x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum va fi era post Arafat?

Cum va fi era post Arafat?

12 Noi 2004   •   00:00

EVENIMENT
Dupa saptamani de agonie, liderul palestinian Yasser Arafat a incetat ieri din viata, la varsta de 75 de ani. Misterele privind boala care l-a macinat nu au fost risipite. Acum toata lumea se intreaba ce se va alege de poporul palestinian in urma pierderii lui Arafat. Ieri-dimineata, in jurul orei 2:30 GMT (ora 4:30 in Romania), liderul Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, a decedat. Dupa doua saptamani de speculatii, timp in care Arafat s-a aflat pe patul unui spital militar de langa Paris, autoritatile palestiniene si medicii francezi au confirmat moartea liderului palestinian.
ANCA ALDEA

TRISTETE. Arafat a lasat un popor indurerat, care nu credea ca eroul sau va sfarsi vreodata
Yasser Arafat, presedintele Autoritatii Palestiniene si seful Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, a incetat din viata joi in zorii zilei la Spitalul Militar din Percy de Clamart, unde se afla internat din 29 octombrie. Acesta a fost anuntul scurt al medicului Christian Estripau, purtatorul de cuvant al spitalului. Ulterior, oficialitati palestiniene au confirmat informatia.

Dupa doua saptamani de speculatii si informatii contradictorii, anuntul privind moartea liderului palestinian a creat panica in Teritorii, unde mii de palestinieni s-au rugat zile de-a randul pentru un miracol. Pentru autoritatile palestiniene, vestea mortii era asteptata, dupa ce, la inceputul saptamanii, acestea au aflat de la medicii francezi ca presedintele lor a intrat in coma ireversibila.

STEAG IN BERNA. La Ramallah, unde se afla cartierul general al lui Arafat, steagul a fost coborat ieri in berna inca din zorii zilei. Televiziunea palestiniana a transmis incontinuu versete din Coran, asa cum cere traditia islamica, iar secretarul presedintiei palestiniene, Tayeb Abdelrahim, a anuntat ieri ca vor fi tinute 40 de zile de doliu pentru Yasser Arafat. Patruzeci de zile in care steagul va fi lasat in berna si toate sarbatorile vor fi anulate. In Gaza, sute de palestinieni au tras focuri de arma in aer in semn de omagiu pentru liderul lor mult-iubit. Comitetul executiv al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei s-a reunit ieri de urgenta pentru a discuta despre o eventuala criza care s-ar putea instaura la nivelul conducerii palestiniene.

DE LA PARIS LA CAIRO. In cursul zilei de astazi, trupul neinsufletit al liderului palestinian urmeaza sa fie adus, cu un avion militar francez, la Cairo, unde va avea loc ceremonia funebra. Inspre seara, Arafat va fi transportat in cartierul general de la Ramallah, in Cisiordania, pentru a fi ingropat intr-un cosciug din piatra. Oficialitatile palestiniene au ales aceasta varianta in speranta ca, la un moment dat, presedintele lor va putea fi mutat la Ierusalim, asa cum si-a dorit. Cinci buldozere au lucrat fara incetare pentru a-i asigura odihna vesnica lui Arafat. Buldozerele au sapat zi si noapte pe terenul pe care Arafat a adus, in urma cu doi ani, cantitati uriase de ciment pentru a impiedica accesul fortelor israeliene in Ramallah.

PORTRET. Mohammad Abdel Rauf Arafat al-Qudwa al-Husseini, caci acesta este numele liderului palestinian, s-a nascut la Cairo, potrivit unor surse, in 1929. Considerat vreme indelungata drept un terorist de catre comunitatea internationala, el a primit totusi un Premiu Nobel pentru Pace pentru semnarea, in mai 1994, a unui acord de autonomie pentru Teritoriile palestiniene.

Pentru multi lideri ai lumii, Arafat a fost simbolul pacii in Orientul Mijlociu. Fostul presedinte Clinton s-a intalnit cu Arafat de 24 de ori in 8 ani. Pentru administratia de la Washington din epoca post-Clinton, Yasser Arafat a fost considerat o piedica pentru negocierile de pace cu Israelul. Pentru ca, sustin unii, timp de 40 de ani, liderul palestinian nu a facut altceva decat sa se ridice impotriva Israelului si "sa-i duca pe arabii palestinieni dintr-o nenorocire in alta". Ministrul israelian de Justitie, Yossef Lapid, a iesit ieri la postul militar de radio cu o declaratie uimitoare: "Soarele straluceste din nou in Orientul Mijlociu si in lume, caci Arafat nu a fost doar seful terorismului antiisraelian, ci si parintele terorismului mondial, inclusiv al Al-Qaeda".

Stefan Andrei: "A fost asasinat in plan politic"

Fostul sef al diplomatiei romane in anii regimului Ceausescu, Stefan Andrei, omul care l-a cunoscut foarte bine pe liderul palestinian, Yasser Arafat, a explicat, pentru Jurnalul National, relatiile liderului palestinian cu tara noastra.
MARINA CONSTANTINOIU

TOVARASI SI PRETINI. Ceausescu si Arafat au avut o relatie destul de apropiata
"Eu l-am cunoscut pe Arafat in 1972. De fapt, am organizat si prima intalnire a lui Ceausescu cu Arafat, la Cairo, in aprilie 1972, dupa ce Ceausescu vizitase mai multe tari africane. Din acel moment s-au stabilit relatii directe intre Nicolae Ceausescu si Arafat, intre Romania si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Arafat a fost in Romania in repetate randuri. Eu am participat la toate aceste intalniri care au avut loc fie la Bucuresti, fie la Neptun. Am avut prilejul sa ma intalnesc cu Arafat si cand acesta se gasea in Liban. Ultima oara m-am vazut cu el la Forumul Crans Montana, care a avut loc la Bucuresti, cand ne-a primit la resedinta pe mine si pe Ion Stoian, fostul ministru de Externe si secretar al Comitetului Central.

De la inceput, Romania a adoptat o atitudine constructiva si activa in legatura cu problemele Orientului Mijlociu si in special ale poporului palestinian. Romania a fost prima tara socialista care a recunoscut dreptul la existenta a unui stat palestinian. De altfel, Romania a fost prima tara socialista in care s-a infiintat o ambasada a palestinienilor.

In relatiile pe care le-am avut cu palestinienii ne-am consultat in repetate randuri si, in acelasi timp, adresam mesajele corespunzatoare Guvernului israelian. Tara noastra a fost cea care a ridicat prima problema organizarii unei conferinte de discutare a problemei Orientului Mijlociu, cu participarea OEP, sub auspiciile ONU. Din nefericire, conferinta care a fost organizata la Madrid a fost un esec.

Romania l-a descurajat pe Arafat si OEP in orice actiuni legate de terorism, pentru ca acesta nu reprezinta o cale de solutionare a problemelor. Si am aratat in repetate randuri ca Arafat este singurul lider care poate sa se angajeze in numele poporului palestinian si care poate sa pregateasca solutionarea politica a conflictului israelo-palestinian.

Cred ca daca nu apareau evenimentele din tarile socialiste din anii ’89-’90, inclusiv cele din Romania din 1989, convorbirile dintre israelieni si palestinieni care au avut loc la Oslo ar fi avut loc in Romania, unde, de fapt, deja inainte avusesera loc contacte intre israelieni si palestinieni. Din nefericire, acordurile de la Oslo care au fost semnate intre israelieni si palestinieni n-au avut succes, premierul israelian Itzak Rabin fiind asasinat, iar Arafat fiind asasinat din punct de vedere politic. Nerealizandu-se prevederile acordului, el a pierdut foarte mult in fata opiniei publice, a avut loc si o inrautatire a relatiilor cu tarile arabe si pana la urma obligarea lui de a ramane blocat la Ramallah si de a nu parasi acea zona este un act fara precedent in istoria relatiilor diplomatice pe care le-a operat Israelul.

Parerea mea este ca Israelul nu este pregatit inca pentru a parcurge drumul spre o solutionare a conflictului din Orientul Mijlociu... L-am cunoscut pe Ariel Sharon, am avut si o corespondenta cu el. Dar un prim-ministru care sa spuna ca regreta ca nu l-a impuscat in Liban pe Arafat face o greseala, care nu-i face o faima buna."

CONDOLEANTE
Moartea lui Arafat a starnit, dupa cum era de asteptat, sute de reactii din partea oficialilor internationali. Presedintele Ion Iliescu a declarat ca a luat cunostinta "cu tristete de incetarea din viata a lui Yasser Arafat, un vechi prieten al Romaniei". In opinia sefului statului roman, Yasser Arafat a fost "un luptator, dar si un diplomat". "Romania a fost alaturi de poporul palestinian in toti acesti ani si a contribuit, dupa puterile sale, la degajarea unor solutii negociate la problemele din Orientul Mijlociu. Intalnirea de la Bucuresti, din 1994, dintre Yasser Arafat si Shimon Peres a fost un moment important al eforturilor Romaniei de a folosi relatiile privilegiate cu ambele parti pentru a le incuraja si a le sustine in eforturile lor de a pune in opera acordurile de la Oslo", se arata in comunicatul presedintelui Ion Iliescu.

La randul sau, secretarul general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, a fost "emotionat" de moartea lui Arafat, la fel ca si alti lideri ai lumii. Presedintele rus, Vladimir Putin, a tinut sa sublinize faptul ca "moartea liderului Autoritatii Palestiniene reprezinta o grea pierdere pentru conducerea si poporul palestinian". Tony Blair, premierul Marii Britanii, a transmis condoleante poporului palestinian. Fostul presedinte american, Bill Clinton, a spus ca regreta ca presedintele Autoritatii Palestiniene a ratat ocazia de a realiza visul natiunii palestiniene in 2000. (Anca Alexe)

OMAGIU
"O data cu moartea lui Yasser Arafat dispare o personalitate curajoasa si ambitioasa, care timp de 40 de ani a reprezentat lupta palestinienilor pentru recunoasterea drepturilor nationale" - Jacques Chirac, presedintele Frantei

.

.

DIPLOMAT
"Decesul lui Yasser Arafat e un moment semnificativ in istoria palestiniana. Pentru poporul palestinian, speram ca viitorul va aduce pacea si concretizarea aspiratiilor sale la o Palestina independenta" - George W. Bush, presedintele SUA

.

.

SPERANTA
"Moartea lui Arafat poate marca o schimbare istorica pentru Orientul Mijlociu. Speram ca noua conducere palestiniana va intelege ca progresele sunt posibile daca declanseaza un razboi impotriva terorismului" - Ariel Sharon, premierul Israelului

.

.

Agonie prelungita

Problemele de sanatate ale fostul presedinte al Autoritatii Nationale Palestiniene s-au agravat semnificativ in ultimii sai ani de viata. Fiecare criza era mai grava, fiecare problema necesita implicarea tot mai multor medici, sositi inclusiv din Egipt si Tunisia.

IRINA CRISTEA

ADIO. La plecarea lui Arafat din Ramallah, multi s-au gandit ca este ultimul sau salut
Criza care a provocat sfarsitul lui Arafat a inceput in jurul datei de 23 octombrie, cand medicii tunisieni chemati de urgenta la Ramallah l-au diagnosticat cu o gripa foarte puternica. In ziua de 27 octombrie devine clar ca ingrijirile de care are nevoie Arafat sunt extrem de complexe. Israelul isi da acordul ca acesta sa fie transferat la un spital din strainatate. Yasser Afarat ajunge la spitalul militar Percy, din apropierea Parisului, la 29 octombrie, si este internat la sectia hematologie.

CONTRADICTII. Primul buletin oficial privind sanatatea lui Yasser Arafat apare la 2 noiembrie, cand oficialii spitalului anunta ca pacientul nu sufera de leucemie. Situatia sa se agraveaza la 3 noiembrie, cand este transferat la sectia de terapie intensiva. O zi mai tarziu, diverse surse anuntau ba ca liderul palestinian e inconstient, ba ca se simte bine, ba ca este in coma. Informatia ca Arafat a murit a facut rapid inconjurul lumii, dar a fost dezmintita la fel de repede. "Coma foarte profunda" este verdictul dat la sfarsitul zilei.

CRIZA. La 5 noiembrie, oficialii palestinieni spuneau ca liderul lor nu este in moarte cerebrala, ci intr-o coma reversibila, iar oficialii spitalului anuntau ca starea pacientului este stabila. Situatia s-a schimbat radical la 9 noiembrie, cand Arafat a intrat intr-o coma si mai profunda. In acea zi, aproape ca s-a repetat scenariul din urma cu cinci zile. Mai intai, un oficial palestinian anunta ca Yasser Arafat este mort. Era a doua oara in nici o saptamana cand era dat mort, dar de data aceasta sursa era chiar palestiniana.

La nici sase minute, stirea despre deces a fost dezmintita de surse franceze, sub urmatoarea forma: "Arafat nu a murit la ora 14:30 GMT". Vestile care au urmat nu au facut decat sa incalceasca si mai mult itele intregii povesti. "Nu e nici cancer, nici otravire", asigura ministrul palestinian de Externe, Nabil Chaath, in timp ce medicii se luptau sa-i opreasca pacientului o hemoragie cerebrala. "Presedintele Arafat este intr-o situatie foarte dificila", recunostea, la 19:22, numarul doi din ANP, dupa care lumea intreaga a fost informata ca lui Arafat "inca ii functioneaza creierul, inima si plamanii".

La data de 10 noiembrie, un responsabil palestinian declara, sub protectia anonimatului, ca la Ramallah urmeaza sa se anunte, in cursul zilei, ca Arafat este mort. Anuntul a fost facut ieri-dimineata si cateva minute mai tarziu a primit confirmarea oficiala a spitalului Percy.

PROBLEME VECHI
PERFUZII IN AVION. Liderul palestinian a ajuns la Paris in stare foarte grava
Prima problema de sanatate foarte grava cu care s-a confruntat Yasser Arafat s-a legat de accidentul de avion suferit in Libia, acum 12 ani, Desi a scapat cu viata, Yasser Arafat a trebuit operat pe creier in Iordania, unde medicii i-au eliminat un cheag de sange. Dupa aceasta interventie, zvonurile si speculatiile privind sanatatea liderului palestinian s-au inmultit. Criza cardiaca, maladia Parkinson, "o gripa rebela", "stomacul deranjat", infarct, cancer, leucemie, SIDA au fost, fie cu caracter oficial, fie sub titlu de zvonuri, informatiile despre sanatatea lui, de-a lungul anilor ce-au urmat.

.

.

"N-am negociat mormantul lui Arafat"

In ziua in care autoritatile palestiniene se pregateau sa anunte ca Arafat a murit, ambasadorul Palestinei la Bucuresti, Fouad Al Bitar, ne-a explicat de ce funeraliile liderului palestinian au loc in Egipt si inmormantarea in Cisiordania.

ANCA ALDEA

DATORIE. Ambasadorul Al Bitar va merge negresit la inmormantarea lui Arafat
Jurnalul National: De ce Autoritatea Palestiniana a ales Franta ca o ultima destinatie pentru Yasser Arafat?
Fouad Al Bitar: Dupa cum probabil stiti, au existat mai multe echipe de medici - egipteni, tunisieni, palestinieni - care l-au consultat pe Yasser Arafat la Ramallah. Ei au fost coordonati de un medic din Iordania. Impreuna au decis ca Arafat ar trebui sa fie mutat in alta parte. A fost aleasa Franta de comun acord si, implicit, spitalul militar de la Percy, pentru ca acolo exista materiale si echipamente medicale mult mai performante.

Dar alegerea are legatura si cu relatiile de buna prietenie dintre Franta si Autoritatea Palestiniana?
Da, este unul dintre motive. Dar, pe de alta parte, Guvernul francez ne-a oferit posibilitatea sa-l mutam pe Arafat in Franta pentru a i se oferi o mai buna ingrijire.

S-au oferit si alte tari europene sa-i ofere ingrijire medicala lui Yasser Arafat?
Nu. A fost o reactie instantanee din partea Frantei. Am fost nevoiti sa-l mutam cat mai repede posibil pentru a putea sa-si continue tratamentul in conditii propice.

Exista o parte a presei internationale si voci oficiale care sustin ca Arafat a decedat cu mult timp in urma. Este adevarat?
Nu, nu este adevarat.

Ati negociat cu Israelul locul posibil in care ar urma sa fie inmormantat Arafat?
Nu, nu am negociat nimic in acest sens cu partea israeliana. N-am negociat cu Israelul mormantul lui Yasser Arafat. Marti seara, conducerea palestiniana de la Ramallah ne-a anuntat ca Arafat va fi inmormantat in Muqata, cartierul sau general din Ramallah. Se stia de la bun inceput ca Arafat si-a exprimat dorinta de a fi inmormantat la Ierusalim, langa Moscheea Al-Aqsa. Israelul s-a opus bineinteles acestei variante, punand problema astfel: "Daca nu a trait acolo, de ce sa fie inmormantat acolo?".

De ce au refuzat, de fapt, sa fie inmormantat la Ierusalim?
Israelul este impotriva lui Arafat.

De ce se pregatesc funeralii in Egipt, cand inmormantarea va avea loc la Ramallah?
Multi lideri din lume sunt prieteni cu Arafat. Toti vor sa-i fie alaturi pe ultimul drum. Si multi dintre ei nu pot merge la Ramallah. De aceea s-a ales organizarea unei ceremonii la Cairo pentru publicul larg si pentru prietenii lui Arafat.

Dupa ce liderul palestinian va fi inmormantat, ce se va intampla cu averea sa?
Daca are propriii sai bani, atunci de ei va beneficia familia. Vor beneficia fiica si sotia sa. Si, poate, alte rude ale sale.

V-am intrebat acest lucru pentru ca exista zvonuri potrivit carora Suha i-ar fi cerut sotului sau sa-i cedeze ei partea de bani de care dispune acesta.
Daca este vorba despre banii Guvernului, atunci ei vor fi gestionati de un grup de oficialitati, si nu de o persoana.

Ce va fi dupa Arafat?

Ce se va alege de visul crearii unui stat palestinian acum, cand Arafat este mort? Este intrebarea la care palestinienii cauta cu disperare un raspuns. Perspectivele sunt insa cam sumbre.

LAVINIA TUDORAN

INTREBARE. Vor avea sau nu palestinienii propriul stat?
Moartea simbolului si, in acelasi timp, a salvatorului lor i-ar putea forta pe palestinieni sa aleaga intre a negocia cu Israelul cea mai buna solutie posibila pentru ei si a continua sa lupte pentru un vis pe care s-ar putea sa nu si-l vada implinit niciodata. Israelul ar putea in schimb relua negocierile in ideea ca Yasser Arafat a fost cel care le-a blocat pana acum, comenteaza BBC. Potrivit presei britanice, Arafat a si luptat, a si negociat. Ani intregi a luptat. A personalizat rezistenta palestiniana. Apoi a negociat. Telul de a recastiga Palestina istorica a deschis calea catre negocieri pragmatice pentru a obtine o parte din ea. In 1993, pe pajistea Casei Albe, Arafat si-a strans mana cu Itzak Rabin, cel pe care avea sa-l numeasca prietenul sau. Sapte ani mai tarziu, la Camp David, negocia cu un alt fost dusman, Ehud Barak.

RISC. In final insa, Arafat s-a retras de la masa negocierilor, spunand ca oferta Israelului este prea marunta. Nimeni insa nu a stiut vreodata ce ar fi fost considerat indeajuns de catre fostul lider palestinian, noteaza BBC. Palestinienii nu se asteapta la o oferta prea generoasa, oricum. Ar putea obtine Gaza, dar posibilitatea de a avea propriul stat este nesigura. Exista, in acest context, riscul ca palestinienii sa ajunga din nou in obscuritatea din care i-a scos Arafat.

URMASII. Depinde foarte mult de cine ii va urma acestuia la conducere. Deocamdata, conform legii fundamentale palestiniene, pana la alegerile prezidentiale ce vor avea loc peste doua luni, lider al Autoritatii palestiniene este, de ieri, presedintele Parlamentului, Rawhi Fattuh. Cele mai vehiculate nume pentru inlocuirea lui Arafat sunt cel al lui Mahmud Abbas, fost premier si proaspat numit lider al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, si cel al actualului prim-ministru, Ahmed Qorei. Ambii sunt considerati moderati, ceea ce ar putea duce la o reluare a comunicarii cu partea israeliana

DORINTA ISRAELIENILOR
Avraham Poraz, ministrul israelian de Interne, a declarat pentru Jurnalul National ca asteapta din partea palestinienilor o "conducere mai flexibila".
Jurnalul National: Israelul nu a fost de acord, initial, cu inmormantarea lui Arafat in Cisiordania. Cum de s-a ajuns la acceptarea inmormantarii la Ramallah?
Avraham Poraz: Nu, nu, initial s-a spus ca Israelul nu accepta Ierusalimul.

JN: Ulterior s-a recomandat Fasia Gaza, nu Cisiordania.
Poraz: Din punctul nostru de vedere, recomandarea ar fi fost ca inmormantarea sa aiba loc in regiunea Gaza, dar palestinienii au insistat ca sa fie la Ramallah, iar noi am cedat in privinta asta. In orice caz, singurul veto pe care l-am pus noi era pentru Ierusalim, ceea ce pentru noi era total inacceptabil.

JN: Ce asteapta Israelul de la era post-Arafat?
Poraz: Ceea ce speram acum este ca noua conducere palestiniana sa fie mai flexibila, mai pragmatica, sa putem ajunge cu ea la o intelegere.

JN: Aveti in vedere niste nume dintre liderii actuali palestinieni care ar putea deveni parteneri de dialog?
Poraz: Noi trebuie sa fim foarte precauti si sa nu mentionam nici un nume, pentru ca, in momentul in care mentionam nume, asta devine un obstacol. Este de datoria palestinienilor sa aleaga o conducere care sa fie capabila sa ajunga cu noi la un acord.

JN: Vedeti vreun rol pentru Suha Arafat la conducerea palestinienilor, in genul Hillary Clinton?
Poraz: De ce nu Evita Peron? Si asta este o problema interna palestiniana. Una dintre problemele principale va fi cand se va descoperi ca familia Arafat are o mare avere, bani care au fost jefuiti de la poporul palestinian, din punctul nostru de vedere.

JN: Care-i pana la urma cauza mortii lui Arafat? Ce stie Israelul despre asta?
Poraz: Nu stim. De un lucru putem fi siguri: ca Israelul nu e vinovat pentru asta. Chiar palestinienii au spus clar ca Arafat nu a fost otravit, asa cum se insinua. In plus, sa nu uitam ca Arafat a fost izolat mai bine de trei ani, n-a avut contact cu nici un israelian. Este de datoria medicilor francezi, care sunt specialisti, sa emita un raport oficial pe aceasta tema. (Marina Constantinoiu)
×