SPECIAL
Vanduta in 12 milioane de exemplare, in topul celor mai citite carti de un an si jumatate, "Codul lui Da Vinci" iti taie rasuflarea. Iisus ar fi fost casatorit cu Maria Magdalena si ar fi avut urmasi care au condus Franta Evului Mediu. Aceasta este povestea socanta, iar seva ei se afla in operele lui Da Vinci.
A fost Iisus casatorit cu Maria Magdalena?
12 milioane de exemplare vandute. Un an si jumatate in topul celor mai citite carti. Adevarate pelerinaje la operele lui Da Vinci. "Codul lui Da Vinci" a intrecut toate asteptarile, chiar si pe cele ale autorului, Dan Brown. Este o carte care a starnit controverse uriase si care se citeste pe nerasuflate. O vom citi si noi, pentru ca va ajunge in Romania.
SEBASTIAN EDUARD
Romanul "The Da Vinci Code" ("Codul lui Da Vinci"), care s-a vandut in milioane de exemplare si a uimit lumea intreaga, va aparea in aceste zile si pe piata
romaneasca, la Editura Rao.
Dan Brown, autorul de care americanii s-au indragostit deja, este considerat regele neincoronat al thriller-ului, cartile lui vanzandu-se in 12 milioane de exemplare peste tot in lume. Scriitorul a reusit, practic, sa cucereasca atat publicul, cat si criticii, care au inceput deja sa vorbeasca despre un adevarat fenomen.
N-AJUNG CUVINTELE. "Codul lui Da Vinci" este cel de-al patrulea roman al lui Dan Brown. "Digital Fortress" si "Deception Point" au fost succese relative, insa "Angels & Demons" ("Ingeri si demoni") a fost cel care l-a consacrat definitiv. "Ingeri si demoni", publicat si in limba romana, il prezinta publicului pe incredibilul Robert Langdon, profesorul universitar de simbolistica si istoria artei care ajunge sa fie prins in cele mai incredibile incurcaturi. Iar daca va intrebati ce legatura poate sa existe intre antimaterie, Sfantul Scaun, alegerea unui nou papa, Francis Bacon si o organizatie ezoterica intitulata Illuminati, ei bine, va invitam sa cititi acest roman imposibil de descris, pentru ca numeroasele lui rasturnari de situatie si aventurile in care care este tarat profesorul desfid orice incercare de a le rezume. Si, nu in ultimul rand, trebuie spus ca acest roman le va oferi pana si celor mai mari cunoscatori in materie de istoria artei cel putin cateva informatii de care nu auzisera niciodata.
SOC. Insa cartea care l-a facut celebru pe Dan Brown este "The Da Vinci Code"("Codul lui Da Vinci"), un roman incendiar in care se acrediteaza ideea ca Iisus ar fi fost⦠casatorit cu nimeni alta decat cu Maria Magdalena si ca ar fi avut urmasi care ar fi ajuns sa conduca Franta Evului Mediu timpuriu, fiind intemeietorii dinastiei Merovingiene. Aceasta teorie socanta este prezentata atat de interesant, incat milioane de cititori s-au lasat convinsi de presupozitiile scriitorului (pentru unii specialisti insa ingrozitor discutabile). De aceea Vaticanul a simtit nevoia sa tina o conferinta de presa in care sa le aduca aminte credinciosilor de pretutindeni ca exista o diferenta fundamentala intre adevar si fictiune.
Destabilizarea codurilor biblice?
Cartea desfiinteaza miturile crestine conform carora Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, a fost rastignit pe cruce. Cartea desfiinteaza, asadar, bagajul cultural al crestinismului, revelat in cartea sfanta Biblia.
CRIMA. Romanul descrie povestea unui profesor de la Harvard care reuseste sa elucideze o crima ciudata ce avusese loc la Muzeul Luvru din Paris. In investigatia sa, profesorul Robert Langdon descopera ca Iisus s-a casatorit cu Maria Magdalena, cea despre care Biblia spune ca i-ar fi ingrijit ranile Mantuitorului cand acesta se afla pe cruce si cea careia Iisus i s-a revelat dupa inviere.
Adevar sau fictiune? Nu putini sunt cei care s-au intrebat, de la publicarea cartii - la finele anului trecut - , daca romanul este fictiv sau ofera o alta realitate necunoscuta noua pana in prezent, o realitate transpusa in mitologie, francmasonerie, cavalerii templieri, calugarii cruciati care i-au protejat pe pelerinii medievali din Ierusalimul secolului al XII-lea.
MAGNETUL. Lewis Perdue, autorul romanelor "Mostenirea Da Vinci" si "Fiica Lui Dumnezeu", sustine nu numai ca Brown s-a inspirat din operele sale, dar controversata sa lucrare ascunde, in culise, interese ascunse ale producatorilor de la Hollywood, care incearca mai intai sa testeze terenul si sa vada daca o astfel de intriga "prinde" la public. De altfel, supozitiile lui Perdue nu sunt tocmai nefondate, de vreme ce Sony Pictures a cumparat drepturile pentru realizarea unui film, al carui regizor va fi Ron Howard, cel care a regizat "A Beautiful Mind".
"ADEVARUL". Ceea ce socheaza cel mai mult este ca oamenii se calca in picioare ca sa puna mana pe "Codul Da Vinci". Adica pe romanul in care Maria Magdalena a fost aleasa sa conduca o biserica crestina feminista, in care imparatul roman Constantin a inventat divinitatea lui Iisus si a creat Noul Testament si in care Leonardo Da Vinci a lasat mostenire, in lucrarile sale, coduri secrete care reveleaza adevarul. Adevarul conform caruia Iisus si Maria Magdalena au fost sot si sotie si au avut urmasi care au ajuns la carmuirea Frantei. Sau adevarul conform caruia Maria Magdalena ar fi stat in dreapta Mantuitorului la Cina cea de Taina si nu unul dintre cei 12 apostoli. Probabil ca Brown a speculat la maximum statutul pe care Biserica il acorda Mariei Magdalena, considerata "Apostolul Apostolilor", pentru ca ea a fost cea care le-a transmis discipolilor lui Iisus "marele mister: Du-te la fratii mei si spune-le ca ma urc la Tatal meu si Tatal vostru, Dumnezeul meu si Dumnezeul vostru". (
Anca Aldea)
PICTURA. Brown sustine ca apostolul din dreapta
lui Iisus din Cina cea de taina a lui Da Vinci nu este Ioan, ci chiar Maria Magdalena
SOTIA? A fost sau nu Maria Magdalena nevasta lui Iisus?
IN ROMANIA. Cartea va aparea si la noi. Pe Internet costa 349.000 de lei
MII DE PELERINI AU LUAT DRUMUL LUVRULUI
"Codul Da Vinci" este cartea ce a aparut la momentul oportun in Franta, tara pe care turistii americani au ocolit-o in ultima vreme din cauza pozitiei Parisului fata de politica externa a Statelor Unite. Frenezia cu care cititorii au imbratisat cartea "Codul lui Da Vinci" s-a transformat foarte repede intr-o "goana" dupa locurile descrise de Dan Brown, dupa indicii ascunse bine si dupa simboluri mistice. De la lansarea cartii, cel mai faimos muzeu parizian, Luvru, care apare si in deschiderea cartii lui Brown ca fiind locul unde este gasit mort un custode, a fost pur si simplu asaltat de vizitatori, dornici sa identifice locurile din "Cod". Pana si Luvrul, muzeul cel mai conservator din Franta, s-a adaptat la tendinta generala si a inceput sa se foloseasca de carte ca de o unealta de marketing. La libraria oficiala a Luvrului a fost pusa in vanzare lucrarea, iar potentialii donatori sunt imbiati sa scoata bani din buzunar cu un mic-dejun continental, o brosura intitulata "Afacerea dumneavoastra si Muzeul Luvru", si un tur al galeriilor si coridoarelor descrise in carte. Desigur, muzeografii Luvrului nu se lasa inselati de realitatea ademenitoare a cartii lui Brown, iar istoricul de arta Jacque le Roux este mai mult decat fericit sa le povesteasca sutelor de vizitatori ca in nici un caz crima cu care se deschide cartea nu ar fi putut avea loc aici. Victima din "Cod" este un custode de 75 de ani, cand toata lumea stie ca varsta obligatorie de pensionare in Franta este de 65 de ani. Cu toate explicatiile logice ale expertilor, cartea lui Brown continua sa isi exercite fascinatia asupra hoardelor de vizitatori care calca zilnic pragul marelui muzeu. (
Ana Ilie, Anca Aldea)
IMPATIMITI. Fanii cartii lui Brown stau cu orele la coada in fata Luvrului,
doar-doar vor ajunge sa vada locurile descrise in "Cod"
PESTE ASTEPTARI
Dan Brown poate fi fericit. Nu se astepta ca romanul sau sa sparga piata si sa ajunga la 12 milioane de exemplare vandute in toata lumea. Se astepta ca paginile "Codului" sa starneasca numeroase controverse si sa fie traduse in zeci de limbi. In cateva zile va aparea si in Romania. Are 480 de pagini, iar pretul pe Internet este de 349.000 de lei. Poate ca se astepta ca romanul sa fie interzis in unele state precum Libanul. Autoritatile de la Beirut au considerat ca povestea este o ofensa adusa crestinismului. Si totusi, libanezii o cauta in continuare cu disperare. Librariile din America, Europa si Orient sunt pline cu romanul lui Brown. Si cartea se vinde. Cu o repeziciune uimitoare. Pana recent a fost prima in topul celor mai citite romane. Acum este pe locul trei. "De la lansarea Harry Potter, nici un autor nu si-a atras cititorii astfel. Un amestec captivant intre crima si mit", scrie New York Times despre volumul lui Brown, despre care acum se vorbeste in Statele Unite ale Americii ca despre un geniu pur. "Nu as fi crezut vreodata ca acesta este genul meu de thriller, dar trebuie sa va spun ceva - cu cat citesc mai mult, trebuie sa citesc mai mult. In «Codul lui Da Vinci», Dan Brown a construit o lume bogata in cele mai fascinante detalii, de care nu ma pot satura", noteaza Robert Crais, unul dintre cei mai bine cotati autori americani. "Secte religioase fanatice, coduri ascunse in operele lui Da Vinci, scriitura inteligenta, o carte fabuloasa", noteaza publicatia New Haven Register. Putine sunt cronicile dure, de fapt mult mai putine in comparatie cu cele favorabile. (
Lavinia Tudoran)
Cinci minute scrie, cinci sta in cap
Dan Brown revine pe piata cartii cu "Codul lui Da Vinci". Subiectul este unul controversat: mesajele secrete din spatele operelor lui Leonardo Da Vinci, bine pazite de o societate secreta. Autorul lamureste cititorii intr-un interviu care se regaseste pe site-ul propriu.
Cum ti-a venit ideea sa scrii un astfel de roman?
Dan Brown: Am aflat prima data despre misterul din opera lui Da Vinci pe cand studiam istoria artei la Universitate. Mai tarziu, cand ma documentam pentru "Ingeri si demoni", m-am lovit din nou de aceasta enigma. Am mers la Luvru ca sa vad cu ochii mei operele originale, unde am si discutat cu un istoric pe marginea subiectului. M-a captivat si gata.
Ce e adevarat si ce e artificiu in romanul tau?
"Codul lui Da Vinci" e un roman, deci o opera de fictiune. In vreme ce personajele si actiunile lor sunt evident rezultatul creatiei, lucrarile de arta, arhitectura, documentele si ritualurile secrete descrise sunt cat se poate de reale. Insa provocarea pe care o lanseaza romanul este tocmai aceea ca fiecare cititor este invitat sa judece singur perspectivele asupra credintei, religiei si a istoriei dezbatute de personaje.
Poti sa ne dai un indiciu asupra firului epic din roman?
Sigur. Un renumit expert in simboluri de la Harvard e chemat la Luvru ca sa analizeze o serie de coduri din opera lui Da Vinci. Uite asa, el ajunge sa descopere unul dintre cele mai incitante secrete ale tuturor timpurilor si asta nu-i va mai da pace.
Coperta romanului aminteste despre "Cea mai mare conspiratie din ultimii 2.000 de ani." Despre ce e vorba?
Daca as spune, as strica placerea de a descoperi singuri. Totusi, aflati ca romanul trateaza o legenda despre care au circulat zvonuri in toate limbile pamantului, inclusiv in arta, muzica si literatura. Dovezi incontestabile se regasesc chiar in opera lui Da Vinci, care ascunde un simbolism specific si coduri secrete in spatele evidentei, fapt atestat de specialisti in domeniul artei. Multi sustin ca lucrarile lui contin indicii ale unui secret bine ascuns, pazit pana azi de o societate secreta al carei membru era Da Vinci.
Ce parere ai despre incercarea anumitor fete bisericesti de a contesta "Codul lui Da Vinci"?
Dialogul nici ca putea fi mai fructuos. E limpede ca suntem in dezacord, dar contraargumentele reprezinta un aspect pozitiv in contextul in care un dusman redutabil al religiei este neimplicarea. Asta face din dialog un excelent antidot.
In cateva capitole sunt descrise activitatile gruparii religioase "Opus Dei". Ce parere au membrii ei?
Cu toate ca m-am straduit din rasputeri sa realizez o descriere cat mai exacta si obiectiva, bazata pe un studiu atent al materialelor publicate despre grupare, precum si pe interviuri cu actuali si fosti membri, e inevitabil ca unii dintre ei sa nu considere ca li s-au adus ofense.
Esti crestin?
Da. Interesant este ca daca intrebi trei persoane ce-nseamna sa fii crestin, te trezesti ca parerile lor sunt complet diferite. Unii cred ca e suficient sa fii botezat, altii accepta Biblia ca pe un fapt istoric incontestabil, iar altii pur si simplu cred ca cine
nu-l vede pe Hristos ca pe salvatorul suprem e condamnat la focurile Gheenei. Din pacate, o clasificare rigida a unor concepte precum credinta ne arunca intr-un razboi semantic care ignora de fapt dorinta fiecaruia de a descifra marile mistere ale vietii.
In roman, femeia nu mai e neajutorata. E chiar puternica. Cum comentezi?
Acum 2.000 de ani traiam intr-o lume a Zeilor si-a Zeitelor. Acum au ramas doar Zeii. Marea majoritate a culturilor au negat puterea spirituala a femeii, iar romanul de fata cauta sa descopere cauza.
Te surprinde succesul de care se bucura romanul?
Sunt de-a dreptul uimit. Am dedicat foarte mult timp si pasiune acestui roman si cu toate astea nu mi-am inchipuit ca voi gasi un public atat de deschis.
Umbla zvonuri ca lucrezi intr-un cadru bizar.
M-apuc de scris pe la ora 4:00 a.m. si iau pauze dese ca sa fac exercitii fizice. In felul asta curg si sangele si ideile. In plus, din cand in cand, stau cu capu-n jos. Chestia asta m-ajuta sa-mi modific perspectivele.
Cand apare urmatorul roman?
Urmarorul va fi tot o aventura de-a lui Robert Langdon, care o va continua pe cea din "Codul lui Da Vinci". E programat sa apara in vara lui 2005.
Traducere de Miruna Mihalcea
CU ZEII
"Acum 2.000 de ani traiam intr-o lume a Zeilor si-a Zeitelor. Acum au ramas doar Zeii. Marea majoritate a culturilor au negat puterea spirituala a femeii, iar romanul de fata cauta sa descopere cauza".
SURPRIZA
"Am dedicat foarte mult timp si pasiune acestui roman si cu toate astea nu mi-am inchipuit ca voi pasi un public atat de deschis"
CONSTATARE
"Unii cred ca e suficient sa fii botezat, altii accepta Biblia ca pe un fapt istoric incontestabil, iar altii pur si simplu cred ca cine nu-l vede pe Hristos ca pe salvatorul suprem e condamnat la focurile Gheenei"
DEZBATERE
"Contraargumentele reprezinta un aspect pozitiv in contextul in care un dusman redutabil al religiei este neimplicarea. Asta face din dialog un excelent antidot" -
Dan Brown
IN PREGATIRE. Dan Brown nu se va opri aici.
El pregateste o continuare la "Codul lui Da Vinci"