x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum să te joci vara pe uliţa satului

Cum să te joci vara pe uliţa satului

de Carmen Anghel    |    17 Iul 2010   •   00:00
Cum să te joci vara pe uliţa satului
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

A sosit Vacanţa Mare. Pe uliţele Muzeului Satului este mare agitaţie în această  perioadă. Curţile caselor sunt pline de copii însoţiţi de părinţi sau de bunici. Toată lumea e zâmbitoare. A venit vara pe uliţa satului. Tabăra de creaţie "Vara pe uliţă" a împlinit 18 ani. Şi, mai mult, a devenit brand.

În curte la Stăneşti, vreo opt fetiţe şi un băieţel stau aplecaţi asupra unor bucăţi de pânză şi păşesc cu acul peste liniile trase de meşterul popular. Încet-încet prind formă ba un picior, ba o mână sau corpul viitoarei păpuşi.

Copiii iau foarte în serios ceea ce fac aici. Din când în când, câte unul se ridică şi: "Doamna, uitaţi, mi s-a încurcat aţa!". Doamna, Magdalena Udrea, meşteră în păpuşi, se amuză puţin, dar îi dă încredere micului păpuşar că poate merge mai departe. Rezolvă problema aţei încurcate şi-i atrage atenţia să nu se mai grăbească. "Altfel, o să ai o păpuşă urâtă." În capul mesei stau pe un scăunel împletit din sârmă două păpuşele, modelele.  El şi Ea. Sunt frumoşi, îmbrăcaţi elegant cu nişte hăinuţe din mătase, azurii ca ochii unora dintre copilaşi. "Dar tu ce faci aici, la păpuşi?", îl întreb pe băieţel. "Pentru că îmi place!" După acest răspuns, îmi întoarce spatele şi se întoarce la cusut. Le pun şi fetiţelor o întrebare : "Voi ce păpuşi aveţi acasă?". "Barbie!" "Eu am multe, am 13", "Şi eu am câteva!", sare altă fetiţă... "eu am văzut pe internet că avea cineva vreo 30!" Au început să ciorovăie mai departe pe subiectul Barbie, dar nu se opresc din cusut. Peste două săptămâni trebuie să se laude la părinţi şi la prieteni cu păpuşa pe care au făcut-o.  


POVEŞTI NEMURITOARE
Una dintre fetiţe este foarte mândră şi-mi spune că a mai fost şi anul trecut. "Mi-a plăcut foarte mult, de aceea am venit şi acum."

În capătul celălalt al curţii, alt grup de copii, vreo zece prichindei, învaţă să facă tot păpuşi, dar de data aceasta sunt din fetru şi vor putea fi personaje de poveşti. Se pun pe degeţele şi poţi să spui ce poveste vrei.

Tabăra de creaţie "Vara pe uliţă" este în plină desfăşurare. 500 de copii participă anul acesta la cea mai frumoasă şi interesantă propunere de petrecere a vacanţei mari. Până la 14 august, copiii, ajutaţi de meşterii populari, vor descifra tainele unor meşteşuguri populare: olărit, icoane pe lemn şi pe sticlă, măşti populare, podoabe, ţesut, împletituri, pictură naivă, încondeierea ouălor, prelucrarea artistică a lemnului.


ŞCOALĂ DE IDENTITATE
Din când în când, bunul mers al taberei şi fericirea copiilor sunt "inspectate" de şeful Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", doamna dr Paula Popoiu. Nu e uşor să mulţumeşti pe toată lumea. Dar aici toţi cursanţii sunt fericiţi.

Noutatea taberei de creaţie Vara pe uliţă este "grădina de legume", propunere care a avut mare succes. Legumele care cresc în această grădiniţă, din gospodăria Trăisteni, i-ar face geloşi pe cei mai vajnici grădinari! "Aşa vor învăţa ce înseamnă să mănânci sănătos şi vor avea şi bucuria că au făcut singuri ceva atât de interesant!"

"Prin această cale de activitate interactivă, încercăm să păstrăm, să revitalizăm vechi meserii practicate odinioară în satul românesc. Unele sunt pe cale de dispariţie", ne spune doamna dr Aurelia Cosma, cea care a iniţiat "Vara pe uliţă" în urmă cu 18 ani. "Şi, mai ales, încercăm să scoatem copiii din capcana computerului şi a statului în casă!"

Mulţi dintre cei care vin aici să înveţe să picteze icoane sau să facă păpuşi, să împletească ornamente sau să cioplească lemnul, să facă fotografii şi toate celelalte bucurii, le-au spus părinţilor: "Merg la mare sau la munte, unde vreţi voi, dar acum vreau la Muzeul Satului!".

Când iau pauză, copilaşii pleacă în propria inspecţie. Să vadă ce au făcut ceilalţi, în curţile vecine, sau să admire găinile care se plimbă ţanţoş pe uliţe, sau cu pisicile care alunecă prin iarba verde şi înaltă.

Mergem mai departe. Ochişori şi mânuţe concentrate asupra mărgicuţelor care vor fi în curând frumoase coliere, brăţăruşe sau cercei. Iar în curtea cu olari, îndrumaţi de meşteri din centre celebre din ţară - Horezu, Corund, Potigrafu şi altele - lutul se topeşte sub degetele micuţilor meşteri şi ia diferite forme: cănuţe, farfuriuţe, o fântână, un crocodil şi... chiar un pistol!

"De ce nu pot să-l pictez acum?", întreabă un puşti, care ţine în mânuţe un obiect din lut, nedumerit că trebuie să aştepte până mâine. "Trebuie să se usuce ca să poţi să-l colorezi", spune o meşteriţă, se vede, mai veche în şcoala asta.

În curtea Bisericii Dragomireşti e multă foială. Pictează icoane, fac schimb de culori, se tot întreabă ce sfânt pictează unul, ce sfânt pictează celălalt şi toţi cer câte un sfat de la domnul profesor Baciu.
Îndrumătorii au mare răbdare cu dorinţa şi bucuria copiilor de a face totul cât mai repede.  
Şi cât mai bine, pentru că la 14 august va fi expoziţia finală, care va reuni cele mai reuşite lucrări realizate de copii şi tineri în cadrul atelierelor.


MAI BOGAŢI
Pe lângă minunile pe care le vor face cu mâinile lor, copiii vor învăţa să se joace (Batista parfumată, Ţară, ţară, vrem ostaşi!, Funia, Coarda, Cobiliţa, Şotron), vor participa la concursuri cu premii frumoase şi educative: "Recunoaşteţi sfinţii din icoane?" sau "Cum să protejăm mediul înconjurător" sau "Animale şi păsări în ceramica românească". Vor fi vizitaţi de trupe de actori, de clovni. Vor învăţa să danseze Tarantela (Italia), Zorba (Grecia), Paidusca (dans aromân), vor cânta cântece româneşti. Tabăra "Vara pe uliţă" a început la 5 iulie, iar ultima zi a vacanţei de vară la Muzeul Satului va fi la 14 august, ziua expoziţiei finale. Surpriza acestei zile? Prezenţa unora dintre cei care, copii fiind, au trecut vara pe uliţa satului din Bucureşti şi s-au evidenţiat prin creaţiile lor. După această minunată vară, cei care participă la tabăra de creaţie «Vara pe uliţă» vor pleca foarte, foarte bogaţi mai ales în dragostea faţă de ceea ce este românesc, vor învăţa ce înseamnă acea identitate. Jurnalul Naţional este partener media şi sponsor al Vacanţei de vară de pe uliţa Muzeului Satului.

×