EVENIMENT
Dupa saptamani de agonie, liderul palestinian Yasser Arafat a incetat ieri din viata, la varsta de 75 de ani. Misterele privind boala care l-a macinat nu au fost risipite. Acum toata lumea se intreaba ce se va alege de poporul palestinian in urma pierderii lui Arafat.
Ieri-dimineata, in jurul orei 2:30 GMT (ora 4:30 in Romania), liderul Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, a decedat. Dupa doua saptamani de speculatii, timp in care Arafat s-a aflat pe patul unui spital militar de langa Paris, autoritatile palestiniene si medicii francezi au confirmat moartea liderului palestinian.
ANCA ALDEA
TRISTETE. Arafat a lasat un popor indurerat, care nu credea ca eroul sau va sfarsi vreodata |
Yasser Arafat, presedintele Autoritatii Palestiniene si seful Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, a incetat din viata joi in zorii zilei la Spitalul Militar din Percy de Clamart, unde se afla internat din 29 octombrie. Acesta a fost anuntul scurt al medicului Christian Estripau, purtatorul de cuvant al spitalului. Ulterior, oficialitati palestiniene au confirmat informatia.
Dupa doua saptamani de speculatii si informatii contradictorii, anuntul privind moartea liderului palestinian a creat panica in Teritorii, unde mii de palestinieni
s-au rugat zile de-a randul pentru un miracol. Pentru autoritatile palestiniene, vestea mortii era asteptata, dupa ce, la inceputul saptamanii, acestea au aflat de la medicii francezi ca presedintele lor a intrat in coma ireversibila.
STEAG IN BERNA. La Ramallah, unde se afla cartierul general al lui Arafat, steagul a fost coborat ieri in berna inca din zorii zilei. Televiziunea palestiniana a transmis incontinuu versete din Coran, asa cum cere traditia islamica, iar secretarul presedintiei palestiniene, Tayeb Abdelrahim, a anuntat ieri ca vor fi tinute 40 de zile de doliu pentru Yasser Arafat. Patruzeci de zile in care steagul va fi lasat in berna si toate sarbatorile vor fi anulate. In Gaza, sute de palestinieni au tras focuri de arma in aer in semn de omagiu pentru liderul lor mult-iubit. Comitetul executiv al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei s-a reunit ieri de urgenta pentru a discuta despre o eventuala criza care s-ar putea instaura la nivelul conducerii palestiniene.
DE LA PARIS LA CAIRO. In cursul zilei de astazi, trupul neinsufletit al liderului palestinian urmeaza sa fie adus, cu un avion militar francez, la Cairo, unde va avea loc ceremonia funebra. Inspre seara, Arafat va fi transportat in cartierul general de la Ramallah, in Cisiordania, pentru a fi ingropat intr-un cosciug din piatra. Oficialitatile palestiniene au ales aceasta varianta in speranta ca, la un moment dat, presedintele lor va putea fi mutat la Ierusalim, asa cum si-a dorit. Cinci buldozere au lucrat fara incetare pentru a-i asigura odihna vesnica lui Arafat. Buldozerele au sapat zi si noapte pe terenul pe care Arafat a adus, in urma cu doi ani, cantitati uriase de ciment pentru a impiedica accesul fortelor israeliene in Ramallah.
Citește pe Antena3.ro
Stefan Andrei: "A fost asasinat in plan politic"
Fostul sef al diplomatiei romane in anii regimului Ceausescu, Stefan Andrei, omul care l-a cunoscut foarte bine pe liderul palestinian, Yasser Arafat, a explicat, pentru Jurnalul National, relatiile liderului palestinian cu tara noastra. MARINA CONSTANTINOIU
TOVARASI SI PRETINI. Ceausescu si Arafat au avut o relatie destul de apropiata |
CONDOLEANTE
|
Moartea lui Arafat a starnit, dupa cum era de asteptat, sute de reactii din partea oficialilor internationali. Presedintele Ion Iliescu a declarat ca a luat cunostinta "cu tristete de incetarea din viata a lui Yasser Arafat, un vechi prieten al Romaniei". In opinia sefului statului roman, Yasser Arafat a fost "un luptator, dar si un diplomat". "Romania a fost alaturi de poporul palestinian in toti acesti ani si a contribuit, dupa puterile sale, la degajarea unor solutii negociate la problemele din Orientul Mijlociu. Intalnirea de la Bucuresti, din 1994, dintre Yasser Arafat si Shimon Peres a fost un moment important al eforturilor Romaniei de a folosi relatiile privilegiate cu ambele parti pentru a le incuraja si a le sustine in eforturile lor de a pune in opera acordurile de la Oslo", se arata in comunicatul presedintelui Ion Iliescu.
La randul sau, secretarul general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, a fost "emotionat" de moartea lui Arafat, la fel ca si alti lideri ai lumii. Presedintele rus, Vladimir Putin, a tinut sa sublinize faptul ca "moartea liderului Autoritatii Palestiniene reprezinta o grea pierdere pentru conducerea si poporul palestinian". Tony Blair, premierul Marii Britanii, a transmis condoleante poporului palestinian. Fostul presedinte american, Bill Clinton, a spus ca regreta ca presedintele Autoritatii Palestiniene a ratat ocazia de a realiza visul natiunii palestiniene in 2000. (Anca Alexe)
|
OMAGIU
|
"O data cu moartea lui Yasser Arafat dispare o personalitate curajoasa si ambitioasa, care timp de 40 de ani a reprezentat lupta palestinienilor pentru recunoasterea drepturilor nationale" - Jacques Chirac, presedintele Frantei
. . |
DIPLOMAT
|
"Decesul lui Yasser Arafat e un moment semnificativ in istoria palestiniana. Pentru poporul palestinian, speram ca viitorul va aduce pacea si concretizarea aspiratiilor sale la o Palestina independenta" - George W. Bush, presedintele SUA
. . |
SPERANTA
|
"Moartea lui Arafat poate marca o schimbare istorica pentru Orientul Mijlociu. Speram ca noua conducere palestiniana va intelege ca progresele sunt posibile daca declanseaza un razboi impotriva terorismului" - Ariel Sharon, premierul Israelului
. . |
Agonie prelungita
Problemele de sanatate ale fostul presedinte al Autoritatii Nationale Palestiniene s-au agravat semnificativ in ultimii sai ani de viata. Fiecare criza era mai grava, fiecare problema necesita implicarea tot mai multor medici, sositi inclusiv din Egipt si Tunisia. IRINA CRISTEA
ADIO. La plecarea lui Arafat din Ramallah, multi s-au gandit ca este ultimul sau salut |
PROBLEME VECHI
| ||
. . |
"N-am negociat mormantul lui Arafat"
In ziua in care autoritatile palestiniene se pregateau sa anunte ca Arafat a murit, ambasadorul Palestinei la Bucuresti, Fouad Al Bitar, ne-a explicat de ce funeraliile liderului palestinian au loc in Egipt si inmormantarea in Cisiordania. ANCA ALDEA
DATORIE. Ambasadorul Al Bitar va merge negresit la inmormantarea lui Arafat |
Jurnalul National: De ce Autoritatea Palestiniana a ales Franta ca o ultima destinatie pentru Yasser Arafat?
Fouad Al Bitar: Dupa cum probabil stiti, au existat mai multe echipe de medici - egipteni, tunisieni, palestinieni - care l-au consultat pe Yasser Arafat la Ramallah. Ei au fost coordonati de un medic din Iordania. Impreuna au decis ca Arafat ar trebui sa fie mutat in alta parte. A fost aleasa Franta de comun acord si, implicit, spitalul militar de la Percy, pentru ca acolo exista materiale si echipamente medicale mult mai performante.
Dar alegerea are legatura si cu relatiile de buna prietenie dintre Franta si Autoritatea Palestiniana?
Da, este unul dintre motive. Dar, pe de alta parte, Guvernul francez ne-a oferit posibilitatea sa-l mutam pe Arafat in Franta pentru a i se oferi o mai buna ingrijire.
S-au oferit si alte tari europene sa-i ofere ingrijire medicala lui Yasser Arafat?
Nu. A fost o reactie instantanee din partea Frantei. Am fost nevoiti sa-l mutam cat mai repede posibil pentru a putea sa-si continue tratamentul in conditii propice.
Exista o parte a presei internationale si voci oficiale care sustin ca Arafat a decedat cu mult timp in urma. Este adevarat?
Nu, nu este adevarat.
Ati negociat cu Israelul locul posibil in care ar urma sa fie inmormantat Arafat?
Nu, nu am negociat nimic in acest sens cu partea israeliana. N-am negociat cu Israelul mormantul lui Yasser Arafat. Marti seara, conducerea palestiniana de la Ramallah ne-a anuntat ca Arafat va fi inmormantat in Muqata, cartierul sau general din Ramallah. Se stia de la bun inceput ca Arafat si-a exprimat dorinta de a fi inmormantat la Ierusalim, langa Moscheea Al-Aqsa. Israelul s-a opus bineinteles acestei variante, punand problema astfel: "Daca nu a trait acolo, de ce sa fie inmormantat acolo?".
De ce au refuzat, de fapt, sa fie inmormantat la Ierusalim?
Israelul este impotriva lui Arafat.
De ce se pregatesc funeralii in Egipt, cand inmormantarea va avea loc la Ramallah?
Multi lideri din lume sunt prieteni cu Arafat. Toti vor
sa-i fie alaturi pe ultimul drum. Si multi dintre ei nu pot merge la Ramallah. De aceea s-a ales organizarea unei ceremonii la Cairo pentru publicul larg si pentru prietenii lui Arafat.
Dupa ce liderul palestinian va fi inmormantat, ce se va intampla cu averea sa?
Daca are propriii sai bani, atunci de ei va beneficia familia. Vor beneficia fiica si sotia sa. Si, poate, alte rude ale sale.
V-am intrebat acest lucru pentru ca exista zvonuri potrivit carora Suha i-ar fi cerut sotului sau sa-i cedeze ei partea de bani de care dispune acesta.
Daca este vorba despre banii Guvernului, atunci ei vor fi gestionati de un grup de oficialitati, si nu de o persoana.
Ce va fi dupa Arafat?
Ce se va alege de visul crearii unui stat palestinian acum, cand Arafat este mort? Este intrebarea la care palestinienii cauta cu disperare un raspuns. Perspectivele sunt insa cam sumbre. LAVINIA TUDORAN
INTREBARE. Vor avea sau nu palestinienii propriul stat? |
Moartea simbolului si, in acelasi timp, a salvatorului lor i-ar putea forta pe palestinieni sa aleaga intre a negocia cu Israelul cea mai buna solutie posibila pentru ei si a continua sa lupte pentru un vis pe care s-ar putea sa nu si-l vada implinit niciodata. Israelul ar putea in schimb relua negocierile in ideea ca Yasser Arafat a fost cel care le-a blocat pana acum, comenteaza BBC. Potrivit presei britanice, Arafat a si luptat, a si negociat. Ani intregi a luptat. A personalizat rezistenta palestiniana. Apoi a negociat. Telul de a recastiga Palestina istorica a deschis calea catre negocieri pragmatice pentru a obtine o parte din ea. In 1993, pe pajistea Casei Albe, Arafat si-a strans mana cu Itzak Rabin, cel pe care avea sa-l numeasca prietenul sau. Sapte ani mai tarziu, la Camp David, negocia cu un alt fost dusman, Ehud Barak.
RISC. In final insa, Arafat s-a retras de la masa negocierilor, spunand ca oferta Israelului este prea marunta. Nimeni insa nu a stiut vreodata ce ar fi fost considerat indeajuns de catre fostul lider palestinian, noteaza BBC. Palestinienii nu se asteapta la o oferta prea generoasa, oricum. Ar putea obtine Gaza, dar posibilitatea de a avea propriul stat este nesigura. Exista, in acest context, riscul ca palestinienii sa ajunga din nou in obscuritatea din care i-a scos Arafat.
URMASII. Depinde foarte mult de cine ii va urma acestuia la conducere. Deocamdata, conform legii fundamentale palestiniene, pana la alegerile prezidentiale ce vor avea loc peste doua luni, lider al Autoritatii palestiniene este, de ieri, presedintele Parlamentului, Rawhi Fattuh. Cele mai vehiculate nume pentru inlocuirea lui Arafat sunt cel al lui Mahmud Abbas, fost premier si proaspat numit lider al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, si cel al actualului prim-ministru, Ahmed Qorei. Ambii sunt considerati moderati, ceea ce ar putea duce la o reluare a comunicarii cu partea israeliana
DORINTA ISRAELIENILOR
|
Avraham Poraz, ministrul israelian de Interne, a declarat pentru Jurnalul National ca asteapta din partea palestinienilor o "conducere mai flexibila".
Jurnalul National: Israelul nu a fost de acord, initial, cu inmormantarea lui Arafat in Cisiordania. Cum de s-a ajuns la acceptarea inmormantarii la Ramallah?
Avraham Poraz: Nu, nu, initial s-a spus ca Israelul nu accepta Ierusalimul.
JN: Ulterior s-a recomandat Fasia Gaza, nu Cisiordania.
Poraz: Din punctul nostru de vedere, recomandarea ar fi fost ca inmormantarea sa aiba loc in regiunea Gaza, dar palestinienii au insistat ca sa fie la Ramallah, iar noi am cedat in privinta asta. In orice caz, singurul veto pe care l-am pus noi era pentru Ierusalim, ceea ce pentru noi era total inacceptabil.
JN: Ce asteapta Israelul de la era post-Arafat?
Poraz: Ceea ce speram acum este ca noua conducere palestiniana sa fie mai flexibila, mai pragmatica, sa putem ajunge cu ea la o intelegere.
JN: Aveti in vedere niste nume dintre liderii actuali palestinieni care ar putea deveni parteneri de dialog?
Poraz: Noi trebuie sa fim foarte precauti si sa nu mentionam nici un nume, pentru ca, in momentul in care mentionam nume, asta devine un obstacol. Este de datoria palestinienilor sa aleaga o conducere care sa fie capabila sa ajunga cu noi la un acord.
JN: Vedeti vreun rol pentru Suha Arafat la conducerea palestinienilor, in genul Hillary Clinton?
Poraz: De ce nu Evita Peron? Si asta este o problema interna palestiniana. Una dintre problemele principale va fi cand se va descoperi ca familia Arafat are o mare avere, bani care au fost jefuiti de la poporul palestinian, din punctul nostru de vedere.
JN: Care-i pana la urma cauza mortii lui Arafat? Ce stie Israelul despre asta?
Poraz: Nu stim. De un lucru putem fi siguri: ca Israelul nu e vinovat pentru asta. Chiar palestinienii au spus clar ca Arafat nu a fost otravit, asa cum se insinua. In plus, sa nu uitam ca Arafat a fost izolat mai bine de trei ani, n-a avut contact cu nici un israelian. Este de datoria medicilor francezi, care sunt specialisti, sa emita un raport oficial pe aceasta tema. (Marina Constantinoiu)
|