x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum sa ne ferim de gripa aviara

Cum sa ne ferim de gripa aviara

de Irina Munteanu    |    14 Oct 2005   •   00:00
Cum sa ne ferim de gripa aviara

Abia peste doua zile vom afla cu certitudine daca virusul descoperit in Romania este H5N1, cel care a facut deja victime umane. Pana atunci este bine sa stim cum sa ne protejam in cazul in care am avea de-a face cu o epidemie de gripa aviara.

Specialistii britanici vor face o evaluare suplimentara pentru a confirma sau infirma prezenta virusului ucigas al gripei aviare in Romania. Pentru ca nu exista un vaccin uman impotriva acestei maladii, sunt recomandate vaccinul pentru gripa umana si un medicament antiviral, oseltamivir.

SIMPTOME LA OM. Virusul gripei aviare se manifesta la om intr-un mod mult mai grav decat cel al gripei umane. "Principalul simptom este aparitia insuficientei respiratorii acute", spune dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals". Daca simtim ca nu putem respira, ca ne doare in piept, ca nu mai avem aer, trebuie sa ne prezentam imediat la medic. In gripa aviara, senzatia de sufocare este determinata de instalarea unei pneumonii virale (plamanul se incarca cu lichid, care nu mai permite transferul de gaze). Durerile de cap puternice si durerile musculare, insotite de febra mare (39-40 de grade C), sunt alte simptome ale acestei boli. Dupa cateva zile de la instalarea acestor semne apare o tuse seaca, iritanta, care treptat se transforma intr-una productiva. Aceasta manifestare este secundara si apare si in gripa umana. Practic, insuficienta respiratorie reprezinta singura diferenta intre simptomele celor doua forme de gripa.

PERSOANE EXPUSE. Cei mai expusi pericolului gripei aviare sunt crescatorii de pasari si de porci. Persoanele care ingrijesc pasari fara sa poarte manusi si masca de protectie se pot infecta cu virusul gripei aviare (H5N1) prin intermediul dejectiilor de la pasarile bolnave. Pericolul imbolnavirii creste in cazul in care persoanele respective sunt deja atinse de virusul gripei umane. Sunt posibile combinarea celor doua virusuri - de la pasari si de la om - si dezvoltarea unui virus pentru care nu exista nici un fel de vaccin. De aceea, apare riscul major al unei pandemii.

Dr. Streinu Cercel sustine ca vaccinarea impotriva virusului gripei umane este prima masura ce trebuie luata pentru protejarea populatiei din zonele suspectate ca posibile focare de gripa aviara. "Aceasta este atitudinea cea mai corecta de prevenire, deoarece virusul gripal uman nu a ajuns inca in Romania. Preconizam ca va aparea spre sfarsitul lunii octombrie, iar in acest timp vaccinul isi va face efectul, perioada de incubatie fiind de doua saptamani. In acest mod se previne gripa umana si, implicit, combinarea celor doua virusuri. Se impiedica aparitia acelei forme deosebit de contagioase si mortale pentru om." Vaccinul impotriva virusului gripal aviar exista deocamdata doar pentru pasari. In acest moment se lucreaza la o formula de vaccin uman, insa acesta va fi realizat, pentru inceput, in cantitati reduse, fiind dedicat persoanelor care lucreaza in mod direct cu pasari si cu animale. "Deoarece producerea vaccinului este foarte laborioasa - virusul se cultiva pe oua embrionate, iar realizarea lui necesita o perioada de sase luni, nu vom beneficia prea curand in Romania de acest vaccin", specifica dr. Streinu Cercel.

MEDICAMENTE. Organizatia Mondiala a Sanatatii comunica faptul ca, pana la aparitia unui vaccin, antiviralul oseltamivir (Tamiflu) este medicamentul prin care se spera reducerea morbiditatii si a mortalitatii. Acest antiviral este activ impotriva tuturor virusurilor gripale relevante din punct de vedere clinic, inclusiv a virusurilor aviare. Nu este un vaccin, ci un medicament cu administrare orala. Mecanismul de actiune a acestui medicament este blocarea unei enzime de la suprafata virusului. O data cu blocarea acesteia, virusul nu se mai raspandeste si nu mai infecteaza alte celule ale organismului.

Anumite produse antivirale au actiune asupra multor tulpini de virus gripal si pot fi stocate ca masura de prevedere. In faza initiala a pandemiei, medicamentele antivirale pot fi folosite deopotriva in tratamentul bolii si in combaterea si limitarea raspandirii virusului (profilaxie pentru persoanele care au venit in contact cu pacienti infectati). Aceasta profilaxie este deosebit de importanta pentru angajatii din sistemul sanitar, cei mai expusi riscului de imbolnavire, personalul serviciilor de urgenta, al politiei, armatei si al altor institutii ale caror actiuni sunt indispensabile in caz de pandemie.

SIMPTOME LA PASARILE BOLNAVE
MANIFESTARI. Gripa aviara poate fi digestiva sau respiratorie, iar o pasare poate sa faca ambele forme de gripa concomitent
Infectarea pasarilor domestice se realizeaza direct, pe cale respiratorie si digestiva, sau indirect, prin apa, aerul sau furajele contaminate de pasarile infectate. Virusul poate trece de la pasari la animale, cum ar fi porcul sau calul, in aceasta faza putandu-i afecta si pe oameni. Gripa aviara poate fi digestiva sau respiratorie. Pasarile care au contractat forma digestiva devin abatute, au barbitele si crestele cianotice, nu mananca, dar beau multa apa. Apoi apare diareea, de culoare verzuie. Moartea e precedata de o stare de coma. Cea mai frecventa este insa gripa aviara cu manifestari respiratorii. Si in acest caz, pasarile sunt abatute si nu mai mananca, dar apar si tusea, zgomotele respiratorii diverse si lacrimarea excesiva. Specialistii ANSVSA spun ca mortalitatea in aceste cazuri este, de regula, foarte redusa, majoritatea pasarilor insanatosindu-se in cel mult doua-trei saptamani. O pasare poate sa faca ambele forme de gripa concomitent. Mai mult, e posibil ca nu toate pasarile infectate cu virusul gripei aviare sa prezinte aceste simptome. De aceea, este bine sa chemati medicul veterinar daca vi se pare ca pasarile din ograda dumneavoastra s-au imbolnavit. Si sa nu puneti mana pe ele pana la venirea acestuia! (Florina Zainescu)

ALIMENTE INTERZISE
Carnea de pui sau de porc trebuie sa fie cumparata numai din locuri autorizate. "Carnea care provine din ferme trece prin trei verigi de testare, deci oamenii nu trebuie sa se teama ca s-ar putea imbolnavi", spune dr. Streinu Cercel. E contraindicata consumarea de produse din pasare sau de porc crude sau fierte insuficient, inclusiv a mancarurilor care contin sange provenit de la pasari sau de la porci. Nu se va consuma galbenus de ou crud. Deoarece virusurile gripale sunt distruse de caldura, temperatura pentru prelucrarea carnii trebuie sa fie mai mare de 70 de grade Celsius. Inainte de a fierbe ouale, acestea trebuie spalate cu apa si cu sapun. Apoi trebuie sa ne spalam pe maini. Nu se folosesc oua fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi fierte sau prajite. Dupa ce ati atins pasari sau oua crude, spalati-va pe maini si spalati toate suprafetele si instrumentele cu apa si cu sapun.
×