x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cutremurul - Furia pamantului

Cutremurul - Furia pamantului

03 Mar 2005   •   00:00

EDITIE SPECIALA
4 martie 1977. 28 de ani de la marele cutremur din Romania. Va infatisam "stadiul" furiei pamantului in tara noastra, pornind chiar de la locul unde oamenii se cutremura primii - Observatorul Seismic Vrancioaia.

Cutremurul


ROXANA ROSETI

DEZASTRU. Strada Academiei, blocul de langa Libraria Eminescu, a doua zi dupa cutremur
4 martie 1977. Aveam 5 ani, era trecut de ora 21, si ma uitam impreuna cu parintii la un fim bulgaresc, cred, care ma plictisea ingrozitor. Deodata, podeaua, peretii, tavanul, blocul, incep sa se zgaltaie. Un huruit lugubru. Nu intelegeam ce se petrece. Singura mea grija era sa nu i se intample ceva ambalajului de la napolitana pe care o mancasem cu putin inainte de a porni nebunia. Facusem o fixatie pentru ambalajul acela, ma gandeam ca nu trebuie sa moara!

Stiam ca mama se plange mereu de gandacii care ne invadau bucataria. M-am gandit ca aceasta era o razbunare a gandacilor, care, intr-o lupta finala, au atacat intreaga casa, tot blocul, tropaind, invizibili, din piciorusele ajunse intre timp imense... "Mama, de ce nu se mai opresc?", am intrebat la un moment dat. Intrebarea mea a primit raspunsul huruitului lugubru. Pana la urma, totul s-a oprit. Mama m-a insfacat cu tot cu ambalajul de la napolitana, de care nu ma puteam desparti, si am coborat cu totii in strada. "Mama, uite ce de oameni in camasi de noapte! Mama, uite ce luna mare!", continuam eu sa o astenizez pe cea care se uita la mine cu o privire speriata si nu repeta altceva decat: "Cutremurul. Cutremurul". Ganduri de copil imi dadeau tarcoale: "Cine o mai fi si nenea asta, Cutremurul? Inseamna ca nu gandacii au fost de vina, ci el. E un nene rau!". A doua zi, mama mi-a facut valiza numai mie, nu stiu de ce. "Toata lumea zice ca o sa mai vina unul", soptea ea printre lucrurile ravasite.

Mai tarziu am aflat ca a fost cel mai devastator dintre socurile seismice care au lovit teritoriul Romaniei in epoca moderna. Si-am mai aflat ca, in fata furiei naturii, uneori nu suntem altceva decat un prapadit de ambalaj de napolitana.

CELE MAI IMPORTANTE CUTREMURE DE PE TERITORIUL ROMANIEI
  • 29 august 1471. Acest cutremur a avariat in mod deosebit Manastirea Neamt si nu numai.

  • 26 octombrie 1802.
  • Magnitudinea a fost de 7,5 pe scara Richter, a avut particularitati multisoc si efecte distrugatoare deosebite. Atunci s-a prabusit Turnul Coltei.

  • 10 noiembrie 1940.
  • Cutremurul a avut o magnitudine de 7,4 grade Richter si a afectat puternic constructiile amplasate in localitatile din zona epicentrala: Panciu, Focsani, Galati, Barlad, Braila si Buzau. In Capitala s-a prabusit blocul Carlton, cel mai inalt al perioadei respective si au suferit avarii grave zeci de cladiri inalte.

  • 4 martie 1977.
  • A avut o magnitudine de 7,2 grade Richter si a condus la prabusirea a 33 de cladiri inalte, din care 28 construite inainte de 1940. Au murit 1.541 de oameni si 11.275 au fost raniti.

  • 30 august 1986.
  • A avut o magnitudine de 7 grade pe Richter. Nu au cazut cladiri si nu au avut loc pierderi de vieti omenesti.

  • 27 octombrie 2004.
  • A avut o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter. Specialistii au apreciat ca, din punctul de vedere al adancimii de 90-100 km, acest tip de seism a fost asemanator celui din ’77, fiind resimtit mai ales in zona Munteniei. De asemenea, a fost considerat cel mai puternic seism dupa 1990.
    ×
    Subiecte în articol: special cutremurul