x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Curca sau gaina? - Care a fost prima aviara? Aceasta-i intrebarea...

Curca sau gaina? - Care a fost prima aviara? Aceasta-i intrebarea...

de Marian Stefan    |    26 Mai 2006   •   00:00
Curca sau gaina? - Care a fost prima aviara? Aceasta-i intrebarea...

Dupa aproape trei saptamani de la explozia celui de-al doilea val al virusului pasaresc, pe buzele tuturor persista aceeasi intrebare: care a fost mai intai lovita de aviara, curca sau gaina?

Nota Serviciului de Informatii condus de Radu Timofte avanseaza ideea ca ca la "data de 17 ianuarie, firma Patiprod SRL Codlea a achizitionat de la Verba Trans SRL Brasov (apartinand lui Vasile Citre) 41.860 de pui de curca (de o zi), care fusesera importati de la firma Aviagen (Ungaria). Aceeasi societate comerciala a mai cumparat 8.000 de pui de curca la data de 10 martie a.c. de la firma Nadudvar Impex SRL din Oradea (administrator Vass Peter Istvan)". Deci importul din 17 ianuarie si 10 martie, in jurul carora se invarte intreaga problema, se refera la pui de curca!

GRESEALA RECUNOSCUTA. SRI revine insa cu o erata marti, la cateva ceasuri de la desecretizarea raportului, in care precizeza ca nota prezentata "contine date reale, cu o singura eroare cauzata de urgenta solicitarii, respectiv aceea ca materialul primit de la SRI Brasov facea referire la «41.860 de pui de curca», in realitate fiind vorba despre pui de gaina". In acest moment se asterne ceata. Nu se mai stie despre ce vorbim, desi documentele prezentate ieri de Jurnalul National arata, negru pe alb, ca in ograda Patiprod Codlea s-au gasit "cadavre de pui de curca in stare avansata de putrefactie". Conform hartiei parafate si semnate de reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), cadavrele au fost supuse testelor, prezentand suspiciunea de infestare cu A 150, virusul gripei aviare. Mai mult, conform procurorilor, informatie publicata de ziarul nostru miercuri, 24 mai, fermele din Codlea erau focare de aviara din luna martie.

APARE IAR CURCA! Despre importul de pui de curca din 17 ianuarie vorbeste si comisarul Valentin Flucus, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Brasov. Acesta confirma ca s-au adus pui de curca de la Aviagen, desi firma din Ungaria comercializeza numai pui de gaina. Inseamna ca ramane in ecuatie transportul din 10 martie, in care se vehiculeaza importul de pui de curca. Lucru confirmat joi seara de Dorin Enache, directorul interimar al DSV Brasov, care spune ca ultimul import masiv de pui de curca din Ungaria, facut de o firma din Oradea de la care a cumparat si Patiprod, a avut loc la data de 10 martie. Brambureala cu puii de curca metamorfozati peste noapte in pui de gaina poate fi cauzata si de neclaritatile ivite in documentele de transport. Toate hartiile sunt ilizibile, confuzia intre pui de carne si pui de curca fiind inerenta.

NOUL DIRECTOR AL DSV CERCETEAZA
Chestionat in legatura cu presupusa legatura dintre curcile moarte si zecile de mii de pui de curca importati pana la 10 martie, directorul interimar al DSV Brasov, Dorin Enache, cel care a aprobat in prima faza functionarea abatorului nelegal al Drakom, a declarat pentru Jurnalului National: "Si noi suntem in faza de ancheta epidemiologica si facem cercetari asupra relatiei dintre importul puilor de curca si curcile moarte si ingropate la Patiprod Codlea. Activitatea este complexa, pentru ca noi trebuie sa luam platforma avicola Codlea in totalitatea ei, indiferent de firmele care au adus din import pui de curca. Corelarea datelor se face cu ajutorul celorlalte institutii implicate in ancheta. Puii de curca achizitionati de Patiprod la 10 martie provin intr-adevar de la PVM Oradea, dar nu stim deocamdata daca ei sunt si cei care au fost ingropati dupa 24 martie, pentru ca nu s-a declarat decesul curcilor in perioada importurilor. Daca am fi avut cel mai mic indiciu de corelare import-deces a puilor de curca, din cauza vreunui virus importat, am fi anuntat acest lucru. Nimic din tabloul anatomopatologic al anchetei nu ne indica acest fapt. Vazand si eu acel raport al SRI, am avut semne de intrebare asupra logicii si profesionalismului celui care a conceput acest raport", spune seful DSV Brasov.

CONFUZIA - DE LA NECLARITATI IN DOCUMENTE
Desi importul de pui de o zi din 17 ianuarie, realizat de Verbatrans de la Aviagen KFT Ungaria, se referea exclusiv la pui de gaina, ulterior Patiprod a preluat cateva zeci de mii de pui de curca de la firmele importatoare oradene, sursa pasarilor fiind Ungaria. Raportul SRI a specificat insa in nota inaintata zilele trecute autoritatilor, ca Patiprod a importat pui de curca in data de 17 ianuarie, informatie asupra careia a revenit ulterior. Rugat sa comenteze posibila origine a confuziei din raportul SRI, referitor la puii de gaina si de curca, comisarul Valentin Flucus (foto), seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din IJP Brasov, a precizat: "Sursa confuziei poate fi multipla, de la fluxul masiv de pui de curca si de gaina, in aceeasi perioada, de la Patiprod pana la neclaritati din documentele de import. Chiar daca serviciile de informatii au luat date de la noi in ceea ce priveste liniile de import pui de gaina si curca din Ungaria si Slovacia, de relatia cu SRI-ul eu neocupandu-ma personal, normal era sa analizeze si stadiul actual al cercetarilor, precum si concluziile noastre, care, repet, nu ne-au condus spre ipoteza din acel raport, adica faptul ca gripa aviara ar fi de import, cel putin nu in acest stadiu al cercetarilor". (Libiu Mateescu)

×
Subiecte în articol: brasov eveniment martie curca gaina patiprod