x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cumetria politica a hectarelor

Cumetria politica a hectarelor

de Dorian Cobuz    |    22 Mar 2006   •   00:00
Cumetria politica a hectarelor

Consilierii judeteni din Giurgiu, indiferent de culoarea politica, au votat privatizarea Zonei Libere si a profitului adus la bugetul local de cele 262 de hectare ale acesteia. Afacerile de pe glia controlata de directorul Nitulescu nu au nimic de-a face cu interesul public.

Nu iti ia mult timp pana sa te copleseasca sentimentul ca la Zona Libera Giurgiu afacerile infloresc in familie si mai ales in jurul unor anumiti oameni. Probabil, tot lor ar trebui sa le foloseasca si privatizarea acestui "plaman" al economiei giurgiuvene.

Administratia Zonei Libere Giurgiu (AZLG) este pe picior de privatizare. In luna ianuarie 2006, o societate infiintata in Florida de cetateanul roman de origine israeliana Iahr Giora a depus la Consiliul Judetean o scrisoare de intentie. Alesii judetului Giurgiu, impulsionati de un referat semnat de catre directorul AZLG, Nitulescu Dan-Victor-Radu, au rezolvat problema birocratiei necesare procesului de demarare a privatizarii in numai patru zile.

PESTE LEGE. In felul acesta, procesul de privatizare poate demara direct in viteza a patra, iar timpul extrem de scurt in care a primit unda verde se poate constitui intr-un record al economiei de tranzitie a Romaniei. Consilierii au votat pentru o privatizare prin licitatie publica, o optiune care ar trebui sa ne asigure ca totul se va face transparent si fara nici o urma de indoiala. Numai ca motive de ingrijorare avem destule. Cel mai important astfel de motiv fiind chiar relatia de colaborare extrema dintre directorul AZLG, Nitulescu Dan, si investitorul Iahr Giora, respectiv societatea Eastgate International Brokerage LLC.

SRL-ul de Florida, cu un capital de 500 de dolari, este firma care a depus scrisoarea de intentie cu privire la privatizarea AZLG, dar si partenerul Administratiei intr-o alta afacere. O societate mixta care se va ocupa cu exploatarea unui terminal de containere de marfa la Dunare - SC APCD - Amenajare Port Containere Dunarean SRL. Pana atunci, din aceasta infratire au rezultat insa niste documente in care cifrele si datele nu se potrivesc deloc. Astfel, Administratia hotara la 14 septembrie 2005 asocierea cu tanara societate Eastgate, infiintata in iunie, dar pe baza unui raport de evaluare inregistrat la data de 21 septembrie, ca de altfel si cursul BNR la care se face tranzactia!!! Un document care nu poate fi calificat decat ca un fals mai mult decat evident. In plus, participarea in natura a AZLG era subevaluata cu mai mult de 2 miliarde de lei vechi, problema rezultata din diferentele de curs ale euro, zice seful Administratiei. Totul pentru ca Iahr Giora dorea un procent de 51% din noua societate, dupa cum lamureste tot Dan Nitulescu.

BANII, ETERNA POVESTE. Am poposit in biroul directorul AZLG Dan Nitulescu in ideea ca vom primi cateva explicatii. "Cine v-a trimis? Stim noi cum merge presa din Romania…", si-a inceput dialogul directorul Nitulescu, tradand sindromul unui banuit care se apara aratand cu degetul in toate directiile, numai inspre propria camasa nu. Nici prin cap nu i-ar fi trecut directorului ca am fost rugati sa ne interesam despre ce se intampla in Zona Libera Giurgiu chiar de catre oameni care stiu sa citeasca o lege si care-si dau seama ca privatizarea nu va insemna decat cresterea preturilor licentelor de lucru si a chiriilor pentru spatiile din incinta acesteia. Din reactia directorului se intelege ca un intreg complot interplanetar a fost declansat de initiativa dumnealui de a aduce prosperitate in judetul Giurgiu printr-o simpla si banala privatizare.

Cu politete insa am ascultat un lung discurs al directorului Nitulescu in favoarea privatizarii. Vom rezuma insa cu un citat din referatul aceluiasi director al AZLG pe baza caruia s-a decis de catre consilierii judeteni demararea privatizarii: "De la infiintare pana acum, societatea (adica Adminitratia Zonei Libere - n.r.) a reusit prin surse proprii si credite bancare sa realizeze un volum de investitii de aproape 5 milioane USD, care a asigurat indeplinirea proiectului. In continuare, sunt necesare fonduri importante pentru atingerea parametrilor din etapa finala, respectiv pentru realizarea infrastructurii, pentru amenajarea platformelor de depozitare, magazii de depozitare, drumuri interioare, retele de utilitati, instalatii electrice si de apa-canal". In total vreo 61 de milioane de euro, spune Nitulescu.

INCOMPATIBILITATE. Referatul mai sus citat a fost inregistrat la CJ la data de 13 februarie a.c. si in exact aceeasi zi, mai multe autoritati judetene elibereaza avizele necesare supunerii la vot la 17 februarie a hotararii pentru demararea procesului de privatizare. O fi fost el impresionant referatul directorului, dar sa retinem ca, oficial, Comisia juridica si apararea ordinii publice a dezbatut acest document, datat 10 februarie, in sedinta din 9 februarie!!! Alt fals, semnat de data asta de catre presedintele comisiei Ion Ionescu, dar si de secretarul Dan Liviu Cartojan. Acesta din urma, printre multele calitati pe care le are, este directorul adjunct (cu exploatarea) al Administratiei Zonei Libere Giurgiu.

Dan Liviu Cartojan mai este si administrator al APCD desemnat chiar de catre Iahr Giora. Un caz mai ciudat, ca un privat sa se lase pe mana unui director al societatii de stat cu care intra in parteneriat. Intrebarea noastra este daca Cartojan va proteja interesele institutiei al carui director este sau pe ale partenerului care ii da salariu de administrator? Unde mai pui ca acelasi tanar Cartojan este consilier judetean. Adica el a votat pentru privatizarea institutiei pe care o conduce. "Asa-numita incompatibilitate…", comenteaza ironic Dan Liviu Cartojan si rade. Numai ca noi nu radem. Ne speriem! Pentru ca tanarul da dovada de o inconstienta grava; dar, o face pe bani publici.

FAMILIA IN ZONA. Dan Nitulescu, directorul Aministratiei Zonei Libere Giurgiu nu-si aduce aminte cate firme au sediul in aceeasi cladire cu institutia pe care o conduce, de pe strada Portului nr. 1. Una in mod sigur retine atentia: Euroconstruct. Ea este detinuta de catre fratele directorului AZLG, Nitulescu Liviu Alexandru. Directorul spune ca firma nu desfasoara nici o activitate pe teritoriul pe care il conduce. Numai ca tot negativ ne raspunde si cand il intrebam daca este actionar in vreo firma. Un mic neadevar.

In traista Registrului Comertului, gasim documentele societatii Giurgiu Terminal Container SA. Societatea infiintata in martie 2005 are actionari trei cetateni privati, dar si pe directorul Nitulescu si… Administratia Zonei Libere Giurgiu. Cum a fost posibil ca directorul unei societati de stat sa se asocieze cu aceasta la constituirea unei noi societati noi nu stim. Si atunci, il intrebam inca o data pe directorul AZLG. Va rezumam raspunsul: in incercarea de a gasi un investitor pentru a dezvolta terminalul despre care ati citit mai sus, facut prin asocierea cu Iahr, directorul a avut o promisiune de atragere a unor investitori din partea cetatenilor Racovita Plesoiu Marian-Ionel, Nistoroiu Mirela si a romancei cu domiciliul in Franta Stoica Cristina. Acestia au propus infiintarea unei societati care sa dezvolte acest proiect si in care cei trei si Administratia sa aiba parti egale, dar in care sa se implice si "domn’ director", asa pentru a se asigura ei ca afacerea va avea sprijinul AZLG. Chiar poate asocia Administratia cu oricine ii iese in cale? Inutil sa va precizam ca, Dan Liviu Cartojan apare si in documentele acestei firme. Administrator. "Promisiunile de investitii nu s-au materializat, asa ca firma n-a mai functionat", lamureste directorul AZLG.

OPINIE
"Pana la urma, Cartojan nu are in CJ decat un singur vot din 31... Nu cred ca un singur vot poate influenta o decizie. Privatizarea Zonei Libere a fost votata in unanimitate" - Dan Nitulescu, directorul AZLG

AUTORITATE
"Cand se duce la Administratia Zonei Libere un agent economic sa obtina o licenta de lucru, acela ia un document garantat de o autoritate a statului, nu de un SRL" - Gheorghe Spoiala, fostul director al AZLG

POZITIE
"Pentru mine este o afacere ca oricare alta… In momentul de fata, Zona Libera nu este exploatata decat in proportie de 3%-4%" - Iahr Giora, proprietarul Eastgate

ULUIALA
Prefectul judetului Giurgiu, Sergiu Norut Stanisteanu, a raspuns la intrebarile noastre cu privire la ce se intampla la Administratia Zonei Libere, aratandu-se uluit de decizia "la pistol viteza" a Consiliului Judetean. "Noi, deocamdata, nu am sesizat nici o ilegalitate in acea hotarare a Consiliului, dar este surprinzatoare aceasta viteza cu care s-au demarat toate aceste lucruri", s-a multumit sa comenteze reprezentantul Gurvernului.

CONTROLUL, NECESAR
AUTORIZAT. Gh. Spoiala este fostul director al AZLG
L-am cautat si pe fostul director al RA AZLG, Gheorghe Spoiala, care nu este deloc de acord cu tentativa de privatizare a acestei autoritati. "Administratia face controale, impreuna cu alte organe ale statului. Cum sa vii tu de la Trei iezi SRL si sa ma amendezi pe mine?", explica Spoiala, care a fost managerul AZLG in perioada 1996-2001 si stie foarte bine ca aceasta institutie nu are in atributiuni niste simple si banale tranzactii imobiliare, cum incearca sa induca opiniei publice directorul Dan Nitulescu. "Cand se duce la Administratia Zonei Libere un agent economic sa obtina o licenta de lucru acela ia un document garantat de o autoritate a statului nu de un SRL", intareste fostul director. El precizeaza ca investitiile facute de agentii economici in platforme, depozite, fabrici devin, prin contract, proprietati ale statului roman, dupa expirarea perioadei de concesiune. "Sa fim seriosi! Zona Libera nu este o treaba de domnisoare", schimba argumentul Gheorghe Spoiala. Acesta aminteste ca intr-o zona libera produsele intra pe baza unei simple declaratii vamale si de multe ori ele isi iau zborul spre destinatii vagi fara sa fi fost verificate de cineva. Activitatile de trafic ilegal de marfuri sau droguri, arme, reziduri radioactive sunt pe lista riscurilor presupuse de aceste zone libere. De aceea statul trebuie sa pastreze un control cat mai strict. Ba mai mult, fostul director atrage atentia asupra faptului ca Consiliul Local Giurgiu are motive sa-si sustina drepturile cu privire la terenul aflat in administrarea AZLG, deci chiar dreptul de a imparti actiuni cu Consiliul Judetean.

MINISTERUL RIDICA DIN UMERI
Am solicitat Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului un punct de vedere cu ce se intampla la Giurgiu. Ministerul este insa cat se poate de pasiv, dupa cum se vede, evident, in conformitate cu legea: "Conform Legii nr. 84 din 1992, cu modificarile si completarile ulterioare, MTCT are doar in coordonare metodologica din punct de vedere legislativ asupra administrarii zonelor libere". Dincolo de gramatica neromaneasca a frazei sa facem o observatie: Ministerul coordoneaza metodologic Administratia Zonei Libere Giurgiu pentru ca aceasta are atributia administrativa de a elibera licentele de lucru pentru agentii economici care intentioneaza sa se avante in Zona Libera pentru a beneficia de avantajele vamale oferite de aceasta. Respectivele licente fac acum obiectul unei societati comerciale cu obiect de activitate tranzactiile imobiliare, Administratia Zonei Libere Giurgiu SA. Asta pentru ca, in 2003, ministerul nu s-a sesizat ca Consiliul Judetean aproba desfiintarea regiei autonome pe care i-o incredintase, transformand-o in societate comerciala!!! Ministerul ridica deci din nou din umeri. Va ridica si dupa ce se va vedea ce afaceri profitabile fac functionarii sai in Zona Libera? Trebuie spus ca AZLG se ocupa cu mai mult decat gospodarirea celor aproape 263 de hectare de teren public pe care il are in administrare. Ea elibereaza licentele de lucru care pot fi atacate in contencios-administrativ. Ceea ce caracterizeaza o autoritate publica, cum e cazul Administratiei.

Cheul ridica multe semne de intrebare

PROFITABIL. Cartojan castiga pe mai multe fronturi
Asocierea dintre Administratia Zonei Libere Giurgiu (AZLG) si Eastgate International Brokerage la constituirea APCD s-a facut prin participarea institutiei coordonate de directorul Nitulescu cu o participare in natura. Povestea acestui cheu demasca indirect relatiile de afaceri constituite in jurul Zonei Libere, dar si masura in care a inteles Nitulescu sa apere interesele institutiei pe care o conduce.

VANZATORUL CU SURPRIZE. Cheul de la adresa Strada Portului nr. 2 cu numarul cadastral provizoriu 994/17/S a fost achizitionat la 26 noiembrie 2004 la un pret de 21,8 miliarde lei vechi. Vanzatorul era cetateanul George Gusman. Cheul a facut parte din patrimoniul societatii Santierul Naval Giurgiu, dar a fost vandut in 1999. Pana sa ajunga sa faca obiectul tranzactiei dintre Nitulescu (ca reprezentant al AZLG) si Gusman, acesta a schimbat mai multi proprietari, dar - atentie! - Gusman a devenit proprietarul bunului la 6 iulie 2004, cumparandu-l de la o societate a fratelui sau, Andrei Gusman, Zino Consulting. Gusman vinde imobilul catre DLC Terminal peste trei saptamani (28 iulie 2004). Cu doar cateva zile inainte de incheierea contractului cu Administratia Zonei Libere, Gusman redevine proprietarul cheului la 17 noiembrie 2004. Noua, toate aceste manevre ne suna ca un pretext de ridicare a pretului cheului la o valoare maximala. Afacere din care a castigat George Gusman, fiul lui Florin Gusman, sef in Ministerul Transporturilor!!! Ministerul are in "coordonare metodologica" Zona Libera, dar si reprezentanti in Consiliul de Administrare a acesteia.

Pe de alta parte, Iptana SA a facut la inceputul lui 2003 expertizarea cheului si i-a remis directorului Dan Nitulescu al Administratiei un raport care certifica capacitatea acestuia de a suporta greutatea presupusa de traficul de containere de marfa. Iar toate acele vanzari in lant au loc la o data ulterioara expertizarii. Adica, acei proprietari stiau de interesul AZLG pentru cheu si aveau indicii clare, daca nu chiar informatii, ca el poate fi exploatat in sensul dorit. Iar Nitulescu recunoaste ca il cunostea pe George Gusman anterior acelui contract: "A fost unul dintre operatorii cu activitate in Zona..."

VALOARE. Cu toate ca platise aproape 22 de miliarde de lei pe cheu, Nitulescu s-a asociat cu Eastgate cu o valoare mult diminuata, adica 19,5 miliarde lei. In urma intrebarilor ziaristilor, el il convinge pe proprietarul Eastgate sa mareasca participarea in firma mixta, APCD, cu 62 de mii de euro, astfel incat cel din urma sa-si pastreze pachetul majoritar de 51 de procente.

Numai ca masura este una tardiva si, din nou, indoielnica. Ea nu a avut la baza o decizie a Adunarii Generale a Actionarilor a AZLG si nici un raport al unei institutii independente. Initial, AZLG a avut pe masa de lucru un raport al unei societati care nu mai indeplinea conditiile legale pentru a desfasura astfel de activitati. "Nu este treaba mea de a avea grija ca ala sa aiba actele in regula", se apara Nitulescu. E adevarat, dar treaba directorului AZLG era aceea de a avea grija sa selecteze un expert, platit din bani publici, care sa-si justifice plata si sa-si poata desfasura activitatea. Ceea ce Nitulescu nu a facut. Acesta are o pozitie delasatoare fata de expertul selectat: "Oricum, pretul real il da piata!".

FOARTE ADEVARAT! Numai ca, la asociere, Nitulescu nu a mai folosit acelasi argument. El nu a sustinut in fata lui Eastgate interesul institutiei pe care o reprezenta, solicitand actualizarea pretului cheului la o valoare reala. Respectiv, Nitulescu nu a aratat costurile reale ale cheului, mult mai mari, pentru ca a fost platit printr-un credit bancar, respectiv AZLG a mai suportat alte multe mii de euro, reprezentand comisioane si dobanzi. Nu mai vorbim de costul de oportunitate, respectiv valoarea data imobilului respectiv de posibilitatile lui in urma investitiei. "Stiti cat de greu este sa atragi un investitor?", ne intreaba directorul AZLG. Nu mai greu decat protejarea intereselor publice pentru care sunteti platit, indraznim sa-i raspundem.

IAHR: "NU E TREABA MEA"
Iahr Giora vede lucrurile mult mai relaxat si ne recomanda daca am sesizat niste ileglitati sa le punem in atentia organelor competente. In ceea ce-l priveste nu are ce sa-si reproseze: "Eu stiu ca este o investitie foarte mare, iar pentru mine este o afacere ca oricare alta… In momentul de fata Zona Libera nu este exploatata decat in proportie de 3-4%". Proprietarul Eastgate International Brokerage LLC spune ca el nu a facut decat sa trimita o scrisoare de intentie catre CJ Giurgiu in eventualitatea ca Zona Libera ar fi privatizata, anuntandu-si intentia de a participa la o eventuala licitatie. Iahr Giora ne-a declarat ca are mai multe afaceri in zona, investitiile sale ridicandu-se la valoarea de 12 milioane de euro, iar AZLG i s-a parut o buna afacere pe termen mediu si lung. Faptul ca Dan Liviu Cartojan ocupa mai multe functii nu-l preocupa pe proprietarul Eastgate: "Poate, dar nu e treaba mea… Unii au nevoie de mai multe joburi".

REACTII DIFERITE
Nu stim deocamdata care a fost reactia organelor competente la dezvaluirea privind falsurile de la AZLG, dar in mod clar cei vizati nu au stat nepasatori. Potrivit informatiilor noastre, tirajul Jurnalului National a fost achizitionat en-gros ieri la Giurgiu. In schimb, cititorii au avut pe site-ul Jurnalului satisfactia de a citi aceste dezvaluiri si chiar de a reactiona. Sub avertismentul ca aceste informatii nu au fost verificate si apartin unuia dintre cititorii care ne-au contactat prin posta electronica, va invitam sa cititi ce a avut de spus unul dintre cititori, caruia ii pastram anonimatul: "Daca veti da atentie la caracatita de acolo, va veti convinge de multe lucruri. De exemplu: Zona Libera a inchiriat pavilionul de la ICMUG, unde isi are sediul. Pentru o perioada de aproape 10 ani a platit chirie. In anul 2005, un anume Tanjeala Mihai, fost administrator la ICMUG, vinde acel pavilion unei firme a sa Dunav International cu aproximativ 80.000 de USD si, imediat, vinde acel pavilion catre Zona Libera cu peste 400.000 USD. In acelasi timp, Nitulescu este si membru in Consiliul de Administratie la ICMUG, impreuna cu viceprimarul Cazacu Mariana, fost director la ICMUG". Caius Iliescu, reprezentantul Uniunii profesionale a consilierilor juridici din institutiile publice, ne-a declarat ca s-a sesizat cu privire la falsul semnat de Dan Liviu Cartojan si acesta risca excluderea profesionala si chiar un dosar penal.
×