, oameni pregătiți în alte domenii, dar fără nicio calificare pentru meseria pe care tocmai „o câștigaseră”. Printre ei, și agentul Constantin Popescu. Un tânăr din localitatea Curtea de Argeș, proaspăt întors din Marea Britanie. La mijlocului lui 2017, sistemul a mai „născut” 1.760 de polițiști. Iar restul, până la 5.000, s-au mai angajat, prin concursuri descentralizate, pe la inspectoratele județene. Cea mai mare „achiziție” de polițiști din ultimii 15 ani. 

Așa că, se hotărăște de la vârful MAI, Centrul de Formare şi Perfecţionare a Poliţiştilor „Nicolae Golescu” Slatina nu poate să-i preia pe toți pentru o minimă școlarizare în 2017. Loturile pentru acel an se împart și între Centrul Chinologic de la Sibiu, Școala Agenților Polițienești Septimiu Mureşan din Cluj-Napoca și Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina. Cea din urmă a primit două tranșe, de aproximativ 1.300 și 1.200 de polițiști. 

1.301 agenți inițiați în aceeași perioadă cu agentul de la Secția 5

Pe 17 ianuarie 2017, proaspătul polițist Constantin Popescu este încadrat la Secția 5 Poliție, la Ordine Publică. Trei săptămâni mai târziu a început cursurile de inițiere la Câmpina, într-un lot de 1.301 agenți de poliție. În total, potrivit răspunsului furnizat chiar de școala de polițiști, agentul a făcut 480 de ore în 60 de zile. 440 de ore au fost structurate în activități de învățământ, pe 3 module sau unități de competență, cum sunt denumite în oficial în planul de învățământ nr. 3684734/29.12.2016: 1. Comunicare profesională și lucrul în echipă, 2. Pregătire generală, 3. Menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

Pentru primul modul au fost alocate 88 de ore și avea o pondere de 20 la sută din tot cursul care s-a desfășurat pe parcursul a două luni. La modulul 2, care însemna 30 la sută din perioada de școlarizare, cursanții învățau noțiuni din Codul penal, Codul de procedură penală, din statutul polițistului, cum să scrie un proces-verbal sau aplicau tehnici și tactici de autoapărare în intervenția polițienească. Toate astea, în 132 de ore. Cel mai important modul, și căruia cei care au întocmit planul de învățământ pentru inițierea proaspeților polițiști în 2016 i-au acordat un spațiu de 50 la sută din întreaga școlarizare, era menținerea unui climat de ordine și siguranță publică. În 220 de ore, noii polițiști trebuiau să învețe să cerceteze infracțiuni, să capete deprinderi de a trage cu arma din dotare sau să învețe să intervină în diferite situații. 

40 de ore suplimentare pentru 12 materii

Pe lângă cele 440 de ore alocate prin planul de învățământ, pentru seria școlarizată la început de an, în 2017, la Câmpina s-au mai făcut 40 de ore suplimentare. Potrivit răspunsului venit de la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina, pregătirea suplimentară a însemnat 12 materii: 

- Ghidul carierei

- Principalele cauze generatoare de accidente în care sunt implicați polițiștii - măsuri întreprinse pentru prevenirea și combaterea acestora

- Acordarea primului ajutor medical

- Tehnici și tactici de intervenție specifice lucrătorilor SAS

- Aspecte practice privind executarea intervenției în cazul violenței domestice

- Aspecte practice privind prevenirea și combaterea furturilor din locuințe și societăți comerciale

- Factori favorizatori privind ultragierea polițiștilor. Aspecte practice privind modul de acțiune în vederea prevenirii unor astfel de fapte

- Pedepsele în sistemul penal român

- Anularea proceselor-verbale de către instanța de judecată. Implicațiile acestora asupra agenților constatatori din poliție 

- Etica și deontologia profesională

- Considerații teoretice și aspecte practice privind folosirea armamentului din dotare în contextul modificării legislației în domeniu

- Abordarea integrată pentru prevenirea victimizării în comunitățile de rromi. Combaterea infracțiunilor motivate de ură și tehnici speciale de intervievare

Dacă facem un calcul simplu, pentru fiecare dintre cele 12, agentul Constantin Popescu a avut alocate 3 ore și un sfert. 

Dacă la sfârșitul training-ului un polițist proaspăt angajat nu obținea o medie generală necesară pentru absolvire, acesta era eliminat din sistem și i se desfăcea contractul de muncă proaspăt încheiat. Însă niciodată la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina nu a fost eliminat niciun polițist proaspăt încadrat din sursă externă. Anul 2017 a fost ultimul an în care fabrica de agenți din Prahova a făcut astfel de cursuri de inițiere.

×
Subiecte în articol: accident raisa