x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dublarea programului de fertilizare in vitro: Crește numărul de cupluri care vor putea cere 15.000 de lei de la stat, pentru proceduri de FIV

Dublarea programului de fertilizare in vitro: Crește numărul de cupluri care vor putea cere 15.000 de lei de la stat, pentru proceduri de FIV

de Monica Cosac    |    21 Noi 2023   •   08:20
Dublarea programului de fertilizare in vitro: Crește numărul de cupluri care vor putea cere 15.000 de lei de la stat, pentru proceduri de FIV

În contextul în care România este într-o scădere demografică accentuată, Programul naţional pentru sprijinirea persoanelor care se confruntă cu probleme de infertilitate să devină părinți nu doar că va continua şi anul viitor, dar numărul celor care vor primi bani de la stat pentru proceduri de fertilizare va fi dublat, potrivit unui proiect de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Familiei.

 

 Totodată, regulile acordării voucherelor în valoare de 15.000 de lei urmează să se modifice, astfel încât și cuplurile formate dintr-un cetățean străin și unul român să poată beneficia de bani, nu doar cuplurile formate din cetățeni români, ca acum.

Proiectul pus în transparență decizională modifică HG 1.103/2022 pentru aprobarea Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității, prin care Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și-a propus să sprijine familiile care își doresc copii, dar se confruntă cu probleme de sănătate de tipul infertilității. 

„Succesul imens de care se bucură Programul anterior menționat și numeroasele solicitărilor ale potențialilor beneficiari înscriși deja pe o listă de așteptare impune continuarea derulării proiectului și în anul 2024, cu dublarea numărului de beneficiari, de la 10.000 la 20.000 beneficiari/an”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ. 

Programul vizează cuplurile și femeile infertile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, iar sprijinul financiar se acordă sub forma a două vouchere, de 15.000 de lei în total. Astfel, un voucher în valoare de 5.000 de lei va fi destinat achiziţionării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, de 10.000 de lei, va fi folosit pentru achitarea procedurilor medicale prescrise de medicii specialiști.

Schimbări și la criteriile de eligibilitate

Proiectul de hotărâre va modifica o condiție de eligibilitate și va extinde, practic, lista celor care vor putea cere bani de la stat pentru proceduri de fertilizare in vitro (FIV). Mai exact, doar unul dintre membrii cuplului infertil va trebui să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România. 

„Cel puțin unul din cei doi beneficiari - membri ai cuplului infertil (căsătoriți sau nu)/femeia singură infertilă - să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România, iar procedurile medicale de specialitate recomandate trebuie să se desfăşoare într-o unitate sanitară sau farmaceutică de pe teritoriul României, autorizată să desfăşoare activităţi de acest tip”, prevede proiectul de HG. 

Creșterea natalității cu ajutorul acestui program va contribui la menținerea echilibrului demografic și la evitarea problemelor economice și sociale generate de scăderea populației, spun reprezentanții Ministerului Familiei.

„Acest program reprezintă o inițiativă extrem de importantă în contextul nevoii de creștere a natalității în România, având în vedere că este esențială pentru asigurarea viitorului și stabilității unei națiuni. (...) În același timp, apreciem că sprijinul acordat prin acest Program nu este doar financiar, ci și moral întrucât măsura aceasta reduce presiunea financiară și emoțională asupra familiilor și persoanelor care se confruntă cu probleme de infertilitate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Trei nașteri și 150 de sarcini în evoluție

Începând din luna 5 decembrie 2022, când a fost demarat Programul național pentru creşterea natalităţii în România, peste 23.000 de cupluri sau femei singure au solicitat să se înscrie pentru a beneficia de ajutorul financiar oferit de stat. 

Conform raportărilor oficiale, la data de 03.11.2023, la Ministerul Familiei au ajuns 23.283 de e-mail-uri în acest sens și 10.755 de dosare au fost înregistrate în program. 

„La începutul lunii noiembrie 2023, la nivelul MFTES au fost raportate 150 de sarcini în evoluţie, iar în urma finalizării procedurilor medicale, au fost înregistrate trei naşteri”, au transmis reprezentanții Ministerului Familiei.

 

Potrivit unui studiu dat publicității de Asociația de Reproducere Umană din România (ARUR), în această primăvară, peste 150.000 de cupluri care doresc să aibă un copil se confruntă cu probleme de infertilitate.

 

România, pe locul 11 într-un top global al declinului populației

 

Tendința descrescătoare a numărului de nou-născuți va duce la o depopulare masivă a României, în următoarele decenii. Datele Organizației Națiunilor Unite, centralizate anul trecut, arată că populația României va scădea cu 15,5% până în anul 2050, ceea ce ne plasează pe locul 11 într-un top global al declinului populației. Pe primele locuri în topul statelor care se vor confrunta cu scăderi importante ale populaţiei se află Bulgaria, Lituania, Letonia, Ucraina şi Serbia.

Practic, în mai puțin de trei decenii, populația țării noastre va ajunge la 16 milioane de locuitori, de la 19 milioane, cât are astăzi. Principalii factori care au condus la o scădere a populaţiei României în ultimele decenii sunt scăderea natalităţii şi migraţia. În prezent, se nasc mai puțin de 180.000 de copii pe an, iar în străinătate pleacă la muncă, anual, circa 200.000 de români.

În 2022 au venit pe lume puțin peste 170.000 de copii, față de cei aproape 200.000 născuți în 2021, și a fost anul-record negativ din 1930 încoace, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Specialiștii au estimat, la momentul respectiv, că aceasta va fi și media următorilor ani.

Din păcate, realitatea relevată de datele oficiale publicate pentru prima jumătate a acestui an este și mai sumbră decât aceste estimări pesimiste. 

Doar 73.804 copii s-au născut în primul semestru din 2023 – acesta fiind cel mai mic număr de nașteri de când există date statistice, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în luna august. În primele șase luni din 2023, numărul persoanelor decedate a fost de 1,6 ori mai mare decât cel al nou-născuților.

 

23 de ţări din Europa Centrală şi de Est vor pierde, potrivit unor studii recente ale Uniunii Europene, între 50% și 70% dintre locuitori, până în anul 2100. Alături de Bulgaria și Ucraina, România se află în topul acestui clasament al dezastrului demografic.

×
Subiecte în articol: cupluri proceduri FIV