Organizarea unor saloane cu un singur pat și instalarea unor instalații specifice de aer condiționat și a echipamentelor de decontaminare a aerului și a suprafețelor în sălile de operații și secțiile ATI se numără printre lucrările în care vor putea fi investiți acești bani. Valoarea maximă nerambursabilă a finanțării alocate pentru un spital este de circa 6 milioane de euro.
Vechea problemă a infecțiilor nosocomiale din spitalele românești – care, în general, sunt băgate sub preș – a fost evidențiată și accentuată de pandemia de COVID-19, având în vedere că foarte multe unități medicale n-au nici infrastructura necesară izolării pacienților depistați cu astfel de infecții și nici echipamentele prin care acestea pot fi reduse sau prevenite. Potrivit legislației actuale, două dintre măsurile principale privind prevenirea, diagnosticul și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) sunt: organizarea în spitale „a unor structuri funcționale de boli infecțioase pentru izolarea/gruparea și tratarea pacienților cu IAAM determinate de microorganisme MDR și cu infecții cu Clostridium difficile” și „dezvoltarea laboratoarelor de referință și a celor cu capacitate de investigații și analize microbiologice specializate”.
Astfel că o parte din investițiile care pot fi făcute prin PNRR sunt destinate adaptării infrastructurii spitalelor pentru controlul IAAM, precum și dotării cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale.
6 milioane de euro/spital
Conform Ghidului beneficiarului, publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, investiția pentru controlul infecțiilor intraspitalicești are un buget total de 739.794.410 lei (echivalent a 150.380.000 de euro) și „se va realiza prin derularea unui apel deschis prin care se vor finanța minimum 25 de unități medicale publice”.
Valoarea maximă nerambursabilă a finanțării alocate pentru un proiect este de 6.015.200 de euro, iar spitalele care vor obține aceste fonduri vor putea finanța, în primul rând, lucrări de reabilitare/modernizare/extindere a infrastructurii existente din spitale în vederea organizării unor structuri funcționale de boli infecțioase pentru izolarea/gruparea și tratarea pacienților cu IAAM.
Saloane cu un singur pat
Mai exact, vor fi organizate saloane cu un singur pat în vederea izolării microbiologice (de exemplu, sisteme de presiune negativă) și vor fi reabilitate/modernizate blocurile operatorii. De asemenea, vor putea fi făcute investiții în instalații specifice de aer condiționat/flux laminar/sisteme de ventilație destinate sălilor de operații și secțiilor ATI - precum și în echipamente de decontaminare a aerului și a suprafețelor, echipamente de dezinfecție prin tehnica UV sau alte tehnici moderne - pentru controlul microbiologic al aerului din aceste spații cu risc ridicat de infecții nosocomiale.
De asemenea, spitalele pot primi fonduri pentru dezvoltarea laboratoarelor de referință și a celor cu capacitate de investigații și analize de microbiologie specializate. Concret, acestea vor putea fi dotate cu analizoare automate sau semiautomate de identificare a microorganismelor și de efectuare a antibiogramelor și cu echipamente automate de identificare și testare a sensibilității la antibiotice (AST) pentru bacterii și fungi.
Dezinfecție prin tehnologii moderne cu plasmă sau UV
Sistemele de decontaminare a aerului din încăperi, sistemele de dezinfecție a suprafețelor cu abur/presiune înaltă, cele de sterilizare a echipamentelor de protecție a personalului; sistemele de sterilizare a instrumentarului medical și echipamente bazate pe tehnologii moderne cu plasmă sau UV și echipamente de evidențiere a încărcăturii microbiologice din aer și de pe suprafețe se regăsesc, de asemenea, printre dispozitivele care pot fi achiziționate cu banii din PNRR pentru reducerea infecțiilor nosocomiale.
Data lansării apelului de proiecte este 30 septembrie 2022, iar data-limită de implementare a proiectelor selectate este 30 octombrie 2024.
Potrivit Ministerului Sănătății, pentru a obține aceste fonduri nerambursabile poate depune proiecte orice entitate publică în cadrul căreia funcționează o unitate sanitară având laboratoare de microbiologie, bloc operator, secții de terapie intensivă, secții de chirurgie, obstetrică-ginecologie, gastroenterologie, secții de arși sau de boli infecțioase.
Infecţiile asociate asistenţei medicale (IAAM), așa-numitele infecții nosocomiale atât de dezbătute în spațiul public după tragedia de la Colectiv, sunt subraportate în România, deoarece un spital care raportează astfel de infecții este considerat un spital cu probleme.